ahmet46
ahmet46 (üye)
İstanbul / Amatör

Makro Çekim Teknikleri

MAKRO (Yakın Plan - Close up)
Yakın çekimler, bir başka deyişle close-up ya da makro çekimler konulara çok yakın olarak yapılan çekimlerdir. SLR makinelerin objektifleri konuya ancak 40 – 50 cm yakınlaşabilirler. Bu bazı çekimler için yeterli olmayabilir. Bu tür çekimlerde en başarılı sonuçlar makro objektifler ile alınır. Bunlar konuya ancak birkaç cm yaklaşma olanağı verir.
Makro çekimlerde kullanılacak malzeme konuya ne kadar yaklaşmak istediğimizle orantılıdır. Elimizde 70 – 200 mm’lik bir zoom ve fazladan bir de makro ayarı bulunuyorsa bu bazı yakın çekimler için yeterli olabilir. Konuya birkaç santimetreye kadar yaklaşma olanağı veren tele-makro objektifler de vardır. Ancak bu objektiflerin dezavantajı yüksek fiyatlı olmalarıdır. Makro çekim yapmanın ucuz yolu ise “close-up” filtre kullanmaktır. +1, +2, +4 ya da +10 gibi değişik güçlerde olan bu mercekler oldukça ucuzdur. (en iyi sonuç +4 ile alınır) Objektifin önüne takılarak kullanılan merceklerden başarılı sonuçlar alınabilir.
Makro çekim için kullanılan yardımcı araçlar ise tüp ve körüklerdir. Konuyu 1 / 1 ‘den daha çok büyütmek için objektif ile makine arasına yerleştirilen tüpler kullanılabilir. Eğer konuyu daha fazla büyütmek istiyorsak körükle çalışmamız gerekir. Kullanılan bu araçlar objektifin odak uzaklığını yani ışığın yolunu uzatarak daha yakın çekimler yapılmasına olanak verir.
Makro çekimlerde en iyi aydınlatma gün ışığıdır. Ancak direkt aydınlatma sert gölgeler ve parlamalar gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Böyle durumlarda beyaz kartondan reflektör kullanmanın belirli avantajları vardır. Diğer yöntem flaş kullanımıdır. Konuyla lens arasındaki mesafe çok kısa olacağı ve flaş çok parlayacağı için karanlık gölgeler oluşur. Bunu önlemenin yolu konun her tarafını eşit şekilde aydınlatıp, gölgelere yol açmayacak ring (dairesel) flaş kullanmaktır. Flaşla yapılan yakın çekimlerde diyafram kısık tutulmalıdır.
Makro çekimlerde konuya olan yakınlık ve uzun süre kontrol netlemeyi zorlaştıracaktır. Bir – iki milimetrelik bir hata fotografın flu çıkmasına neden olur. Konuya çok yakın olunduğu için alan derinliği çok sınırlıdır. Bu nedenle mümkün olan en kısık diyafram değeri kullanılmalıdır. Netlemenin doğru yapılması ve özellikle uzun süreli pozlarda sallanmanın engellenmesi için tripod kullanmak gereklidir. Özellikle kısık diyafram kullanıldığında uzayacak olan poz süresi kesinlikle tripod gerektirir. Makro çekimde kullanılacak düşük hızlı filmler genellikle yüksek hızlılardan daha net ve daha canlı renkli fotograflar verir.
Konunun arka planının karmaşık olmaması gerekir. Bunun için konunun arkasına siyah ya da renkli bir karton konulabilir. Arka planda dikkat dağıtıcı parlak lekelerden kaçınılmalıdır. Çok diyafram kullanılması ve arkanın tamamen flu olması da arka plan karmaşasını ortadan kaldırır.


ÇEKİM TEKNİKLERİ
Hazırlayan : Cenk GENÇDİŞ

Tarih: 9 Nisan 2008, 02:11 - İp: 88.***.**8.80
metalik
metalik (üye)
Ankara / Amatör

DEVİL52 paylaşımın cok iyi oldu macro ile ilgilenenler faydalanabilir.

 

Tarih: 9 Nisan 2008, 21:27 - İp: 81.***.**5.179
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

bir iki şeyde ben ekleyeyim
-------------------------------

araya nekadar mercek girerse goruntu kalitesi bundan okadar etkilenir, buyuzden close uplar dogru tercih degildir.
detaydan yerler.
----
uzatma tupleri araya herhangibir element sokmadıgı için lensin kalitesini dusurmez.
ancak alan derinligi cok azalır ve lensle film yada sensor arası mesafe uzadıgından ısık gecirgenligi azalır.
bu yuzden aydınlatmanın yada ısıgın iyi olması gerekir.

uzatma tupleriyle saglanabilecek buyutme oranı

uzatma tupunun mm cinsinden uzunlugu / lensin odak uzunlugu formuluyle bulunur.

yani

3 santimlik bir uzatma tupumuz ve 30mm lensimiz varsa

30mm uzatma tupu uzunlugu / 30 mm lens odagı
= 1:1 buyutme demektir.


lensin daha geniş acılı olması yada tupun uzaması buyutme oranını arttırır..
ancak tup uzadıkca sensore ulasan ısık mıktarı azalır...


--------------------------------

lensi ters cevirerekte aynı sekilde bır buyutme saglanabilir,ancak lensi elle tutma zorunlulugu ve alan derinliginin azalması netlik saglamayı zorlastıracaktır..

 

Tarih: 10 Nisan 2008, 02:08 - İp: 78.***.**9.212
ahmet46
ahmet46 (üye)
İstanbul / Amatör

Ağzına sağlık gaijin ...

 

Tarih: 11 Nisan 2008, 04:31 - İp: 88.***.**8.80
unattended
unattended (üye)
Tokat / Meraklı

iyisiniz hoşsunuz güzelsinizde, benim katalog çekimi (yüzük, küpe vs) yapmam gerekiyor. Ben bu işte hiç tecrübeli değilim. Yeni bir cihaz aldım. SLR cihaz değil. SONY HX1. hangi gruba girer onuda bilmem. En iyi sonucu hangi ayarda alabilirim.

 

Tarih: 13 Ekim 2010, 00:49 - İp: 78.***.**0.103
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

katalog çekimi (yüzük, küpe vs) yapmam gerekiyor.
parasını ver bir bilene yaptır

 

Tarih: 13 Ekim 2010, 09:30 - İp: 88.***.**8.238
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

su ayard iyi sonuc alırsın diye birsey soylemek mumkun degil. ısık ve fotografcılık bilginiz yoksa biraz zorlanırsınız.
takıların fotografını yansıma vs olmadan cekseniz bile kataloglardaki kaliteyi yakalamanız zor.
remiye katılıyorum, işten anlayan birilerine yaptırın.iki tarafta kazansın.

 

Tarih: 13 Ekim 2010, 10:11 - İp: 88.***.**8.140
tahiryilmaz
tahiryilmaz (üye)
Denizli / Amatör

Cenk bey makro ile ilgili sağladığınız bilgiler için çok teşekkür ederiz. Pamukkale Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü son sınıf öğrencisiyim. 2 yıl önce aldığım Nikon D80'le ben de kendi çapımda bişeyler yapmaya çalışıyorum. Fotoğraf dersimizde anlatmamız gereken konulardan birisi de "makro, mikro fotoğraflar". Makro ile sizin sağladığınız bilgiler sayesinde anlatacak bişeylerim var artık fakat mikro'nun ne olduğu konusunda tam bir bilgiye sahip olamadım bir türlü. İnternette de yeterli, tatmin edici bir bilgiye rastlamadım. Ben Micro'yu sadece objektif olarak biliyordum ama hocamız micro diye bir çekim tekniğinin olduğunu ve bunun da makro'yla aynı şeyler olmadığını söylüyor. bu konuda da bize yardımcı olabilirseniz çok seviniriz. şimdiden çok teşekkürler

 

Tarih: 17 Mart 2011, 20:02 - İp: 193.***.**2.76
  • 1