bilalmertcilek
bilalmertcilek (üye)
İstanbul / Amatör

Netlik Ve Odak Noktası

Selamlar NF sakinleri.
Dikkatimi çeken bir konu var sizlerin de bilgileriyle emin olmak istedim. Genellikle portre fotoğraflarına %100 veya daha az zoom verdiğimde modellerin gözünde netlik kaybı olduğunu farkediyorum. Ama bazı fotoğraflar yine aynı zoom aralıklarında diğerlerine göre daha keskin olabiliyor. Enstantane hızının etkisi olduğunun farkındayım tabi ama benim merak ettiğim bu farkın odak noktasıyla alakalı olup olmadığı.
Teşekkür ederim.

Tarih: 27 Ekim 2011, 20:06 - İp: 212.***.**1.2
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Muhtemelen yanlış ifade ediyorsunuz da ben anladığım haliyle cevaplayayım.

Netlik, tabi ki odak noktası/fokus noktası ile alakalı. Lensi nereye odaklarsanız orası net çıkar ..... diyeyim , siz de kastettiğim o değildi deyip , asıl sorunuzu sorun .

 

Tarih: 30 Ekim 2011, 09:19 - İp: 96.***.**4.180
bilalmertcilek
bilalmertcilek (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar Uğur Bey tam olarak anlatamadım galiba. Aslında yanlış değil de eksik ifade etmiş olabilirim. Ben bu problemi daha çok açık diyaframlarda yaşıyorum ki sonradan öğrendiğime göre bu durum normalmiş. Yani sorun arkayı veya önü netleyememek değil, örnek vermek gerekirse modeli boydan çekip zoom verip baktığımda doğal olarak keskinlik azalıyor fakat bu bazı fotoğraflarda daha az görülüyor. Zoomu modelin gözlerine veriyorum bakıyorum bazıları daha net diğerleri aksine kötü, büyük bir problem gibi gözükmese de merak ettiğim için sordum. "Bu fark odak noktasıyla mı alakalı?" diye. Perde hızı ve odak noktasından başka buna ne etken olabilir diye düşündüm. Yani kafamdaki soru işaretlerini kaldırmak adına emin olmak istedim. Tabi ki fotoğrafı boydan boya bir duvara asmayacağım ama dikkatimi çekti doğrusu
Umarım daha açıklayıcı olmuştur ilginiz için teşekkür ederim.

 

Tarih: 30 Ekim 2011, 20:04 - İp: 212.***.**1.2
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tam yine anlamadım ama 1-2 şey yazayım , bağlantısı olabilir .

- Lenslerin en iyi netlik veren yeri merkezidir . Kenarlara , köşelere gidildikçe çözünürlük/kalite/netlik vs azalır . Yani çektiğiniz insanın göğsü merkezde , yüzü yukarı kenardaysa , gözler istenilen netlikte olmayabilir.

- Aynı şekilde açık diyaframlarda görüntü kalitesi düşüktür ; hele bir de kenarlara giderseniz en köyü sonucu alırsınız . Çoğu lens en açık diyaframın 2 stop üstünde en iyi görüntü kalitesini verir.

- Çok açık diyaframlarda alan derinliği az olacağından , siz ayakta dururken sizin hizanızda birinin yüzüne fokus yaptığınızda , dizleri/ayakları farklı mesafede olacağından fokus dışı olması normaldir ( üçgen/hipotenus hesaplarından ).

Bir yerde ifadede hata var ama yazdıklarınızla bunları bağdaştırabildimç Birinden biri tutar artık

 

Tarih: 31 Ekim 2011, 07:43 - İp: 96.***.**4.180
bilalmertcilek
bilalmertcilek (üye)
İstanbul / Amatör

Uğur Bey istediğim cevabı aldım şimdi oldu
İlk paragrafta söylediklerinizi ben tamamen unutmuşum. Fotoğraflara tekrar baktığımda merkezde kalan gözlerin daha keskin olduğunu farkettim. İçinden çıkamadığım bir fotoğraf vardı modelin üst tarafı boş ve yüzü tam merkezdeydi. Sanki o fotoğrafı görüp de cevap verdiniz. Konuyu tam olarak ifade edemesem de yardım etmeye çalışmanız beni son derece memnun etti. Tekrar teşekkür ederim.

 

Tarih: 31 Ekim 2011, 15:23 - İp: 212.***.**1.2
  • 1