ahmet46
ahmet46 (üye)
İstanbul / Amatör

Portre Çekim Teknikleri

ÇEKİM TEKNİKLERİ
PORTRE
Portre, fotografı çekilen kişinin kişiliğini, karakterini, duygularını; iç dünyasını ortaya koymalıdır. Fotografı çekilen kişinin güzelliği ya da çirkinliği söz konusu değildir. Önemli olan portrenin kişinin iç dünyasını yansıtabilmesidir. Eğer bunu başarabiliyorsa fotograf başarılıdır. Portre fotografta önemli olan fotografı çekilen kişinin doğal hali ile fotograflanmasıdır. Yapmacık pozlar hemen kendisini belli eder ve fotografı bozar. Fotografın doğallığını sağlamak, fotografı çeken kişinin işidir. Bu nedenle portre fotografçılığı“insan ilişkileri”üstüne kuruludur. İnsanlarla konuşarak onları rahatlatmak, özellikle köy vb. yerlerde, insanlardan fotografın çekilmesi için izin almak ve fotografı kısa sürede çekmek doğal pozu yakalamayı sağlar.
Geniş açı objektif ile çekilen portre fotograflarında - konuya olan yakınlık nedeniyle - yüz hatlarında deformasyon oluşacaktır. Burun olduğundan daha büyük görünürken, gözlerde kenarlara doğru kaçmalar olacak ve yüz distorsiyon etkisi nedeniyle uzayacaktır. Buna karşın uzun odaklı bir objektif kullanmak ise yüz hatlarını toplayacak ve daha doğru bir fotograf çekmemizi sağlayacaktır. Bu nedenle en güzel portre fotografları 105 - 135 mm objektifler ile çekilir. Yine de konuya yaklaşmak gerekeceğinden insanlarla ilişki kurmanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Yüzün girintili çıkıntılı şekli nedeniyle alan derinliği pek çok kez sorun olmaktadır. Bu nedenle portre fotograflarında netlik gözlere yapılır. Portrede gözler net ise sorun yok demektir. Arka planın flu olması portreyi daha çok algılanır yapılacaktır. Ancak tele objektifin “ perspektif yığılması” etkisi nedeniyle arka planda bulunması muhtemel, kontür hatlarını bozacak objelere de dikkat etmek gerekir. Direkt ışık yerine hafif yandan aydınlatma yüz hatlarını ve ifadeyi daha iyi vurgulayacağından daha iyi bir aydınlatmadır.

Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ

Tarih: 3 Nisan 2008, 02:01 - İp: 88.***.**8.80
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör
filinta10
filinta10 (üye)
İzmir / Amatör

Bilgiler için teşekkürler. Lense takılmış durumdayım son günler. Portre için 50mm 1.8 gibi lens daha uygun olmuyormuydu?

 

Tarih: 9 Kasım 2012, 23:43 - İp: 78.***.**1.225
  • 1