yellowmoon
yellowmoon (üye)
Samsun / Meraklı

Panoromik Fotoğraf Ve Paralax Hatası

360X180 panoromik çekim yapmak için panosaurus tripod head aldım ama paralaksı önlemek için neler yapmalıyım bilmiyorum. Makinam EOS 450D. Paralaksı nasıl ortadan kaldırabilirim. Teraziye gayet dikkat edilmesi dışında kameramın bulunduğu pozisyonun paralax oluşmaması için en ideal konumda olduğunu nasıl anlayabilirim.
Not : Makinamı kit lensi ile beraber kullanıyorum.

#yellowmoon' tarafından 23.04.2009 19:05:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Nisan 2009, 19:04 - İp: 88.***.**1.214
mehmetcihan
mehmetcihan (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar, panaromik çekim tekniği ile ilgili tecrübenizi bilmediğim için genel bir iki öneride bulunacağım.

Aslında el alışkanlığınız gelişince tripoda bile gereksinim duymazsınız ileride.
Mutlaka dikey kadraj çekim yapın ve çekimleri an az %20 üst üste bindirin. Yani kadrajın dikey kenarları bir diğerinin üzerine binmeli ve %20 oran olmalı (fazla olmasının zararı yok) Bu perspektif ve doğal görünüm için önemli.

Genel bir poz değeri bulup poz kilitlemeyi devreye sokun. Yani diğer kareleride aynı poz değerleri ile çekmelisiniz. Netlemeyi yapın sonra AF'yi devre dışı bırakın. Her kare aynı netleme ile çekilmeli.

Beyaz ayarını gün ışığı yada bulutluya alın.

Tripodda deklanşör kablosu yada benzeri bir sistem ile çekim yapım.

Makineyi tripoda aldıkdan sonra vizörden baktığınızda gördüğünüz AF noktalarının birini manzara üzerinde bir noktaya referans alın (mesela ufuk çizgisi) sonra makineyi istediğiniz açıda çevirin bu referans AF noktasının manzara üzerinde çizdiği çizgiyi izleyin. Aşağı yada yukarı sapmalar varsa tripodu yeniden konumlandırın.

Zoom objektif kullanıyorsanız biraz daha geniş açılı bir odak kullanıp (çok aşırı değil)
çekim yapın. Daha sonra birleştirme yapınca ana görüntüden kesim yaparsınız.

Zaten dik kadraj kullanmakta bunun için daha iyi oluyor.

Tabi son olarak görüntüde hareketli nesneler olmamasına dikkat edin ve çekimleri hızlıca yapın bitirin.

Şu an aklıma gelenler bunlar.

Kolay gelsin.

Tarih: 24 Nisan 2009, 13:56 - İp: 78.***.**2.93
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

mehmet hocam iyi açıklamış. farklı olarak bende birkeç şey diyeyim.
compactlarda hazır panoramik yapma modu var. beni çok şaşırtmıştı.
oysa bizim göbeğimiz çatlıyordu bunu yapmak için. yok ayarla çek üstüste bindimi binmedimi bak git pcye geç başına ayarla falan.

ama tabi dikey panoramik güzel oluyor. ilk yapacağın zaman tripodu kur hızlıca makineyi ufuk hizasında sağa sola döndür. (ufuk çizgisini tutturmak için basit ve yararlıdır.)
hareketli nesne olmasın ve otomatik modda olmasın. gerçi u son dediklerim yukarda yazılı ama..

birde mehtap tv karaj programının web sitesindeki videolarda bu konuda bir konu ele elınmış. (yanlış hatırlamıyorsam ilk 3ün içinde)

bakmanız faydalı olabilir. hem böylelikle konu hakknda ustadan öğrenmiş olursun.
ayrıca orada ayrı bir panoramik tripodu kullanılıyor onuda görmüş olursunuz.

kolay gelsin.

Tarih: 24 Nisan 2009, 14:15 - İp: 88.***.**5.193
yellowmoon
yellowmoon (üye)
Samsun / Meraklı

İlk önce cevaplarınız için teşekkür ederim. Yalnızca 360 dereceden oluşan panoramalarda bir problem yok. Benim yapmak istediğim 180X360 derecelik panoralamar. Yani Tabanı ve tavanıyla 3 boyutlu bir panorama yapmak istiyorum.

Resimde görülen teknikle üst ve altlarda çekilen resimlerde birleştirme sorunu yaşıyorum. Bunun önüne nasıl geçebilirim, yada daha sorunsuz hale nasıl getirebilirim.

Not : Kit lens kullandığımdan her pozisyon için 12 resim çekiyorum. düz bir açıyla çektiğim panoramalar kusursuzca birleşiyor ama başlık yukarı ve aşağı baktığı zamanki resimleri birleştiremiyorum

Tarih: 24 Nisan 2009, 15:00 - İp: 88.***.**1.214
  • 1