erdoganc
erdoganc (üye)
Ankara / Amatör

Nikon D90 Enstantane Vs Diyafram

nikon d90 kullaniyorum, soyle bir sorunum var

sony a200 de cekim yapilacak yer ne kadar karanlik olursa olsun enstantanenin hizinin ne olacigini makine gosteriyordu 30 sn olsa bile ekranda yada vizorde yaziyordu. nikon d90 da boyle birsey goremedim isik degeri az ise makina Lo diye birsey gosteriyor, enstantane hizini gostermiyor cekim yaparken ne kadar bekliyecegimi veya enstantane hizini goremiyorum. bunu kullanma kilavuzunda cok aradim ama hic bir sekilde deginilmedigini farkettim nikon kullanicilari yardim ederseniz sevinirim

tesekkurler

Tarih: 1 Nisan 2010, 14:31 - İp: 94.***.**8.107
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

öncelikle hangi modda çekim yapıyorsunuz? P, S, A, M ?

A (diyafram öncelikli) modda çekim yaptığınızı varsayıyorum. diyaframınız da en açık diyafram. 18-135 lens için 18 mm odak uzaklığında bu değer 3.5 ...

eğer bulunduğunuz ortamda ışık yeterli değilse bu diyafram değerine (3.5) karşılık gelen değer belkide saniyelerdir ve makineniz bu değeri hesaplayarak bulur. bu durumda Lo ibaresi görüyorsanız makinenizin limitleri altında (D80 de bu limit değer 3" dir) bir ışık var demektir. makineniz M (manuel) modda çekim yaparsanız kullanmanız gereken değeri size vermez.

S (perde hızı öncelikli) modda çekim yaptığınızı varsayalım şimdi de. bu kez seçtiğniz perde hızına göre makineniz uygulayabileceği ( lense bağlı ) en yüksek diyafram değerini belirlemeye çalışır. diyelimki perde hızını 125 verdiniz. ama ortam ışığı makineniz diyaframı 3.5 yapsa bile pozlama için yeterli değil. bu sefer de diyafram değeri yerinde Lo ibaresi görünür. perde hızını düşürerek bu sorunu çözebilirsiniz.

birçok lenste odak uzaklığı büyüdükçe en büyük (değer olarak en küçük) diyafram değerinin değişeceğini unutmayın.

ayrıca;
http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=30883


#drego' tarafından 01.04.2010 15:36:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 15:34 - İp: 94.***.**1.103
erdoganc
erdoganc (üye)
Ankara / Amatör

A modda cekim yapiyorum
simdi 18mm de 3.5 aciklikta cekim yapiyorum diyelim. isik miktarininda az oldugunu varsayiyorum. bu durumdada 3.5 aciklikla 15" beklemem gerekiyor diyelim. iste bu durumda makina bana 15 saniye beklemen gerekiyor diye bisey gostermiyor. 3.5 aciklik ve ´Lo´ uyarisi cikiyor. ben makinamin ´Lo´ uyarisini degilde 15 saniye bekliceksin demesini istiyorum. d90 teknik ozelliklerinde 30 sn ye kadar shutter speedle oynama imkanim oldugunu soyluyor. düsük isikta bana lo diyor alet zaten dusuk isik oldugunu ben kendimde goruyorum. ne kadar beklemem gerektigini enstantane hizini soylemesini istiyorum. nitekim sonylerde durum boyle degil 3.5 aciklikla 30 saniye beklemen gerekiyosa ekranda 30 sn yaziyor nikondaki gibi ´Lo´ yazmiyor. sonyde o isikta nekadar beklemen gerektigini biliyosun ama nikon bunu soylemiyo. bunun ayari varmi kullanma klavuzundada bulamadim. ben ´Lo´ demesini istemiyorum kac saniye beklemem gerekiyosa onu gormek istiyorum. kisaca makine yorum yapmasin bana yorumu kendim yapayim :D

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 16:25 - İp: 94.***.**8.107
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Benim de D80'de en sinir olduğum özelliklerden biridir . Çözümünü bulamadım ve ciddi ciddi bir yazılım hatası olduğunu düşünüyorum .

Minimum perde hızını maximum olan 1 sn ( AUTO ISO ON/OFF ayarlarından ) seçtiğimde bile makina bazen 1/45 , bazen 1/30'un altında bile "Lo" uyarısı veriyor . İşin garibi, bazen 4 saniyeye kadar gösterdiği de oluyor ,kafasına göre 1/30'da kestiği de . Yani belirli bir minimumu yok , en kötüsü de o .

Çoğu zaman monopod ile çeken biri olarak 1/8 gibi hızlara inebiliyorum . Makina bana 1/15,1/8,1/4 veya 2 saniye gibi bana çekip çekmemeye karar verdirici değerleri gösterse sorun yok . Ama gidip 1/45'in altında "Lo" gösterince , gerçek çekim hızını ve becerip beceremeyeceğimi belirleyemeyen bir duruma düşüyorum . Bu arada , tutarlı olarak belli bir rakamın altını "Lo" gösterse de razıyım - mesela 1/45'in ...Ama öyle değil , dediğim gibi bazen 1/4'e , bazen 4 saniyeye , bazen de 1/15 'e kadar normal sonrasını "Lo" gösteriyor . Yani tamam ışık "Lo" ama benim limitim dahilimde mi ,değil mi - tam bir muamma !

O durumlarda genelde makinayı , rakam gösterene kadar inatla açıp kapayıp deniyorum . En fazla 4 saniye gördüğüm oldu - D80'in damarının tutup hiç bir şey göstermediği de ...Aslında en kolayı bir kare öylesine çekip , çektiği değere bakmak sonra LCD ekrandan .

Yabancı forumlarda da bakmıştım - çözümü yok yazılım böyle denmişti .. D700'de bile aynı durum söz konusu - Nikon'un tercihi neden böyle anlaşılır gibi değil ...

]


#paperman' tarafından 01.04.2010 21:10:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 20:56 - İp: 96.***.**4.180
erdoganc
erdoganc (üye)
Ankara / Amatör

bu sorunu yalniz ben yasamadigim icin sevindim ama sorun oldugu icin tabi sevinemedim. bi sorunum daha var onuda paylasmak istiyorum, cekim tusuna yarim basarak makinayi bi yere odaklayip tekrar kadrajlama yaptigimda ilk fotoyu cekiyorum, ama sürekli cekim modundayken basili tutup 8 10 tane foto cekmek istiyorum 2. fotodan sora makinanin af sensoru hangisi ise direk onu netleyerek diger fotolari cekiyor. ben bi yere netleyip tekrar kadrajlama yapmak istiyorum ve ayni kadrajda 15 tane resim cekmek istiyorum en az titresimli olani secmek icin yada bracket cekimi yapmak icin ama 2. resimden sora makina, hangi af sensoru seciliyse onu netliyor ve diger kalan resimleri öyle cekiyor. bu cekimleri yaparken elimi cekim tusundan da cekmiyorum.

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 21:24 - İp: 94.***.**8.107
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Objenin hareketli olduğunu varsayıyorum - yoksa niye 10-15 tane çekeceksiniz .

Ben D80'deki durumu yazacağım - D90'da kullanılan terimlerde farklılık olabilir .

AF modu ve AF area (alan) modunun farklı şeyler olduğunu hatırlatayım .

Öncelikle AF alan (Area) modunuz Single'da olmasın , Auto veya tercihen Dinamik'de olsun .

AF modunuz da ya Continous ( devamlı ) ya da Auto'da olsun .

2 moddan birinin single'da olması , kareler arasında objenin yer değiştirme durumunda doğru fokus yapmasını engeller ( biraz daha karışık aslında - biri hareket ettiği bölge , diğeri yarım basma-çekim arasında tekrar fokuslama ile ilgili )

D90'daki menüye inşallah benziyordur .

 

Tarih: 1 Nisan 2010, 21:41 - İp: 96.***.**4.180
drego
drego (üye)
Kocaeli / Amatör

önce netlik olayının çözümü... önce modelinize netlik yapın istediğiniz alandan. hemen sonra lens/makine üzerinde AF A/M konumunu A'dan M'ye alın. dilediğiniz kadar seri çekim yapın. tarafımdan denendi. oluyor. bu arada dikkat edin eliniz lens üzerindeki netlik halkasına değmesin!

gelelim şu "Lo" olayına. Nikon malesef istediğiniz değeri vermez. ama bu sizin o fotoğrafı çekemeyeceğiniz anlamına da gelmez. makinenizi "M" moduna alın. makinenizi tripoda bağlayın. mümkün olan en açık diyaframı seçin. burada unutulmaması gereken nokta alan derinliğinin kısıtlı olacağı ve makinenin özellikle kit lenste netlik konusunda sıkıntı yaratabileceğidir. sonra ayar çarkını çevirerek perde hızını düşürmeye başlayın. D90 da muhtemelen ekranda görebileceksiniz ama biz D80 de vizörden görebiliyoruz alt kızımda + ve - işaretler var. birer küçük okla birlikte. ve küçük çentikler görceksiniz. bunlar sizin o anda makul değere yakın olup olmadığınızı göstermektedir. biraz deneme yanılmayla halledebilirsiniz.

bu konuda sorularınız olursa mesaj atınız. selamlar...

 

Tarih: 2 Nisan 2010, 22:14 - İp: 94.***.**7.53
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Erdoganc , verdiğim cevap hareketli bir objeyi 5-10 tane filan arka arkaya fotoğrafla "net " yakalamaya çalışıyorsan geçerli - ilk cümlede yazdığım gibi .

Sen makina fokus ayarı yapmasın ve arka arkaya aynı noktayı tekrar fokuslamadan çekeyim - titrememiş olanını arasından seçeceğim- diyorsan , o zaman "Single Focus" modunu seçmen gerekiyor .

Bu arada , AF noktasını kendin seçebildiğini ( cursor ile ) ve makinanın arka arkaya çekimlerde de sen onu nereye ayarladıysan orayı fokuslayacağını unutma . Yani ilk kareden sonra makina gidip başka yeri fokusluyorsa demek doğru kullanmıyorsun cursor'ı ....

------------------

Dredo , bütün makinalarda M moduna veya Manuel Focus'a geçildiğinde vakit müsaitsa isteneni yapmak mümkün ; malum sen ne seçersen makina onu yapıyor . Çözmeye çalıştığımız, doğru seçimi makinaya otomatik yaptırmak



#paperman' tarafından 03.04.2010 00:58:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Nisan 2010, 23:38 - İp: 96.***.**4.180
erdoganc
erdoganc (üye)
Ankara / Amatör

manual modda drego bahsettigin gibi oluyor ama A modda yada S modda Lo yazmasin istiyorum ben. ama galiba nikonun kroniklesen bir sorunuymus bu. paperman hocam bahsettiginiz yontemle oldu sanirim bu is )

paperman ve dregoya selamlar saygilar.

 

Tarih: 3 Nisan 2010, 23:26 - İp: 94.***.**8.107
  • 1