prehistorik
prehistorik (üye)
İstanbul / Amatör

Gökyüzü Problemi

Herkese selamlar,
Deneyimli arkadaşlara küçük bir sorum olacak. Ben genelde manzara fotoğrafı çekiyorum, fakat bazen ağaçların arasından yada binanın üzerinden görünen gökyüzü maviden çok beyaza yakın bir şekilde çıkıyor. Bunun nedenini ve çözüm yolunu anlatabilirseniz çok sevinirim.

Tarih: 16 Haziran 2009, 00:57 - İp: 94.***.**8.117
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu konuyla ilgili foruma bir sure once basit içerikli bir yazı eklemiştim ...Linki aşağıda :

burayı tuklayın

Ozet olarak , gökyüzünü kadraj dışına almak dışında çözümü yok diyebiliriz ....O bile hava puslu ise pek işe yaramayacaktır .

Tarih: 16 Haziran 2009, 04:40 - İp: 64.***.**4.24
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

polarize filtre kullanın.

Tarih: 18 Haziran 2009, 19:16 - İp: 78.***.**9.178
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

makinenizi bilmiyorum ama benim cekimdeki yaptigimi yazmak istedim, öncelikle manzarada fokus yaparken, makinenizi gökyüzüne cevirin, deklansöre bastiginizda makine fokus yapacaktir ve siz elinizi fokustan cekmeden makineyi asagiya indirin ve cekimi bitirin , böyle yaptiginizda masmavi gökyüzü ve formunu kaybetmeyen bulutlar elde edeceksiniz..

Tarih: 18 Haziran 2009, 19:35 - İp: 91.***.**6.218
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gaijin , gokyuzunde hafif mavilik varsa evet ...Beyaz/parlak gri ise polarize filtrenin bir yararı yok diye ekleyeyim .

Asıl problem , yeni baslayanların ,cektikleri objeye oranla 2-3 stop daha aydınlık olan gokyuzunu gordukleri gibi fotograflayabilecekleri kanısında olmalarında...Pozlamayı objeye gore yapınca gokyuzu haliyle beyazlasıyor .

Tarih: 18 Haziran 2009, 19:46 - İp: 96.***.**9.175
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

paperman haklısın bu konuda, ama yinede polarizenın bu tıp durumlarda faydası oldugunu dusunuyorum.
gokyuzunde bıraz detay olması hıc olmamasından ıyıdır
gencmennın soyledıgı taktık gercekten işe yarıyor buarada, ben unutmusum, kendı adımada teşekkurler

Tarih: 18 Haziran 2009, 20:56 - İp: 78.***.**9.178
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

1. tripod kullanın, 2 stop düşük pozlamalı aynı kareyi çekin, sonra gökyüzünü düşük pozlanan yerde diğer kısımları normal pozlamadan alarak photoshopta birleştirin
2. RAW çekin raw'da iki stop karartın, kaydedin, bi de normal kaydedin, photoshopta birleştirin.
2. güneşi arkanıza veya sağa veya sola alın
3. pozlamayı değiştirerek gökyüzü ve diğer kısımları dengelemeye çalışın
4. HDR
5. Graduated ND filtresi , bu filtrenin üstü siyah altı normaldir, Böylece gökyüzünün fazla ışığı azalmış diğer kısımlarda da zaten normal bi şekilde fotoğraflanmış olur
Gökyüzünü kadraj dışına alırsak foto nefes alamıyormuş, öyle diyorlar fotoğraf eğitimlerinde Gökyüzü olsun karenin 1/3'ünü veya 2/3 'ünü kaplasın, o zaman bilen biri bakar altın orana uyulmuş bu fotoğraf iyi olmuş der

#sereze' tarafından 18.06.2009 22:41:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Haziran 2009, 22:25 - İp: 78.***.**5.124
gencmenn
gencmenn (üye)
Almanya / Amatör

haklisin cagdas, pol filtre mavi gökyüzü icin zaten, onun disinda fazlada bir yaptigi yok, ben kullanmiyorum cünkü, genis aci lensin icine isik düzensiz giriyor pol filtrede...

Tarih: 20 Haziran 2009, 04:04 - İp: 91.***.**6.218
dıgıdık
dıgıdık (üye)
İstanbul / Amatör

Bahsettiğiniz olay ışık patlaması, clipping vs gibi adlandırılıyor. Işık sensöre ya da filme fazla düştüğünde sensör o bölgedeki ayrıntıları yakalayamıyor. Bunun sebebi kadrajınızdaki alanın çok farklı ışık değerlerine sahip olması. Sizin bir şekilde bu iki alanın üzerindeki ışığı eşitlemeniz gerekiyor yani. Çünkü her makinenin yakalayabildiği bir aralık var (dinamik aralık - dynamic range). ya milyarlar harcayıp yeryüzünü aydınlatacaksınız ) ya da bir degrade ND filtre alıp gökyüzünü karartacaksınız. degrade ND filtreler üst bölümü koyu renkli, altı ise normal cam olan filtrelerdir. böylece yeryüzüne dokunmadan gökyüzünün ışığını kısabilirsiniz. ama bu arada o hattın içine ağaç dağ vs girer, onlar da kararır...ona yapacak birşey yok ne yazık ki. ayrıntıları internetten araştırıp bulabilirsiniz. Cokin filtreler konusunda oldukça ucuz ve kullanışlı ürünler üretiyor. özellikle objektifin önünde kaydırarak kullanabildiğiniz ND filtreler son derece verimli olur sizin için. kompakt makineler için de adaptörleri var.

görüşmek üzere...

Tarih: 16 Temmuz 2009, 11:35 - İp: 78.***.**4.29
  • 1