rasitd
rasitd (üye)
İzmir / Amatör

İso Değerlerini Değiştirmek

selamlar herkese,
iso değerlerini hangi çekimlerde değiştirmeliyiz? çünkü bildiğim kadarıyla iso yu arttırdğımızda fotoğraflar granülleşiyor. yardımcı olursanız sevinirim.

Tarih: 6 Mart 2007, 22:38 - İp: 88.***.**9.95
tonga
tonga (üye)
Tekirdağ / Amatör

Selamlar.
iso nun kısaca anlamı film hassasiyetidir.yüksek iso değerindeki film az ışıkta bile objeden gelen ışıktan etkilenerek görüntüyü yakalar buna bir örnek vermek gerekirse az ısıklı bir ortamda flaş kullanamıyacağın kadar uzaklıktaki bir objeyi becburen açık diyafram değeri ve düşük hızlı enstantene ile çekmek zorunda kalabilirsin bu şekildeki ayarlarda çekeceğin obje hareketli ise veya makinanı sabitleyemiyorsan yani elde çekim yapıyorsun titreşimden etkilenmemek için mecburen iso değerini yükseltmek zorunda kalıyorsunki film veya digital makinanın ccd si görüntüyü algılayabilsin ama burada kirlemeye katlanmak zorundasın.Bu arada makinanın özelliklerini yazmamışsın otomatik çekimde makinan enstantane ayarlarını verdiğin iso değerine göre hızlandırabilir.
Veya yükesk iso yu çok hızlı hareket eden cisimlerin çekimlerindede kullanabilirsin normal ısık altında hızlı bir enstantane değeri ile isoyuda biraz yükselterek misal hızla dönen bir pervaneyi bile duruyormuş gibi çekme imkanı var.
bir diğer seçenek gece çok yetersiz ışıkta mehtabı çekeceksin diyelim makinanın manuel ayarları yok ise diyaframa hükmedemiyorsan birçok makinada enstantaneyi ayarlayabiliyorsun tripot kullanarak isoyu biraz yükselterek çekim yapabilirsin çok yükseltirsen düşük enstantanede kirlenme artacaktır.Flaslı çekimlerdede kapalı mekanlarda salon büyükse görüntülere flas yetersiz kalıyorsa isoyu yine yükseltmen gerekiyor.Kolay gelsin

 

Tarih: 8 Mart 2007, 17:13 - İp: 81.***.**7.205
rasitd
rasitd (üye)
İzmir / Amatör

çok teşekkürler tonga. çok iyi bilgiler yazmışsın. bende nikon d70s- sigma 18-125 lens var. bu arada hızla dönen pervaneyi duruyormuş gibi çekmek için makinanın değerlerini ne yapmalıyız?

 

Tarih: 8 Mart 2007, 20:06 - İp: 88.***.**9.186
takeco
takeco (üye)
Manisa / Amatör

hızla dönen pervaneyi çekerken enstantane(örneğin 200 ya da 300 yani saniyenin 200 de 300 de biri ya da daha fazla) değeri olabildiğince yüksek olmalı ancak sadece bu değerleri artırıp iso değerini sabit bırakırsan mesela 64 diyelim...gerçi bu ortamın nekadar aydınlık olduğuna bağlı.. o zaman çok karanlık bir fotograf elde edersin işte burda iso yu yükseltmen hassasiyeti artırman gerekir..böylece hem ışık hemde filmin hız ayarını yapmış olursun..

 

Tarih: 8 Mart 2007, 21:10 - İp: 85.***.**6.84
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

HIZLA DONEN PERVANEYİ FLAŞ PATLATARAK İSTEDİGİN ENSTANTANEDE CEKERSİN..FLAŞ İSTEMİYORSAN 500 UZERİ KULLANMAN GEREKİR SANIRIM...BUNUN İÇİNDE AYDINLIK BİR ORTAM GEREKLİ..

 

Tarih: 9 Mart 2007, 01:32 - İp: 88.***.**3.117
mineee
mineee (üye)
İstanbul / Amatör

cevap veren herkese çok teşekkür edeyim ben de.çünkü ilk dslr makinemi aldım ve manuel ayarları kavrayabilmek için evde deneme çekimleri yapıyorum.enstantene ile deneme yaparken resimlerim 1/8den itibaren karanlık çıkmaya başlıyordu,diyaframı ne kadar açtıysam da başarılı olamamıştım.şimdi burayı okuyunca hemen bi deneme daha yaptım ve mesele halloldu.tekrar teşekkürler.

 

Tarih: 9 Mart 2007, 19:55 - İp: 85.***.**7.138
rasitd
rasitd (üye)
İzmir / Amatör

ben de herkese teşekkür ederim.

 

Tarih: 9 Mart 2007, 23:40 - İp: 88.***.**6.143
  • 1