hulg
hulg (üye)
Erzurum / Amatör

Gece Işık Patlaması

Arkadaşlar gece çekimi yaparken; örneğin çekmek istediğiniz görüntünün ışığı biraz zayıf, arkada ise kuvvetli bir ışık geliyor.Bu gibi durumda nasıl hareket etmemiz gerekir yardımcı olursanız memnun olurum.

Önceden siteye gönderdiğim bir fotoğraf var gece çekimi, bunda nasıl hareket etmem gerekirdi.İnceleyebilirseniz sevinirim. http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=25865


Saygılarımla

Tarih: 20 Aralık 2005, 17:30 - İp: yok
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

poz telafi ayarının görevi bu sorunu çözmektir. bir dene istersen.

 

Tarih: 20 Aralık 2005, 22:54 - İp: 85.***.**5.37
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

verdiğim bu linkin de sana yardımcı olabileceğini düşünüyorum.bu

 

Tarih: 20 Aralık 2005, 23:17 - İp: 85.***.**5.37
hulg
hulg (üye)
Erzurum / Amatör

Cevabın için teşekkürler caglareral.Ama poz telafisi yapılsa (+) yönde patlayan ışık dahada artmaz mı? veya (-) yönde yapılıncada gotoğraf daha karanlık çıkmaz mı?

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 08:34 - İp: 85.***.**2.109
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

hulg,

O fotoğrafının nesini beğenmedin? Bence pozlaması yerinde olmuş ve ne - ne de + yönde bir poz telafisi kaldırmaz. Bundan iyisi Şam'da kayısı.

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 08:51 - İp: 85.***.**5.234
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

syn ocaklıların da dediği gibi ben de bir problem göremedim örnek fotoğrafta.gayet hoş görünüyor. ışık patlaması problemine gelince poz telafisini eksi yönde yaparak deneme çekimleri yapmanı tavsiye ederim. sorununu çözmezse daha detaylı ayarlar için net fotoğrafta arama yaptırırsan bu konu da fazlasıyla bilgiye ulaşabilirsin.

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 13:10 - İp: 85.***.**5.37
caglareral
caglareral (üye)
İzmir / Amatör

net fotoğraf üyesi bitpire'nin bir yorumunu kopyalıyorum aşağıya..

"Parlak sahnelerin çekiminde makina sahneyi aydınlık zannedip ışık miktarını düşürür (+) pozlama telafisi yapılmalı.Koyu ve karanlık sahnelerde ise karanlık zannedip ışık miktarını artırır (-)pozlama telafisi yapılmalı." şeklinde bir genelleme yapmak çok doğru olmaz. Bu çekmek istediğiniz sahnedeki kontrast, sizin detaylarının daha çok gözükmesini istediğiniz bölgenin karanlık mı yoksa aydınlık tarafta mı olduğu ve hangi ölçüm modunu kullandığınıza bağlıdır. Örneğin iç mekanda gündüz bir pencerenin önünde duran bir kişiyi biraz uzaktan çekeceksiniz. İçerisi çok aydınlık değil, dışarıda da güneşli bir hava varsa ve eğer siz multi segment (çok noktadan ölçüm)ölçüm modunu kullanıyorsanız dediğiniz doğru. Bu durumda makinenin ışıkölçeri bir çok notadan ölçüm yapacak ve kadrajın geneline hakim olan dışarıdaki parlak ışığa göre bir poz değeri belirleyecek ve kadrajda küçük bir yer tutan ve karanlıkta kalan modelinizden yansıyan ışığın poz değerine etkisi düşük olacaktır. Bu fotoğrafta pencerenin arkası yani dışarısı doğru pozlanmış ancak modelinizin yüzü karanlık çıkacak ve detaylar kaybolacaktır. Bunun için dediğiniz gibi (+) pozlama telafisi yaparak modelinizin yüzündeki detayları belirginleştirebilirsiniz. Bir diğer yöntem de spot veya merkez ağırlıklı ölçüm modunda objektifi modelinize yönlendirip direkt modelin yüzünden ölçüm yaparak pozu kilitlemek ve deklanşör yarım basılı iken kadrajı oluşturmaktır. Eğer çekeceğiniz sahnede aşırı kontrast varsa ve spot ölçüm modunda ölçüm yaparsanız bu durumda da modeliniz doğru pozlanacak ancak dışarıda ışık patlaması oluşacak ve hiçbir detay gözükmeyecektir. Burada kontrasta ve sizin fotoğrafta yaratmak istediğiniz etkiye (yani fondaki detayların görünmesini isteyip istememenize )bağlı olarak merkez ağırlıklı veya spot ölçüm modlarından birini seçebilirsiniz. Yani eğer modeliniz doğru pozlansın arka planın hiçbir önemi yok diyorsanız spot ölçümü, model önemli ama arkada da birşeyler görünsün istiyorsanız (objektifin ortasındaki %10-15'lik bölgeye dışarıdaki görüntüden de bir miktar denk gelmesi kaydıyla) merkez ağırlıklı ölçümü kullanabilirsiniz. Bu durumda da modeliniz biraz eksik dışarısı da biraz fazla pozlanacaktır. Bunu da vermek istediğiniz etkiye göre poz telafisiyle ayarlayabilirsiniz. Tabii burada sensorun dynamic range'inin (kısaca detay yakalama kabiliyetinin diyelim) çok önemli olduğunu belirtmekte yarar var.

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 13:35 - İp: 85.***.**5.37
hulg
hulg (üye)
Erzurum / Amatör

Sn. caglareral ve ocaklilar zaman harcayıp cevap yazdığınız için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 14:35 - İp: 85.***.**1.126
buz
buz (üye)
Yurtdışı / Amatör

Merhaba!Diger yorumlari detayli okumad1m ve söz ettginiz fografa göz att1m.Arka plandaki par1lt1y1 azaltman1z için öndeki detaylar azal1r veya kaybolur.Böyle durumlarda manuel çekim en sagl1kl1.Bak1yorum donan1m1n1zda ugun makinelriniz var.BASARILAR!

 

Tarih: 21 Aralık 2005, 21:54 - İp: 85.***.**2.191
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba,
Fotoğrafınıza bakınca pozlama telafisi ile sorunun çözülemeyeceğini gördüm. Belki diyaframı bir stop daha kısarak daha iyi birşey çıkabilir. Ama daha profesyonel bir çözüm istiyorsanız ki çoğu profesyonel fotoğrafçı böyle yapıyor. Fotoğrafta gördüğünüz beyaz ışıkların yok olacağı bir saatte, mesela gece 4:00 gibi aynı yere gidip çekerseniz. Düşünmeniz gereken sadece sokak lambaları kalır ki, onları da güzel bir kompozisyonla lehinize çevirebilirsiniz. Hatta güneç doğmadan önceki yarım saat içinde gidip çekerseniz fotoğrafınıza bir de çok güzel renkte gökyüzü dahil olur.
Biliyorum size zor olan yolu gösteriyorum ama fotoğrafçılık biraz da bunu gerektiriyor. Hatta bence fotoğrafçılığın zevkli tarafı bu. Orada doğru ışığı beklerken yaşadığım macera ve deklanşöre basıp o macerayı sonsuza kadar sürdürmek.

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 16:26 - İp: 195.***.**9.10
  • 1