Fotoğrafçılık Forumları
Hp945
arkadaşlar su damlası,ay,çok hareketli bir cisim bu makinede bunnarı nasıl çekebilirim yardımcı olursanız sevinirim
selamlar..
makinen hp 945; yani 5 megapixel ve 37-300mm zoom.. shutter olarak 1/2000 ile 16 sn arasinda secebilirsin.. 2608x1952 cozunurluk..
oncelikle ay cekimi yapman icin..
makineni 300mm zoom'a getir.. simdi de yorumlamaya calisalim..
ay, film karesi uzerindeki goruntusunun buyuklugunun hesabi icin soyle bir formul varmis..
gorunen ay buyuklugu= kullanilan lensin focal uzunlugu / 109
buna gore sen eger ki 300mm'de cekim yapacak olursan;
ay buyuklugu (film karesinde) yaklasik olarak 3mm olacaktir..
sendeki hp945'in sensor buyuklugu 5.35x7.2mm.. ve ay yuvarlak gibi.. 3x3mm gibi.. yani 9mm kare.. hp945'in sensor alani ise 38.52mm kare.. yani ayin goruntusunun 4.28 kati.. bu; ayi, makinenin en yuksek cozunurlugunde (5 megapixelde) cektigin zaman 1.25 megapixellik alanin ay ile kaplanacagi demektir.. harika valla.. (bu arada arkadaslar hata yapiyorsam duzeltin lutfen..)
ayi dogru duzgun goruntuleyebilmek icin tripod kullanman sart.. ayrica zamanli ayar yapip cekim yaparsan fotograf daha cok net cikar..
simdi de nasil ayarlarda cekilmeli onu bulalim..
ayin goruntusunu tripod ile donduracagiz; ama ay bu, durmaz yerinde.. (bu dunyanin aslinda donmesinden kaynaklaniyor, biz ayi donuyor gibi goruyoruz..)
ayi donmeden yakalamak icin hangi shutter?
shutter= 5-10x(50mm/kullanilan lensin focal uzunlugu)
buradan ; 5-10x(50/300) yani yaklasik olarak 3sn buluruz.. yani 4 saniyelik shutter kullanacak olursan sayet ay almis basini gidiyor olur.. shutter speed 3 sn..
makinen exposure'i hesaplarken yanilabilir; cunku ay parlak ama makine gokyuzunu de dahil ederek sana 2 stopluk farkli bir sonuc verebilir.. bu yuzden en azindan 5-6 cekim yapmalisin arka arkaya, farkli aperture degerlerinde..
makineni aperture priority moduna getirip, f/16'da cekim yap.. tabii bu f degerini f/8'e kadar yukseltmen ve f/22'ye kadar dusurmenle garantili is yapmis olursun..
o halde 300mm zoom'da, aperture priority modunda, f/16'de ve en fazla 3 sn olacak sekilde cekimle ayi goruntulemeyi basarabilirsin.. 2-3 stopluk farklilik olabilir; o yuzden f/8 den baslayip f/22'ye kadar cek.. hangisi daha guzel cikarsa onu print yapip cercevelettir..
.......
su damlasi , akarsu, dere, dalga carpmasi gibi durumlarda ne yapmak gerekir peki?
...
(farkindayim cok konusuyorum..)
su damlasi icin focusu gerceklestirebilecegin en yakin noktaya getir objektifini, macro modu varsa kullan.. ve cek..
peki suyu nasil donduracaksin?
akarsu, dere gibi yerlerde cekim yaparken suyun hizini dusunmelisin.. su cok hizli akiyorsa mesela ve sen de bugulu, ghosty goruntu olusturmak istiyorsan 1sn'lik shutter kullanmalisin.. daha hizli kullanirsan -goreceksin ki- istedigin goruntuyu yakalayamamissin.. iste bu durumda diyebiliriz ki; senin fotograflamaya calistigin akarsu cok hizli akiyor..
saka bir yana; yine tripod kullanmalisin o durumda..
eger ki bir dalganin karaya carpmasini bugulu gostermek istiyorsan; 1/2sn ile 1 sn arasinda shutter yeterli olur.. eger ki cok isikli bir gunde bu dalga fotografini cekmeye calisiyorsan, bazen 1/2-1sn'lik shutter'i en dusuk aperture degerinde bile pozlayamazsin, iste o durumda da ND filtresi kullanmak ise yarar.. ortami bir miktar karartmis olursun..
eger ki dalganin karaya carptigi anda su damlaciklarini saymak istiyorsan o halde de en azindan 1/500sn gibi shutter kullanmalisin.. bunu makinenin shutter priority modunda yap.. ama 1/1000 ve 1/2000'de de yapabilirsin.. makinen ona izin veriyor.. iso degeri olarak 100 ve en yuksek aperture degerinde cekim yapmaya calis ki o kadar dusuk hizda cekim yapabilesin..
yagmurun bir cicek uzerine dustugu ani goruntulemek icin, yine shutter priority modunda 1/30sn veya daha yavas shutter kullan.. 1/30, 1/15... yagmur tanelerini on plana cikarmak -daha da belirginlestirmek- icin arka planda koyu renkli bir karton benzeri birsey kullanabilirsin..
bir dagin goruntusunu gol uzerindeki izdusumunu goruntulemek icin polarizer filtre kullanilmasi daha dogru.. polarizer filtre yardimiyla daha da ortaya cikacaktir gol uzerindeki yansimasi.. eger ki bu izdusum olusmasin istiyorsan, objektifini gole dogru en fazla 30 derecelik bir aciyla dogrultmalisin.. bu her su goruntusu almada onemli cunku mesela akarsunun fotografini alirken agaclarin goruntusunun su uzerine dussun istemeyebilirsin, berrak su daha cok hos gorunecektir..
denizin uzerindeki surfcuyu goruntulemek icin; kameranin metering olcmesi yanilabilir.. gunesin deniz uzerinde yarattigi aydinlatmadan dolayi.. bu yuzden cekim yaparken exposure braketing'i bir stop yukselt.. yani overexpose yap.. ve exposure reading'i orta tonlu objelerden alarak hesapla.. cogu zaman yesil renkteki objeler ise yarayacaktir..
dere uzerindeki renkli yansimalari goruntulemek icin makineni telezooma getir ki o renklerle harika absurd bir desen olusturabilesin.. ve suya degil renklere focus yap..
normal "cheese" deyip cektirecegin fotografda 1/60 saniye gibi degerler kullanilir.. ayrica 1/60sn'den daha cok surelerde, el titremesi yuzunden fotograflar net cikmaz.. o yuzden tripod kullanmak gerekir..
o halde 1/60sn'den daha yavas sureleri tercih etmek gerekir ki hizli objeleri dondurabilelim.. bir yaris arabasini dondurmak icin en azindan 1/250sn gibi bir kullanmalisin.. tabii bu arabanin hizina bagli olarak degisir..
daha once yine cekim tekniklerinde konusmustuk; kursunu dondurabilmek icin 1/100000sn gibi shutter kullanmak gerekir diye.. tabii bunu aslinda flash yardimiyla yapiyorlarmis.. ve shutter suresi cok daha uzun oluyor.. saniyeler gibi.. kapkaranlik bir ortamda gerceklestiriliyor.. flash 1/100000 de cakiyor ve kursunu yakaliyor.. suysal ve coktan balonlari sattigimizdan denememeye karar verdik.. neyse..
tabii bazen arabalari yol uzerinde giden isik kumesi olark da gostermek isteyebilirsin, iste o zamanda uzun sureli shutter kullanmalisin..
ben bazen evde oynuyorum.. makinemi bulb moduna getirip, lambaya yoneltiyorum.. sonra shutter'a basiyorum.. sonra objektifi istedigim yere yoneltiyorum.. isik kumesi lambadan objektifi yonelttigim yere gidiyor.. bazen gercekten de komik, ilginc goruntuler olusuyor..
...
umarim yardimci olabilmisimdir.. sormak istedigin birsey var mi?
not: bu arada foruma da hosgeldin.. hosca kalirsin insallah..
#dadanagast' tarafından 30.05.2005 03:34:26 tarihinde düzenlendi.
dadanagast çok teşşekkür ederim bilgilendirdiğin için en yakın zamanda çalışmalara başlıyacağım bir de aperture priority modunda f değeri ayarlanıyo fakat aynı zamanda shutterı ayarlamayı bilmiyorum yani öle bi özellik yokmu acaba makinada tekrar teşekkürler
selam ka_tet3tr..
makinedeki aperture priority ve shutter priority modlari aslinda yari otomatiktir.. aperture priority modundayken f degerini secersin buna bagli olarak makine en iyi exposure icin shutter speed'ini belirler.. shutter priority modu ise tam zitti; sen shutter hizini belirlersin makine f degerini verir.. tam manuel modda ise her ikisini de secme ozgurlugun vardir.. makine sana sectigin ayarlara bagli olarak exposure'in ne olacagini soyler..
...
aperture priority modunu ne kadar derinlik vermek istediginde kullanirsin.. fotografladigin objeye odaklanip, ne kadar yuksek aperture'da (dusuk f degeri) fotograflarsan; objenin arka kisimi belli belirsiz, bugulu hale gelir.. alcak aperture degerlerinde (yuksek f degeri) ise background'da giderek focuslanmis olur objeyle birlikte..
shutter priority modunda ise hizli ve yavas objeleri fotograflamak icin kullanirsin.. f degeri makine tarafindan belirlenir..
.. aslinda hangisini kullanirsan kullan, onemli olan dogru exposure'dir.. veya istedigin olcude exposure saglayabilmendir desek daha dogru olur..
.. biraz daha aciklama ihtiyaci duydum kendimde nedense..
soyle diyelim.. shutter priority modundayken; sen makineye objektifden ne kadar sure ile isik girmesini belirliyorsun.. genel olarak bilinen yargi; hizli shutter kullanilmasinin nedeni hareketi dondurmak, yavas shutter ile ise hareketi blur yaparsin, mesela irmagi yavas shutter kullanarak cekmek gibi..
mantik soyle.. shutter speed ile ne kadar sure ile isigin makineye gidecegini belirliyorsun.. aperture ise gozunu acmak gibi.. (lensteki diaphragm blades) en yuksek aperture'da (dusuk f degerinde) gozunu tamamen actigini dusun, tersinde ise kisarak baktigini.. o yuzden hem kisarak hem de cok kisa sureli bakacak olursan pek de birsey goremezsin.. yani yuksek aperture ile daha kisa sureli shutter'lari, dusuk aperture ile de daha uzun sureli shutter'lari kullanman gerekir.. bircok durumda bu boyle..
...
bir de programmed modu vardir.. tam otomatik bir mod.. makine hem aperture degerini hem de shutter degerini belirler.. ve sen makinenin dugmeleri yardimiyla farkli aperture ve shutter degerlerine donusturebilirsin.. makine her zaman ikisini de secer, ve dogru exposure olmasini saglar.. kendince tabii..
- 1