oya_67
oya_67 (üye)
İstanbul / Amatör

Flu Arka Plan

Selam,

Henuz amatör sayılırım.Coolpix 8800 üm var. Aylardır forumları iik günden bugune kadar ilgili ilgisiz okudum. İnterneti bayağı araştırdım.5-6 tane resim ekledim. Bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bir sorum olacak.Belki saçma gelecek sizlere ama beni aydınltırsanız sevinim. Bildiğim kadarı ile diyafram ayarı nekadar düşük olursa yani açarsak , arka plan o kadar flulaşıyor. Ne kadar kısarsakta yani değeri arttırırsak o kadar arka plan netleşiyor. Ben makro çekimleri çok seviyorum. Ve geneldede arkayı flu yapmak için diyaframı açıyorum. Ama fotokritik'te, dun f:8 le çekilmiş bir lale resmi gördüm. Arka plan tam istediğim gibi flulaşmış.Nasıl oluyor bu şimdi ? Kafam karıştı benim. Tüm yanıtlayanlara şimdiden teşekkürler.

Tarih: 10 Mayıs 2005, 11:39 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Daha önceden aynı konuyla ilgili bir yazı yazmıştım aynen kopyalıyorum :

"birde nesneyi netleştirip arkayı nasıl flu yapabilirim
...."

Net alan derinliği (arka planın flu olması) etkileyen unsurlar:
1-Diyafram açıklığı=Diyafram ne kadar açıksa (2.8,3.1..) ne alan derinli azalacak, arka plan daha flu olcaktır. Dyafram ne kadar kısık ise (...f/7.1, 8) net alan derinliği artacak arka plan daha belirgin olacaktır.
2-Konuya olan mesafe.= Konuya ne kadar yakınsan ve diyafram da ne kadar açıksa net alan derinliği azalacak, uzaklaştıkça da net alan derinliği artacaktır .
3-Objektifin odak uzunluğu (Zoom). Objektifin odak uzunluğu arttıkça (Zoom yaptıkça) net alan derinliği azalacak, odak uzunluğu azaldıkça (zoom yapımaz ise) net alan derinliği artacaktır.

Mesela Diyafram =2,8 , zoom maximum, konuya olan uzaklığın 80 cm. alan derinliğin çok az olacaktır. Yani resmin çok az bir yeri net çıkcaktır.

Mesela Diyafram=4,5 konuya olan uzaklığın =6 m. Zoom=yok. 1.5 m'den itabaren her yer net olacaktır.


Dilediğin şeyi arka plan yapmak için :
Zoom yapınca arka planı da yaklaşağından , arka plan yapmak istediğin şey de büyüyecektir. Geniş açıda arka plan yapamadığın şeyleri zoom yaparak büyütme etkisinden yararlanarak arka plan yapabilirsin.

Buna örnek çiçek çekiyorsun arkada çok az bir yeşil alan var. Geniş açıda çeksen etrafta ilgisi olmayan bir çok renk ve obje görünecek, zoom yaparak yeşil alanı büyüterek çiçeğe yeşil alanı arka plan yapabilrisin.



 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 11:58 - İp: yok
oya_67
oya_67 (üye)
İstanbul / Amatör

suysal1 teşekkür ederim cevabına. Dediğin gibi zaten ben bu bilgini forumda daha önce okumuş ve word dosyamada saklamıştım . O zaman anladığım kadarı ile makinandaki objektifinlede alakası var (zoomla ) bu işin. Yani 8 diyaframın nasıl flu yaptığını hala tam anlamadım ama herhalde uzak mesafeden zoomlayıp diyaframı 8 e getirince o fotoyu elde etti fotoğrafı çeken.(belki elinde acayip bi zoom u vardı) Ben genelde dibine kadar gelip makro yapıyorum ve diyaframı açıyorum.Bide aynı şeyi kısık diyaframla deneyeyim. Bakalım ne acayip bişey çıkacak.
Teşekkürler tekrar.
Bol fotoğraflı günler herkese tekrar.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 12:27 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

oya_67

suysal1 konuyu yeterli şekilde açıklamış. Ben bu konu ile ilgili bir şey ilave etmeyeceğim. Bahsettiğiniz lale fotoğrafını, fotokritikte buldum.
http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=70433

Dikkat ettiyseniz 100-400mm bir zoom kulllanılmış ve odak uzaklığı olarak da 180mm seçilmiş. Laleler ile arka planın mesafesi bayağı fazla. Bunun da arka planın flu olmasına katkısı olmuş. Gördüğünüz 8 diyafram değeri ise gerçek değil. Gerçek diyafram değeri 6.3, exif bilgilerinden görebilirsiniz. 8 olarak belirtilmesinin nedeni, fotokritiğin girilebilecek değerleri arasında 6.3 ün olmaması. Bu nedenle fotoğrafın sahibi 6.3 e en yakın bir değeri vermiş ama gerçek değerleri de fotoğrafın altına yazmış.

#ocaklilar' tarafından 10.05.2005 13:16:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 13:15 - İp: yok
oya_67
oya_67 (üye)
İstanbul / Amatör

ocaklilar teşekkür ederim açıklamaların için
peki http://www.fotokritik.com/foto.php?fid=70810
linkteki lale resmi ile ilgili ne diyebilirsiniz?
Ben coolpix 8800 üm ile bu kadar güzel resimler çekemezmiyim acaba? Baktıkça insanın içi gidiyor resmin güzelliğinden.1/250 ens ve f:4.8 diy. ben çektiğimde D70 kadar başarılı olmaz herhalde.Ama denemeden de bilinmez.
Teşekkürler...

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 14:36 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bu resmi bu makinayla çok rahat çekersiniz. Hatta daha iyisini de .

Demek istedinizi şimdi daha iyi anladım. Mesafe ve zoom ile ilgili bahsettiğiniz yine konu. Konuya ne kadar yakın olursanız arka plan bulanıklaşcaktır.Bir de buna zoom yaparsanız arka planın bulanıklığı daha da artacaktır.

Bu son verdiğiniz linkte diyaframı f/8 yapsaydı arkadaki taç yapraklar da net çıkardı. Arkadaki yeşil yaprak da diyaframı 16 veya 32 'ye kısmış olsaydı biraz daha belirginleşebilirdi. Ama fluk yine olacaktı. Çünki çiçeğe olan mesafe zoom ile yakınlaşmış. Ama 2-3 metreden zoom yapmış olsaydı net alan derinliği sırf mesafeden ötürü aratcak ve arka plan net olarak görünebilirirdi. 3 m.den zoom yaptınız bu laleye , diyafram=8 arka plandaki baktınız ki yeşil yaprak netleşti diyaframı 3.1 gibi düşürünce sadece lalenin net çıkmasını sağlayabilrsiniz.

Net alan derinliği için :

http://www.netfotograf.com/forum/msgdetail.asp?msg_id=1985&highlight=hyperfocal

ve

http://www.netfotograf.com/forum/msgdetail.asp?msg_id=2064&highlight=hyperfocal


Buradan verdiğiniz uzaklık ve diyaframa göre bulduğunuz net alan derinliği net çıkcak alandır. Bu net alanın önündeki ve arkasındaki yerler flu çıkacaktır.

Arka planın son makrodaki gibi düzgün çıkması arka planın sade ve tek renk olmasındandır. Eğer arka planı siyah çıkarmak isterseniz arka plan koyu gölge olmasına , çekeceğiniz konunun kuvvetli bir ışıkla aydınlatılmış olmasına dikkat edin. Tabi bu da yüksek enstantene ile çekim yapmak demek. Örnek akşam 16:00 17:00'den sonraki güneş ışığında çekeceğiniz makrolar uygun.

#suysal1' tarafından 10.05.2005 15:11:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 15:12 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör


Bir de şunu ekleyeim:

Burada bulduğunuz ne alan derinliği önde daha az ,arkada daha fazla olacaktır. Yani :

....................Obje.................................................

Toplam net alanın %41' objenin önünde %59'u objenin arkasında gibi mesala.Verdiğiniz mesafe ve diyaframa göre değişiyor.

Burada bulduğunuz Hyperfocal mesafeler netliği sonsuza aldığınızda çok önemli. Manzara çekimlerinde seçtiğiniz diyaframa göre hyperfocal mesafe değişecektir. Hyperfocal mesafe objektifin önünden itibaren çıkacak netlik mesafesi. Mesala önünde çiçek olan bir manzara çekeceksiniz. 4.5 diyafram seçip netliği sonsuza alırsanız yaklaşık 1.5 m.'den itibaren her şey net olcaktır. Yani çiçeğe 1.5 m'den daha yakın bir mesafe seçerseniz manzara net çiçekler flu çıkacak ve hoş görünmeyecektir. Bilgin olsun.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 15:37 - İp: yok
oya_67
oya_67 (üye)
İstanbul / Amatör

Selam,
Her ikinizede yorumlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Gerçekten bilgi paylaşıldıkça güzelleşiyor.Verdiğiniz bilgiler ışığında yeni çekimler yapacağım.

Herkese bol fotoğraflı ve ışıklı günler dileğiyle

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 15:41 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bir şey daha ilave edeyim

Net alan derinliğinden maximum yararlanmanın bir yolu da düz yüzey çekerken makinayın objektifi tam paralel tutmaktır.

Örnek: Tabaktaki yemeği çekiyorsunuz. Tabağın tam üstünden diyafram 2.8 ile çekerseniz tabağın bir çok yeri net olmasına rağmen yandan çekereseniz bir kısmı net, diğer kısımlar bulanık çıkacaktır.

Örnek : Tarihi bir yapının duvarındaki motifleri çekiyorsunuz. Duvara makinayı 90 derece dik tutarsanız net alan çok artacaktır. Makinayı eğdikçe net alan derinliği azalacaktır.

 

Tarih: 10 Mayıs 2005, 16:07 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

oya_67

Tabii ki, o lale fotoğrafı kadar güzel (hatta daha güzel) fotoğraflar çekebilirsin. Bende de 8800 var ve çok memnunum. Her iş makinada bitmiyor, fotoğrafı çekenin katkılarıyla güzel kareler çıkıyor ortaya. Ne kadar zamandır fotoğraf çektiğini bilmiyorum ama yazdıklarından bu işe çok meraklı biri olduğun izlemini edindim. Fotokritik'e üyemisin? Suysal1 ve ben öyleyiz. Onun oradaki kullanıcı adı aynı. benimki ise June8. 8800 ile ilgili soruların olursa sormaktan çekinme lütfen.

 

Tarih: 11 Mayıs 2005, 11:33 - İp: yok
  • 1