cntrkglu
cntrkglu (üye)
Ankara / Amatör

Nikon D5100 Manuel Beyaz Ayarı Yapma

Karlı havalarda çekim yapmam için ne önerirsiniz arkadaşlar? Herkes normal bir a4 kağıdıyla manuel beyaz ayarı yapmamı söyledi ama yapamadım nasıl yapılabileceğini bilenler lütfen yardım etsin...

Tarih: 7 Ocak 2013, 17:01 - İp: 78.***.**1.73
sedat_onat
sedat_onat (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Beyaz ayarı en büyük sorundur.

Shooting Menu/White Balance menüsünde "PRE" seçeneğinin üzerine gelin sağ yön tuşuna basarak içine girin iki seçenek çıkacak "Measure (Ölçüm yap)" ve "Use Photo (var olan bir fotoğrafı kullan)". Measure bölümünde sağ tuşa veya OK tuşuna basın. Var olan ayarı sileyim mi diye soracak Evet diyeceksiniz. Ana menüye dönecek. Shutter Release tuşuna basarak fotoğraf çekin (A4 beyaz kağıdı veya %18 gri kartı kadrajı tamamen kaplayacak şekilde çekin. Bir diğer seçenek te beyaz ayarı için lens kapağı var onu alın) size iki mesajdan birini verecektir. Ya data kaydedildi diyecektir veya ölçüm yapılamadı diyecektir. Tekrar deneyip ölçümü yapmasını sağlayın. İşlem bu şekilde tamamlanmıştır. Ama unutmamanız gereken en önümli unsur, bulunduğunuz noktayı açı olarak bile değiştirseniz ışık koşulları değişeceğinden ayarı tekrar yapmanız gerekli. Yani manuel ayarı yaptım artık 20 fotoğraf çekerim diye birşey yok. Aksi takdirde sonraki tüm fotoğraflarınızda beyaz ayarı hatası yapma olasılığı yüksek olur.

Karlı havalarda "Gölge/Shadow" modunu seçerseniz fotoğraflarınızın mavi renk çıkmasını engellersiniz. RAW modunda çekerseniz beyaz ayarı hatalarını sonradan PS veya Lightroom gibi programlar ile düzeltebilirsiniz. Bu programlardaki renk sıcaklığı çubuğundan doğru ayara getirebilirsiniz. Başka bir yolu da (ne kadar doğrudur bilmem) fotoğraftaki mavi rengi azaltmaktır. Ama bu da eğer fotoğrafta mavi renk herhangir bir obje varsa ona da etki edecektir. Bu durumda local renk değişikliği yapmanız gerekir. Siz bunu son dediğimi yapmayın.

Eksiğim/yanlışım elbet olabilir. Arkadaşlar düzeltecektir.

Selamlar

 

Tarih: 7 Ocak 2013, 18:16 - İp: 194.***.**6.48
appendix
appendix (üye)
Kırklareli / Meraklı

beyaz dengesi haricinde mavi renk oluşumunu önlemek için ayrıca karlı havada uv filtre kullanmanız lazım.

 

Tarih: 7 Ocak 2013, 20:59 - İp: 78.***.**0.46
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba arkadaşım,sedat_onat arkadaşım gerekli açıklamayı yapmış ama şu konuda bir ilave yapmak istiyorum.

''Ama unutmamanız gereken en önümli unsur, bulunduğunuz noktayı açı olarak bile değiştirseniz ışık koşulları değişeceğinden ayarı tekrar yapmanız gerekli''

Bu her durumda geçerli değil.Genellikle stok fotoğrafçılığı ile uğraşanlar ürün çekimleri yada takı çekimleri yaparken ürün çekim çadırı kullanırlar,bu çadırlar farklı renk ve boyutlarda olabilir,bu durumda ancak herbiri için ayrı ayrı beyaz ayarı yapılması gerekir.

Dış ortam çekimlerinde ise sedat arkadaşımızın dediğini yapabilirisniz ancak sizi çok uğraştırır.Bu durumda bir yada bir kaç beyaz ayarını referans oluşturarak (d0 refarans olarak kabul edelim ) çekimlerinizi yapabilirsiniz.

 

Tarih: 9 Ocak 2013, 18:26 - İp: 94.***.**6.228
  • 1