leone1907
leone1907 (üye)
İstanbul / Amatör

Raw Herşeyi Çözer Mi?

çeşitli makaleler okudum forumları gezdim kafama takılan şeyler oldu,
beyaz ayarı-poz telafisi-fotoğraf stilleri-renk dengesi gibi ayarlar RAW çektiğimiz zaman da yine olmazsa olmaz mıdır,PS üzerinde ışığı rengi zaten düzeltilebiliyor.

bir de UV filtre faydalı mı zararlı mı? kimisi uv ışınları kırar,lensi korur,renkleri düzeltir diyor kimisi resim kalitesini bozer diyor hangisi doğru

teşekkürler

Tarih: 20 Ocak 2013, 15:51 - İp: 78.***.**4.160
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

RAW1.pdf

 

Tarih: 20 Ocak 2013, 18:16 - İp: 176.***.**6.36
leone1907
leone1907 (üye)
İstanbul / Amatör

ekteki dosya için teşekkürler.

peki raw çekiminde poz telafisinin bir önemi var mı?

 

Tarih: 20 Ocak 2013, 21:30 - İp: 78.***.**4.160
ozturert
ozturert (üye)
İstanbul / Meraklı

Var. Pozlama her koşulda iyi olmalı. RAW'da az buçuk hatalı pozlamayı kurtarırsın ama çok da güvenmemek lazım.

 

Tarih: 20 Ocak 2013, 22:03 - İp: 84.***.**5.188
rentner
rentner (üye)
Almanya / Amatör

Selam.Raw Pişmemiş yemek gibidir, Yani çiğ.
Raw hiç bir şeyi çözmediği gibi Kafayı daha fazla karırştırır.çünkü
dediğimiz gibi çiğdir .hangi renklerin nasıl olması gerekir eğer bunu bilmiyorsanız foto.aynaş,oynaş olur.Sonra raw size ne için lazım?En iyisiBazı kameralar bir kareyi aynı anda hem jp.hem raw çeker.
Ultraviole fitresine hiç gerek yok çünkü son birkaç senedir
objektifler uv ışınlarına karşı duyarlı olarak üretilmiştir.
Objektifi korumak istiyorsanız skyl. fitresi yeter de artar bile.

 

Tarih: 23 Ocak 2013, 18:14 - İp: 93.***.**5.179
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

rawı bilmiyorsanız uğraşmayın kafanız rahat etsin.

 

Tarih: 23 Ocak 2013, 20:53 - İp: 88.***.**6.180
crocs
crocs (üye)
İstanbul / Amatör

fotoğtafı iyi çekebiliyorsanız raw sizin için kolaylık sağlayıcı bir araçtır ama siz zaten fotoğrafı çekememişseniz değil raw rawların kralı gelse işe yaramaz. Raw fotoğrafta önemli olan düzleştirilmemiş fotoğraf olduğu için fooğrafın ışık renk gibi verilerini fotoğrafta minimum bozulmayla düzeltirsiniz.

örneğin PSde parlaklığı arttırınca grenlenmeler oluşur ve beyaz il siyah yerler aynı kalır, rawda abartmadığınız sürece sanki ışık miktarı artmış gibi aydınlanır ayrıca bu siyah ve beyaz bölgelerdeki dokular desenler de ortaya çıkmaya başlar. tabi tamamen bembeyaz ya da simsiyah çıkmış yani artık görüntü oluşmamışsa orada ona yapıcak birşey yok

 

Tarih: 2 Şubat 2013, 09:37 - İp: 95.***.**5.149
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Raw formatı fırsatsızlık için bir sigortadır
yada can simididir..

Her alanda yada her fotoğraf çekiminde RAW kullanılmaz.
Maniplasyon, HDR, gibi uygulamalarda ve özellikle haber/reklam fotoğrafçılığında kullanılmaya uygundur.

iki örnekle açıklamaya çalışayım.
Bir uçağa yada helikoptere binip bir alanı yukarıdan fotoğraflamanız gerekiyor. Fotoğraf çekimi için eğer imkanlarınız ve tecrübeniz el veriyorsa uçak/helikopteri istediğiniz saatte (gün ışığı bakımından) kaldırırsınız. İstediğiniz saat diliminde fotoğraf çekimini yapsanız bile "BİNA GÖLGELERİ" veya Parlamaları engelleyemezsiniz. en güzel fotoğrafı elde etmeye çalışırken belli bir açıdan ve zamanda sadece 1-2 fotoğraflık fırsatınız vardır. fotoğraf çekimini bitirip bunları incelerken karanlıkta kalmış yada patlamış yerler canınızı sıkar. fotoğrafı RAW çektiyseniz rengi açık kalan fotoğrafla koyu olan fotoğrafı gerektiği şekilde birleştirebilirsiniz..

yada gazetecisiniz. ani gelişen bir olayı fotoğraflıyorsunuz. çektiğiniz fotoğrafları incelerken habere konu olan olayda önemli kişinin yüzünün karanlıkta kaldığı fotoğrafı, nispeten doğru odaklı ve renkli bir fotoğrafa dönüştürebilirsiniz. Odak kelimesini özellikle kullandım. Haber fotoğrafçılığı maniplasyona pek gelmez. benim kastım olan Odak ise fotoğrafçılık terimi anlamında değil, habersel manada mecazi vurgu oluyor burada.

 

Tarih: 5 Şubat 2013, 16:37 - İp: 88.***.**8.89
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Rokomet guzel ozetlemis ... Herkesin her durumda RAW kullanmasi gerekmiyor ; en iyi secenek RAW+JPEG cekip , RAWlari bir kenarda sadece gerektiginde kullanmak icin saklamak.

Ilginctir, Turkiye'de makinayi eline alan ilk gun RAW cekmeye basliyor ; cekimin 5 kati vakti PCde harciyor.

Yurt disina bakildiginda, bir kesim profosyonel muhabir/ spor fotografcilarinin bile JPEG ile yetindigini gormek mumkun.

 

Tarih: 5 Şubat 2013, 17:37 - İp: 96.***.**5.17
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

paperman üstadım.. aslında pek çok fotoğraf amatörünün kullandığı "extra fine" - "fine" gibi ayarların bile fazla olduğunu düşünüyorum.

Benim gibi fotoğrafları arşivleme ve gereksizleri özenle silme "Tembeli" kişiler için bu ayarlar gereksiz yere fazla disk alanı kaplıyor..

rakamlarla açıklamaya çalışayım.
9x13 veya 11x15 gibi kağıtlara basılacak fotoğraflar için gerekli pixel sayısı 1750 x 1300 adet tir.. oysaki 10 megapixel bir fotoğraf makinasının jpeg olarak kayıt ettiği fotoğraftaki pixel adedi ise 3872 x 2592 adettir.. yani nerdeyse iki katı..

kağıda basmayıp sadece monitörden izleyenler için durum nedir bir bakalım.. benim gibi profesyonel bir monitör kullanan yada fotoğraflarını full HD TV de bakanlar için maksimum çözünürlük ve pixel adedi ise 1920 x 1080 dir.. şimdi makinanın bize verdiği çözünürlük yani pixel adedini tekrar hatırlayalım 3872 x 2592.. bu şu an piyasada geneldeki en düşük DSLR makina çözünürlüğü yani 10 mp makinanın verdiği "fine" yani tam çözünürlük..

yani 10 mp fotoğraf bile genelde kullanılacak ihtiyacın nerdeyse iki katı fazla bilgi içeriyor.. fazlalığın zararını ise mesajın en başında belirttim.. şimdi birde buna RAW'ın fazlalığını ekleyin.. hardiskiniz gereksiz fazlalık megabaytlarla dolu olduğunu göreceksiniz.

ha bu fazlalıklar hiç mi işe yaramaz... yarar tabiki..
fotoğraflarınızı A4 gibi ölçülerde bastıracaksanız, yada fotoğrafı bilgisayara attıktan sonra tekrar kadrajlayıp küçük bir ayrıntıyı tekrar büyütecekseniz o zaman işe yarar.. yada genellikle fotoğraflarınızın ışığını rengibi genellikle tekrar ayarlıyorsanız o zaman size fazla megapixellerde ve RAW ın ekstra renk ve ışık bilgileride lazım olacaktır.

 

Tarih: 7 Şubat 2013, 11:13 - İp: 88.***.**8.89
  • 1