darius129
darius129 (üye)
Ankara / Amatör

Hdr Panorama Yapımı (resimli Anlatım)

HDR'nin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını forumda omerk adlı arkadaşımız çok güzel anlatmış, okumayanlar için:

http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=18226

Yazımda nasıl panorama yapılacağından behsetmeyeceğim. İsteyen arkadaşlarımızın bunu forumda rahatlıkla bulabileceğine inanıyorum.

HDR PANORAMA

HDR panorama yapmak için bir adet panorama programına ve HDR programına ihtiyacınız vardır. Photoshop bunların ikisini de yapabilir, ayrıca başka programlar da kullanabilirsiniz. HDR için Photoshop dışında Photomatrix adlı programı da kullanabilirsiniz. Panorama için ise Photoshop'a alternatif Panorama Factory veya Panorama Maker programlarını kullanabilirsiniz.

FOTOĞRAFLARIN ÇEKİMİ

Panoramanın ilk karesini kadraja alıyoruz ve makinenin yönünü hiç değiştirmeden, ISO 100'de kısık bir diyaframla, enstantaneyi değiştirerek parlak noktalara ve koyu noktalara göre farklı pozlama yaparak en az üç fotoğraf çekin. İşte örnek fotoğraflar:







Panoramanın tüm fotoğraflarını bu şekilde üçer üçer (ya da istediğiniz sayıda, duruma göre) çekin. Örnek fotoğraflar panoramanın yalnızca bir bölümünden. Üç fotoğraf da ISO 100 F/11. İlk fotoğraf 1/125'te, ikincisi 1/80 'de, üçüncüsü 1/40'ta çekildi. Fotoğraflarda kaymayı önlemek için uzaktan kumandalı veya kablolu tetikleme kullanın, bunlar yoksa zamanlayıcıyı (self-timer) kullanın.

Şimdi üç farklı pozlamada (ya da daha fazla) çektiğiniz fotoları ayrı ayrı üç grupta (ya da daha fazla) toplayın ve her gruptan bir panorama oluşturun.
Oluşturduğunuz panoramaları bir klasörde toplayın. Panorama oluşturmayı anlatmıyorum. İşte örnekler:







Panoramaların boyutları muhtemelen farklı olacaktır. Üç panoramanın da çözünürlüğünü kontrol edin, en düşük olanı bir yere not edin. Photoshopta diğer panoramaları açın ve Image>Image Size kısmından çözünürlüklerini not ettiğiniz çözünürlüğe ayarlayın. Daha sonra fotoları kaydedin. Photoshop'u tekrar açın ve File>Automate>Merge to HDR bölümünden çözünürlüklerini eşitediğiniz panoramaları seçin. Gerisini Photoshop yapacaktır. HDR Panoramanız hayırlı olsun.

Bu bir yoldu. Başka bir yol ise panoramanın her bölümündeki üç fotoğrafı ayrı ayrı HDR yapıp kaydetmek, sonra tek panorama yapmaktır. İşte Sonuç:




#Darius129' tarafından 30.07.2010 23:42:02 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 30 Temmuz 2010, 15:18 - İp: 78.***.**2.46