balikadam
balikadam (üye)
Ankara / Amatör

Obje Net Arka Plan Buğulu Nasıl??

slr makina ile bu nasıl yapılır.. veya arka plan net öndeki cisim puslu bu nasıl olur

Tarih: 2 Mart 2005, 10:38 - İp: yok
ozgur foto
ozgur foto (üye)
İstanbul / Firma

MERHABA
Bu istediklerin net alan derinliği ile ilgilidir.Net alan derinliğinde de en önemli faktör diyaframdır. Diyafram açıldıkça, net alan derinliği azalır. Diyafram kapandıkça, net alan derinliği artar.

Net alan derinliğini düşük tutmak, objenin arka ve ön planlarını bulanıklaştırmayı sağlar. Çoğu zaman objenin ön tarafı boştur ama arka planı temizleme şansımız olmaz. Bu gibi durumlarda diyaframı mümkün olduğunca açmak gerekir. Böylece odaklandığımız objeler çok net çıkacak ama arka plan bulanıklaşacaktır.

Net alan derinliğini artırmak gereken durumlarda ise diyaframı kısmamız yani yüksek diyafram değeri kullanmamız gerekir. Örneğin manzara fotoğraflarında net alan derinliğini yüksek tutmalısınız.
Çok daha basit olarak şöyle anlatabiliriz.Karşınıza bir obje koyun.Göz kapaklarınızı iyice açarak bakın objenin arka planındaki nesneleri çok net göremezsiniz.Önünüzdeki objeye gözlerinizi kısarak bakın farkı hissedeceksiniz.

Net alan derinliğini etkileyen bir diğer faktör ise, fokal uzaklıktır.
HOŞÇAKALIN
www.ozgurfototeknik.com

 

Tarih: 2 Mart 2005, 11:10 - İp: yok
sb
sb (üye)
İstanbul / Amatör

Digital makina ile bu yapılıyormu ???

 

Tarih: 25 Mart 2005, 17:32 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

digital olup olmamasıyla alakası yok sadece objektif ve diyafram ile ilgili bir olay

 

Tarih: 25 Mart 2005, 21:34 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

yani dijital makinenizde diyafram ayrı manuel olarak yapılabiliyorsa, yapabilirsiniz. full otomatik makinelerle yapamazsınız.

 

Tarih: 28 Mart 2005, 13:32 - İp: yok
marphocean
marphocean (üye)
İstanbul / Amatör

zahmet olmazsa bu tekniğin nasıl uyglandıgını biri daha acık bi şekilde anlatabilir mi ?? o kadar ugraşmama ragmen bi türlü beceremedim de?

 

Tarih: 2 Nisan 2005, 16:15 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Marphocean,2-3 m önünüze bir obje koyun.Ama daha önde ve daha arkada da başka cisimler olsun.Diyaframı en büyük açıklığa getirin çekin,bir kere de en küçük açıklığa getirin çekin.Arka ve ön planların netliği açısından aradaki farka bakın.Bunu zoomun değişik uzaklıklarında deneyin,ama değerleri not alın ki karıştırmayasınız.Yalnız yeni nesil standart analog zoomlarda ve dijital zoomlarda en büyük diyafram yine de yeterince büyük olmuyor yani f4,4.5 gibi bir değer oluyor,bu da istenilen net alan derinliğini sağlamaya yetmiyor.Bir de zoom odak uzaklığı ne kadar büyük olursa alan derinliği o kadar dar olur.Yani ayni diyaframda 28mm de net alan derinliği 100mm ye göre daha fazladır.
Sonuçta ön, arka planların fluluğunu en iyi olarak en açık diyaframda ve en uzun odak uzaklığında elde edebilirsiniz.Geniş açıda fark görünmeyebilir.
Sizin istediğiniz gibi bir etki 300mm lik bir teleobjektifte ve f2.8 gibi bir açıklıkta çok iyi sağlanabilir örneğin.

 

Tarih: 5 Nisan 2005, 00:25 - İp: yok
marphocean
marphocean (üye)
İstanbul / Amatör

tesekkürler alito

 

Tarih: 5 Nisan 2005, 01:30 - İp: yok
abdisik85
abdisik85 (üye)
Ankara / Amatör

yaw ben de amatörüm ama demek isediğizi sanırım bir forumda şöyle gördüm.adresi aşağıda bir bakarsanız sevinirim ve beni de aydınlatın bu olay mı ?

bu olaysa bende üzerinde çalışacağım. canon a 510 um var. herhalde güzel sonuçlar elde edebilirim...

http://www.netfotograf.com/forum/msgdetail.asp?msg_id=2493&highlight=diyafram%20nedir

 

Tarih: 11 Nisan 2005, 12:18 - İp: yok
mustafam
mustafam (üye)
Ankara / Amatör

Evet kardeşim olay budur.

A510'da manual ayarlara geç. Diyaframı olabildiğince aç(yani f2.6 yap). Sonra makro tuşuna iki kere basıp manual netlemeye geç. Aşağıdaki barda uzaklık bilgisi var. Uzaklığı tahmin edebiliyorsan sağ ve sol navigasyon tuşlarını kullanarak o uzaklık değerine gel (uzaklığı tahmin edemiyorsan ortada çıkan büyütülmüş görüntüden objenin netliğini tesbit edebilirsin). Bu sayede arka fon blur olacaktır.

Aksine her tarafın net çıkmasını istiyorsan diyaframı kısmalısın (F8'e geç).

 

Tarih: 13 Nisan 2005, 15:07 - İp: yok
  • 1