baron
baron (üye)
Kars / Meraklı

Raw Formatı Nedir

selam dostlarım daha bu işe yeni bulaşmış birisi olarak eos 350d gibi bir makine ile başladım.makinenin özellikleri arasında raw formatı ile çekimde bulunuyor.ama ben raw formatına alıp çekmeme rağmen bilgisayarda yine jpeg olarak görüyorum bunu nasıl raw formatına dönüştürücem.ve nedir bu raw bana ne tür bi yarar sağlar.şimdiden ilginize teşekkür ederim

Tarih: 13 Eylül 2006, 23:30 - İp: 85.***.**7.100
baron
baron (üye)
Kars / Meraklı

birde şunu söylemek istedim az önce makinenin resim kalite ayarını raw yaptım aldım fotoğrafı yine bilgisayarda acdsee programında jpeg olarak görünüyor acaba sorunmu var yoksa benmi beceremedim

 

Tarih: 13 Eylül 2006, 23:58 - İp: 85.***.**7.100
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

Raw formatı dijital makinalarda ham görüntü kaydı -yani bir nevi nefatif- olarak biliniyor-muş.Raw formatı ile çektiğimiz resimleri daha sonra bir program ile, contrast, renk, keskinlik, ışık vs yönlerden değiştirebiliyoruz.
Canon 350D bildiğim bir makina değil.ama mantığım bana raw seçeneğini seçmiş olmanız halinde raw olarak çekim yapmanız gerektiğini söylüyor.Mümkünse bir başka programda deneyin. Ben ben FZ30da raw olarak çektiğim resimleri raw shooter ile işleyebiliyorum.

 

Tarih: 14 Eylül 2006, 00:30 - İp: 85.***.**3.161
omerfahri
omerfahri (üye)
İstanbul / Meraklı

350d kullanıyorum.
çekim modu olarak raw+jpeg seçerseniz. çektiniz kareden bir adet jpg ve bir adet raw dosya olarak alırsınız. yanlız 350d raw formatındaki dosyalrın uzantısı raw değil. cr2 olarak adlandırır. acdsee bunların ikon u jpeg benzeri gibi yapar ama dosyanın özelliklerine baktığınızda uzantısı cr2 dir.
peki nedir bu raw veya cr2 dosyası..
her kompak ve dslr makine fotoğraf çektikten sonra bazı filtrelerden geçirir. bunlar renklendirme (saturation) ,ışık açma(brighness), keskinleştirme (sharpness), parlaklık (contrast) gibi bileşenleri uygular ve jpeg olarak sıkıştırarak (burda biraz kaliteden ödün verir) sizin memory kartınıza kayıt eder.
işte raw veya cr2 dosya ise bu bileşenlerin hiçbirisinin uygulanmamış halidir. yani fotoğrafın ham hali. raw çekim yapar iseniz. yukarda bileşenleri sizin uygulamanız gerekir. makine bu işi yapsın ben niye raw çekip uğraşayım diye düşünmeyin. çünkü raw dosya üzerinde profesyonelce çalışmak makineden daha iyi jpeg dosyası oluşturabilirsiniz demekdir. her makine raw çeker sonra post processing işlemini uygular... Post processing = yukarda bahsettiğim bileşenler...

makinenin uygulayacağı post processingi bir kenara bırakın siz raw kayıt edin sonra post processing 'i profesyonel bir program ile siz yapın. farkı göreceksiniz.
ben genelde jpeg+raw çekerim. sonra beğendiğim kadraj 'ları raw dosya üzerinde post processing yaparak daha iyi hale getiririm..
unutmayın başarıya giden yolda herşey mübahdır. Photoshop kullanmak ayıp değildir. kullanmamak çağ dışıdır unutmayınki post processing 'i siz yapmazsanız makineniz yapıyor jpg olarak..

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 23:14 - İp: 88.***.**4.108
omerfahri
omerfahri (üye)
İstanbul / Meraklı

birde raw çektiğiniz dosyaları bilgisayara indirmek için canon 'un programını kullanın. cr2 dosyalarını windows çekemiyor. canon programı ile bilgisayarınıza aktarmanız gerekiyor

 

Tarih: 19 Eylül 2006, 23:15 - İp: 88.***.**4.108
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

http://www.kesfetmekicinbak.com/foto_atlas/digital_foto/02508/


bu konuda çok detaylı bir yazı için yukarıdaki linke bakabilirsiniz.

 

Tarih: 20 Eylül 2006, 08:57 - İp: 85.***.**6.32
  • 1