lutus
lutus (üye)
Yurtdışı / Amatör

Işık Fazlalığı Ve Alo

merhabalar
çektiğim fotoğraflarda özellikle güneş ışığını yandan alan konularda ışığın miktarı istediğimin çok üstünde oluyor, sert gölgeler, istenmeyen bir sarı ton, parlamalar...
özellikle kontrastı düşük yerlerde konularda netlik kaybı da yaşıyorum. -1, -2 ile pozladığımda da gölgeler daha fazla belirginleşiyor.
white balance ve auto lightning optimizeri kullanmayı bilmiyorum, sorunum bunlarla ilgili olabilir mi ? farklı görüşleri olan varsa da paylaşırsa sevinirim

Tarih: 11 Eylül 2011, 14:34 - İp: 78.***.**3.75
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Pozlama hataları , ayarların yanlış kullanımı dışında , kurduğunuz kadrajlardaki ışığın dengeli olmamasından da kaynaklanabilir ( mesela aynı kadrajda gölge ve kuvvetli güneş ). Tamamının , tüm ögelerinin aynı anda doğru pozlanması imkansız kadrajlar çoktur - çözüm ayardan ziyade kadrajı değiştirmektir .

Bu lk satırınız için bir görüş sadece ; örnek görmeden diğer konular için hata şurada demek zor , bir kaç fotoğraf yüklerseniz ancak fikir yürütülebilir .

 

Tarih: 11 Eylül 2011, 18:48 - İp: 96.***.**4.180
lutus
lutus (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bir fotoğraf linkiyle örnek vereyim.
http://imageshack.us/photo/my-images/824/img0058ab.jpg/
Otların üzerindeki aşırı güneş ışığı nedeniyle yeşilin renk tonlarını yakalayamadım, düşük pozlama ile çektiğimde de kelebeğin kanatları daha da koyu bir renge büründü, deklanşöre 10'dan fazla basmama rağmen hepsinde benzer sorunlardan başarısız oldum.

 

Tarih: 11 Eylül 2011, 19:54 - İp: 78.***.**1.236
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Aynı bahsettiğim konu - kadrajdaki ışık dengesizliği . Çimenler güneşte , kahverengi kelebek de kendi gölgesini yaratmış - detay için daha aydınlık pozlama istemiş . Çimenlerin hakettiği daha az pozlamayı yapsanız , kelebek daha da karanlık kalacak .

Yine de bu kadraj için en doğru pozlamayı yapmışsınız diyebilirim . Daha iyi tonlar , doygunluk için ışık koşullarının farklı olması lazım ; kelebeği kadrajın tamamınınin gölgede kaldığı bir durumda çekmeniz daha iyi sonuç verecektir - kadraj bütününde ışık aynı güçte olacağı için .

Direk güneş altında yaprak ve çimenlerin yeşilini aynen almanızın zorluğunu da belirteyim - yaprak yüzeylerinin ışığı yansıtması sebebiyle ... Işığın daha zayıf olduğu durumlar , kapalı havalar tercih edilebilir . Polarize fltre de epey yararlı olacaktır yansımaları azaltmak , doygunluğu arttırmak açısından.

 

Tarih: 11 Eylül 2011, 20:52 - İp: 96.***.**4.180
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ısık kullanımından kaynaklanan sorunlar var. paperman acıklamıs..
reflektor kullanarak kelebegide aydınlatabilir, hemde flaşın yapay ısıgındansa dogal bir ısık yakalamıs olursunuz.

 

Tarih: 12 Eylül 2011, 13:14 - İp: 88.***.**8.140
lutus
lutus (üye)
Yurtdışı / Amatör

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, yeni denemelerin sonuçlarını ben de merak ediyorum.

 

Tarih: 12 Eylül 2011, 20:52 - İp: 78.***.**9.180
  • 1