die angst
die angst (üye)
İstanbul / Amatör

H1’de Exposure Bracket Yapamıyorum!

arkadaşlar merhaba;
fotoğrafçılık olayında yeniyim. forumu uzun süredir takip ediyorum. makinemi almadan önce makine alma kararını verebilmek için okumaya başladım ve sizlerden çok şey öğrendim. öncelikle faydalı bilgiler için teşekkürler.
arkadaşlar ben bir sony dsc h1 aldım. temel fonksiyonlarını öğrenme aşamasındayım. forumda exposure bracket olayını okudum ve hemen uygulamaya koyuldum. ancak eğer anladıklarım doğruysa, makinede bir gariplik var. şimdi; benim anladığım kadarıyal exposure bracket olayında, makinenin o andaki poz telafisi değerine a, makinede o anda ayarlı olan bracket step'e de b dersek, exposure bracket yapıp çekim yaptığımızda makinenin poz telafisi değerleri (a+b), (a), (a-b) olan üç adet fotoğraf çekmesi gerekiyor.ancak makinemle exposure bracket ayarı ile çekim yaptığımda, pozlama telafisi değerleri (a), (a), (a-b) olan üç adet fotoğraf çekiyor. ben birşeyleri yanlış mı anlıyorum, biryerlerde hata mı yapıyorum, yoksa makinede mi gariplik var, bilgilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. saygılar, sevgiler...

Tarih: 21 Aralık 2005, 01:50 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Exposure Bracketingi doğru anlamışsınız. Yalnız bir ufak düzeltme yapayım:

makinenin o andaki poz telafisi değerine a değil,
makinenin o andaki poz değerine a desek daha doğru olur.

Exposure bracketingi hangi çekim modunda kullanıyorsunuz? Diyafram öncelikli çekim modunda kullanıldığında, enstantane değerini, enstantane öncelikli çekim modunda kullanıldığında ise, diyafram değerini değiştirerek 3 fotoğraf çeker. P modunda nasıl davranır, kitabına bakmak lazım.

Burada dikkat edilecek konu, değiştirmek istediği değerlerin makinenin limitleri dışına çıkıp çıkmadığıdır.

Bir örnek vermek gerekirse:

Lensimizin en geniş diyaframının f/2.8 olduğununu varsayalım. Çekim modununu enstantane öncelikli seçtik ve perde hızı olarak da 1/125 ayarladık. Bu durumda makinemiz enstantane öncelikli çekim modunda olduğundan, 1/125 in bizim için önemli olduğuna karar verip o değeri değil de diyafram değerini değiştirmeye çalışacaktır. Eğer o anki ışık şartlarına göre 1/125 perde hızına karşılık seçilen diyafram yine örneğin f/2.8 ise makine + pozlama için diyaframı f/2.8 den daha fazla açamayacağı için + yönde bir bracketing yapamayacaktır.

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 09:27 - İp: 85.***.**5.234
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar Sorması ayıp Exposure Bracket olayı nedir?

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 10:37 - İp: 81.***.**2.14
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=7203&sort=ASC

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 11:08 - İp: 85.***.**5.234
die angst
die angst (üye)
İstanbul / Amatör

teşekkür ederim ocaklılar abi. aslında akşam hem mauel, hem diyafram öncelikli, hem de enstantene öncelikli ayarlarda denedim, epey bir uğraştım, hiç birinde beceremedim. belki de dediğiniz gibi makinenin sınırları dışına çıkmışımdır. aslında bu ihtimal aklıma geldiği için manuel modda da denedim ama belki de gene tutturdum sınırları zaten bu hesap olaylarını henüz çok da iyi kavrayamadım. büyük bir hevesle daldım olayın içerisine , kitaplar, internet siteleri, forumlar vs.., ama olay taktir edersiniz ki epey derin. neyse içim rahatladı epey, ben makinenin kafası karıştı sanmıştım fotoğraf yakaladıkça göndereceğim galeriye, sizlerin de eleştirilerinizle pişireceğim inşallah olayı

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 19:53 - İp: 85.***.**1.208
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

epey bir uğraştım, hiç birinde beceremedim

Beceremediğine nasıl karar verdin?

Bracketing step eğer küçük bir değere (0.3 veya 0.7 gibi) ayarlanmışsa, farkı göremeyebilirsin. Bu işlemde makinelerin davranış biçimleri az da olsa farklılık gösterebilir ama temelde aynıdır.

Şöyle bir deneme yaparsan farkı görmen açısından istediğin sonucu alabileceğini umuyorum:

Makinenin Bracketin step ayarını 1.0 yap. Daha sonra makineyi (A) diyafram öncelikli çekim moduna ve Exposure bracketing çekim (BKT) durumuna getir. Işığın yeterli olduğu bir ortam seç. Yetersiz ışık şartlarında çalışma ki makinenin limitleri dışına çıkmayasın. Diyaframı orta bir değere (örn. 5.6) ayarla. Arka arkaya 3 adet fotoğraf çek. Bazı makinelerde, BKT modunda kaç adet fotoğraf çekmek istenildiği de ayarlanabilir (3, 5, 7 gibi). Seninkinin 3 olduğunu varsayıyorum. Sonra bu çektiğin 3 fotoğrafı LCD ekranından izle. Farkı gözle de görebileceğin gibi, EV de -1.0, 0.0, +1.0 gibi sayılar göreceksin. Makineni BKT modundan çıkarmayı unutma.

#ocaklilar' tarafyndan 22.12.2005 13:13:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 09:57 - İp: 85.***.**5.234
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Her poz için deklanşöre ayrı ayrı basmıyorsun değil mi? Öyle yaparsan hep aynı poz değerinde çekersin. Exposure bracket modunda sen parmağını deklanşöre basılı tutacaksın, makine arka arkaya üç poz çekecek. Ayıptır söylemesi ben ilk denememde öyle yapmıştım da hatırlatıyım dedim.

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 11:50 - İp: 213.***.**5.242
die angst
die angst (üye)
İstanbul / Amatör

@ocaklılar
abi şuradan anladım, makinem fotoğraf izleme moduna getirince çekilmiş fotoğrafların hangi poz, diyafram, estantene ve iso değerlerinde çekilmiş olduğu gibi bir sürü ayrıntıyı gösteriyor (ben bütün makineler gösterir sanıyordum ) dün 1 sefer becerdim 3 farklı fotoğraf çekmeyi, sanırım dediğiniz gibi makine sınırları ile ilgili bir durum doğuyor. bracket step'i 0,3 ayarlasam bile çekemiyorum bazen. dediklerinizi göz önünde tutup biraz daha uğraşacağım. teşekkür ederim.

@bitpire
abi naptın yok yok şaka, ben klavuzundan felan bakmıştım nası yapcam diye, o yüzden deklanşör olayında hata yok ben de bir sürü garip şeyler yapıyorum ama bu sıralar, bu ilk amatörlük dönemleri epey eylenceli oluyor ya (çevredeki insanlar için )

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 13:06 - İp: 81.***.**1.5
simba
simba (üye)
İstanbul / Amatör

Sony H1 kullanıyorum aynı olay bendede oluyor..makinem ılk ıkı resmı aynı degerlerde cekıyor ve sadece son resmı degıstırıyor..

 

Tarih: 9 Ocak 2006, 01:05 - İp: 81.***.**8.62
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

simba,

O 3 fotoğrafın exif bilgileri bozulmamış halleriyle herhangi bir yere yükleyebilir veya mail adresime gönderbilirsen problemin neden kaynaklandığı konusunda belki bir şey söyleyebiliriz.

[email protected]

 

Tarih: 9 Ocak 2006, 09:08 - İp: 85.***.**5.234
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

BKT modunda iken yetersiz ışıklı bir ortamda çekim yapıyor olabilir misiniz arkadaşlar?

 

Tarih: 9 Ocak 2006, 17:51 - İp: 82.***.**4.85