hsnsenel
hsnsenel (üye)
Bayburt / Amatör

Devamlı Aparture Priority Kullanma

arkadaşlar ilk günlerden beri nedense huy oldu birde galiba basitime geliyor makineyi devamlı aparture priority kullanıyorum. acaba bu benim gelişmemi engellermi birde en iyisi manuel midir yoksa buda geçerli ve iyi bir çekim modumudur

Tarih: 25 Haziran 2011, 21:33 - İp: 78.***.**2.220
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

gelişmenizi neden engellesin ki, sonucta pozlamayı ve diyaframı ayarlıyorsunuz.
daha pratik bir mod manuele gore.

 

Tarih: 25 Haziran 2011, 21:38 - İp: 88.***.**8.140
hsnsenel
hsnsenel (üye)
Bayburt / Amatör

kardeş saolasın bu aralar devamlı kullanınca onu biliyosun shutter speed e hiç bakmıyosun bu modda.. stres yaptı.. birde bu standart yada vivid controlde bi işlem yapmamı önerirmisiniz..

 

Tarih: 25 Haziran 2011, 21:51 - İp: 78.***.**2.220
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Linkleri inceleyin

Nikon D90 Fotoğraf Kontrol Ayarları
D90 İlk Ayarlar Nasıl Olmalı
D90 Standart Ayarlarda Soluk Renk

Ara ara da enstantane öncelikli modda kullanmayı deneyin. Zamanla manuel moda uyum sağlarsınız

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 00:48 - İp: 78.***.**9.227
hsnsenel
hsnsenel (üye)
Bayburt / Amatör

najdorf kardeş çok teşekkürler hepsini okuyacağım şimdi...

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 01:55 - İp: 78.***.**2.220
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Makine ile geliyor ama yine de faydası olabilir

Nikon D90 Türkçe Kullanma Klavuzu (Resimli)

Kolay gelsin

 

Tarih: 26 Haziran 2011, 02:05 - İp: 78.***.**9.227
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

O bir huy değil ihtiyaç meselesi. Hani istatistiğini tutmadım ama ben de çektiğim fotoğrafların belki %90'ından fazlasında Av modunu kullanıyorumdur. Çünkü çektiğim fotoğraflar genellikle alan derinliğinin kontrolünün bende olmasını gerektirecek tarzda fotoğraflar oluyor. Önemli olan bir fotoğrafı hangi modda çekmeniz gerektiğine karar verebilecek düzeyde bilgi sahibi olmanızdır. Diyaframın etkisini, enstantane hızının etkisini bildikten sonra çekeceğiniz fotoğrafta hangisinin sizin için öncelikli olduğunu da bilirsiniz zaten. Laf olsun diye ara sıra enstantane öncelikli modda çekmek, manuel modda çekmek size hiçbir şey kazandırmaz.

#bitpire' tarafından 27.06.2011 16:33:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2011, 16:30 - İp: 213.***.**5.242
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

"Laf olsun diye ara sıra enstantane öncelikli modda çekmek, manuel modda çekmek size hiçbir şey kazandırmaz. "

Ona ne şüphe ne de olsa bunların ne işe yaradığı kullanımının ne gibi farklılıklar oluşturacağı insana malum oluyor. Hatta malumatı beklemeye de gerek yok. Sadece okuyarak ya da başkalarının çektiği fotoğrafları inceleyerek de pratik yapmaya gerek kalmadan nerede ne kullanılacağı rahatlıkla öğrenilebilir. Fotoğrafçılık bundan ibaret!












#najdorf' tarafından 27.06.2011 17:52:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2011, 17:36 - İp: 95.***.**0.15
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Meselenin hangi modda çekeceğinize karar verip , ayarı seçmekle bitmediğini vurgulamak isterim . Önemli olan, seçtiğiniz diyaframın sizi hangi perde hızına indirdiğini veya otomatik ISO'nuz açıksa , hangi ISO değerine getirdiğini bir yandan gözlemleyebilmeniz . ( Aynı noktada , aynı yerde çekim yapıyorsanız tabi ki bu her kare için geçerli değil - sadece ilk çekimlerde kontrol etmek yeterli )

Alan derinliği sağlamak için seçtiğiniz diyelim f11'in sizi 1/8 - 1/15 gibi titreme yaratacak bir hıza indirdiğini veya ISO 800'e çıkardığını görürseniz ona göre önlem alabilmeniz lazım.

--------------

Sonuçta seçilen modun önemi yok - her 3 ayarın da ( perde hızı/diyafram/ISO ) ne durumda olduğuna hakim olunduktan sonra . Ben manuel modda çekmiyorsam , mutlaka seçimim hep hız öncelikli , "S" modudur - doğru veya değil , alışkanlık meselesi . Genel tercihin diyafram öncelikli "A" modu olduğunu düşünüp kendimi arada bir zorlasam da huyumu değiştiremedim . Sanırım en önemli konunun " titreme" olduğunu düşünmemden, öncelikle perde hızını kontrol altında tutma isteğimdendir .

Diyeceğim , ne modda çekerseniz çekin gözünüz ayarlarda olsun . Tabi gördüğünüzün de ne manaya geldiğini , açık/kısık diyaframın , düşük/yüksek hızın ve ISO'nun ne getirip ne götürdüğünü bilmeniz gerekiyor haliyle ...







 

Tarih: 27 Haziran 2011, 20:27 - İp: 96.***.**4.180
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

paperman;

Meselenin hangi modda çekeceğinize karar verip , ayarı seçmekle bitmediğini vurgulamak isterim .

Ben böyle birşey demedim ki. Ben

Önemli olan bir fotoğrafı hangi modda çekmeniz gerektiğine karar verebilecek düzeyde bilgi sahibi olmanızdır

dedim. Yani "karar vermeye" değil "bilgi sahibi olmaya" vurgu yaptım. Sen de o bilgileri detaylandırmışsın. Farklı bir şey söylemedim.

najdorf;

Bende bir tane manuel fokus Peleng objektif var. Ben manuel modu sadece o objektifte kullanıyorum. Makineyle objektif arasında bir sinyal alışverişi olmadığı için pozlamayı manuel ayarlaman gerekiyor. Bu objektifte diyafram ve mesafe halkasının haricinde üçüncü bir halka daha var. Halkanın özelliği şu. Sağa doğru çevirince diyafram seçmiş olduğun değere kadar kısılıyor, sola doğru çevirdikçe de en açık haline kadar açılıyor. Bu değişimi vizörden görebiliyorsun. Dolayısıyla vizörden baktığında seçmiş olduğun diyafram ve enstantane değerinde fotoğrafın nasıl pozlanacağı görülüyor. Vizör görüntüsü karanlıksa perde hızını düşürerek veya diyafram değerini küçülterek, aydınlıksa da perde hızını arttırarak veya diyafram değerini arttırarak doğru pozlama değerini buluyorsun. Sen hangi durumlarda kullanıyorsun manuel modu?



#bitpire' tarafından 27.06.2011 22:53:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Haziran 2011, 22:38 - İp: 94.***.**5.3
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@Bitpire ,

Yazdıklarım sana cevap olarak değil konuya genel ilave olarak ( geri dönüp senin yazdıklarına tekrar bakmam gerekti - farkında olmadan seninle ters mi düşmüşüm diye ) ...Yani sana katılmamam , yanlış anlamam söz konusu değil .

 

Tarih: 27 Haziran 2011, 22:46 - İp: 96.***.**4.180