hector46
hector46 (üye)
İstanbul / Amatör

Otomatik Çekim.

Arkadaşlar fotoğrafa yeni merak sardım. Nikon d5100 aldım 18-105 lens ile birlikte. İnternetten bir kaç video ile temel birkaç şey öğrendim sadece diyafram,enstantane,ıso gibi. Uzun pozlama yapmayacaksak veya alan arka planı flulaştrmak gibi bir amacımız yoksa (mesela gündüz manzara çekimleri) Otomatik modda çekmek yerine manuel ayarlamanın bize faydası nedir? Birde çektiğim fotoğraflarda canlı renkleri yakalayamıyorum bu makinenin kalitesinden midir yoksa ayarlarla ilgili bir problem mi var acaba? Yani renk canlılığına etkileyen faktörler nelerdir?

Tarih: 8 Temmuz 2015, 01:58 - İp: 195.***.**1.50
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Makinanın menü kısmından renklerle ilgili modlar var. Oraya girip canlı renk modunu seçebilirsiniz.
Çektiğiniz fotograflar ham fotograflardır. Fotografları bilgisayara attıktan sonra size ürün kutusunda gelen cd de fotograf işleme proğramı verilir. Bilgisayarınıza yükleyin. O proğramı kullanarak fotograflarınızı daha canlı, daha güzel, izlenebilir hale getirmeniz mümkündür. Sitelerde yayınlanan fotografların hepsi de yayınlanmadan önce böyle proğramlar kullanılarak işlenmiştir.
Gelelim çekim modları konusunda yazdıklarınıza;
Otomatik modu tabiki kullanabilirsiniz. Ama önemli olan ayarı kendinizin yapmanızdır. Fotograf çekmek başlı başına bir hobi ve zevktir. Hele çok güzel çektiğiniz ve çok beğendiğiniz bir karenin ayarını kendiniz yapmışsanız zevkine, tadına doyum olmaz.
Otomatik mod, yeni başlayanlar için veya çok acele çekim yapmak gereği duyanların başvurabileceği bir ayar çeşitidir.
Eğer otomatik modda çekim yapmayı sürdürecek olursanız o zaman bu makina ve ekipmana bu kadar parayı neden verdiğinizi sormak gerekir diye düşünürüm. 300 TL lik bas çek makinalar da otomatik çeker. Gidip onu alsaydınız derim. Paranın büyük bir kısmı cebinizde kalırdı. Bilmem anlatabildim mi?
Ayrıca otomatik modda kaldığınız sürece kendinizi geliştirmeniz, ilerlemeniz mümkün olmaz.
Bence otomatik modu bir haftadan fazla bir süre kullanmayın. Yıllar önce kursa gittiğimde bize hoca böyle söylemişti.
Önce bir kursa yazılın. Orda teorik bilgilerinizi geliştirin. Sonra da bir usta ile beraber çekim gezilerine çıkıp bol bol çekim yapın. Özellikle ustayı izleyin. Hangi ortamda çekim ayarlarını nasıl yapıyor bilgi alın. Acemilik bol bol çekim ve pratik yapmakla aşılır.
Moralinizi bozmayın. Bu günler çabuk geçer. Kolay gelsin



#ercan43' tarafından 08.07.2015 19:23:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 8 Temmuz 2015, 19:22 - İp: 151.***.**4.252
hector46
hector46 (üye)
İstanbul / Amatör

Hocam cevap için teşekkürler. Renk konusunda yazdıklarınız aydınlatıcı oldu.

 

Tarih: 8 Temmuz 2015, 22:18 - İp: 5.***.**1.228
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

acemilikte manuel çekim eğiticidir ama çektiğiniz fotolar kötü çıkabilir. sadece neyi yanlış yaptığınızı sebep sonuç ilişkisini anlamanızı sağlar. kaçırılmayacak sahneler için oto mod sakin sahneler için manuel kullanın.

makinede renk keskinlik kontrast ayarlarını 1-2 seviye yükseltin. solgun çıkan fotoların bir çok sebebi var en önde geleni pozlamadır soluk çıkan fotoya bakın hız misal 1/500 ise aynı ayarlarda manuelde aynı sahneyi bir de 1/300 ile çekin düzelecektir. bunun sebebi de ölçüm sistemidir.. bunlar zaamnla öğrenilecek şeyler.

 

Tarih: 21 Temmuz 2015, 10:44 - İp: 88.***.**4.43
  • 1