rosepea
rosepea (üye)
İstanbul / Amatör

Gece Konser Çekimi..

Merhabalar;

Yakın zamanda bir konser fotoğraf çekimine katılmam sözkonusu.
Elimde Canon EOS350D body ve 18-55 mm f: 3.5 (kit lens) , 28-135mm f: 3,5 USM IS lensler var. Bu ekipmanla yapabileceğim pek fazla birşey yok sanırım gece konser çekimi için ama yine de neler yapabileceğimi öğrenmek istiyorum.

Bir de bu ekipmana eklemem gereken ya objektif, yada flaş sanırım, bunlardan hangisine öncelik vermeliyim? Objektifse öğrendiğim kadarıyla diyafram değeri 3,5 in altında olacak bir objektif olması gerekiyor sanırım, ama hangi objektifi almalıyım? Flaş ise alacağım flaşın hangi özelliklerine dikkat etmeliyim?

Vereceğiniz yanıtlar ve tavsiyeler için teşekkürler.

Tarih: 1 Mayıs 2009, 19:05 - İp: 85.***.**1.39
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

28-135mm f: 3,5 USM IS
gayet uygun bir lens direk sahnenin onunden cekim yapmayacaksanız..

f:3.5 ın altında olmasına gerek yok, (olsa iyi olurdu ama)
350d 800isoya kadar iyi fotograf verecektir zaten isoyu 400 yada 800 e kadar yukseltın,tripod kullanın, diyaframı olabildigince acık kullanın..
ısık sistemi ve kosulları bilinmeden cok dogru bir yorum omayabilir ama enstantane sahnede cok fazla hareket yoksa 1/60a cıksa yeterli olur,hareket varsa 1/125,1/250 hızlarını saglamak gerekir..
tripod kullanamazsanız IS el titremesinden kaynaklı kaymaları asgarıye ındırecektır ancak tripod kullanmanız daha yerınde olur,size enaz 2-3 stop avantaj saglar..
sahneye yakın degilsenız flaşında cok fazla etkisi olacagını dusunmuyorum..

Tarih: 1 Mayıs 2009, 19:52 - İp: 78.***.**0.15
exosphere
exosphere (üye)
İstanbul / Amatör

Bende bu haftasonu bir etkinliğe katılıyorum, organizatörleri bir şekilde makinayı sokmaya ikna ettik ama tripoda razı olmuyorlar.Tripod olmadan ne şekilde çekim yapabilirim, yapılabildiğinden haberdarım;bu yaz katıldığım başka bir etkinlikte tripod kullanılmadan bir çok fotoğraf çekildi ve yayınlandı hepsi gayet net ve kaliteli fotoğraflardı eğer bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa lütfen yardımcı olsunlar.
Şimdiden teşekkürler.

Tarih: 30 Temmuz 2009, 03:07 - İp: 78.***.**8.242
kekibec
kekibec (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

@gaijin arkadaşım

f3.5 28-135 lens koner çekimi için asla ama asla tavsiye edilecek bir lens değildir.
çünkü konser çekimini sahne önünden dahi yapsa arkadaş 135mm de o f değeri daha da artacaktır.

@rosepea,

yanlış anlamanı istemem, senelerdir konser, sahne, organizasyon fotoğrafları çekiyorum ama bu gibi ekipmanlarla bu işe girmek fazlasıyla tehlikeli...

bu mesajı yazdığım tarihte belki de sen çekimini çoktan gerçekleştirdin, bilmiyorum.
ancak bu gibi etkinliklerde en aşağı 200mm 2.8f lens kullanmanı tavsiye ederim.

350D de 800 ISO ya kadar iyi sonuç alamazsın(!) çünkü sahne ve konser çekimlerinde asla tripod kullanamazsın, bu gibi yerlerde tripodu koyacak yer bulamazdın. dolayısıyla hızlı çalışan, ISO değerini arttırdığında noise ve gren konusunda seni sıkıntıya sokmayacak ekipmanlar gerekmekte...

ben sahne çekimlerinde 40D ve 5D gibi makinalar kullanıyorum. lenslere gelince 16x35 ve 70x200 2.8 sabit diyaframlı lensler kullanıyorum. bu gibi lenslerin 70mm de 200mm de sabit olması avantajdır. dolayısıyla bu gibi işlere girecek olanların malesef iyi bir ekipman yatırımı yapması gerekmekte...

ve lütfen yanlış anlamayın ama bu vb işlerde neden işi profesyonel yapanlardan somut destek almazsınız da iş almak için iş almaya kalkarsınız anlamıyorum... bu sitelerden bu işeri öğrenemezsiniz ki...

2 tane asistanım var, biri stüdyoda diğeri sahne çekimlerinde yanımda, ne çekmesi gerektiği, nasıl çekmesi gerektiği, nerde durması gerektiğini hepsini canlı canlı görüyor...
bu vb işlr, anlık yakalanacak karelerden ibarettir, stüdyo çekimlerine, belgesel veya deneme yanılma çekimlerine benzemez, dolayısıyla teorik bilgilerinizi ücretsiz okul konserlerinde pekiştirmenizi ve bu konuda bol bol sahne fotoğrafları incelemenizi öneririm...

saygısızlık ettiğimi düşünmüyorum. ettiysem affola.

#kekibec' tarafından 12.08.2009 02:06:26 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 12 Ağustos 2009, 02:03 - İp: 85.***.**0.98
histogram
histogram (üye)
İstanbul / Meraklı

kekibec'e katılıorum tripod ya da flaş kullanmayın ztn büyük konserlede genelde ilk 3 fotoğraftan sonra izin yok .. iyi objektifler alın 2.8 sabit diyaframlı ya da daha düşük .. gövdeyide sonra değiştirin 800-1600 iso arasında çekiin çok noise yaratırsa internetten neat image 6.0 porgramıyla noise silersin ama dikkat edilicek bir konu var noise silerken detay kaybı çok olabilir o yüzden silme oranını çok yükseltmeyin derim

Tarih: 29 Ağustos 2009, 17:09 - İp: 88.***.**0.37
  • 1