mtuna
mtuna (üye)
Konya / Amatör

D80 Çekim Ayarları Önerileriniz

Merhaba arkadaşlar
1 hafta önce ilk slr makinam olan D80 ni aldım. 18-70 mm lens kullanıyorum.
1 haftadır makinayı elimden düşürmüyorum ne görüyorsam çekmeye çalışıyorum. İnternetten birçok döküman indiriyorum, sitemizden bilgiler edinmeye çalışıyorum. Reklam sektörünün içinde olduğum için birçok terim ve tekniği az çok biliyorum.
Özellikle gece çekimlerinde birçok modda ve ayarda denememe rağmen randıman alamadım, sürekli ışık kaymalarıyla karşılaşıyorum. Gündüz çekimlerinde de tam randıman aldığım söylenemez. İlk önce makinayı dış mekanda iyice çözüp ondan sonra stüdyo çekimlerindeki teknikleri öğrenme niyetindeyim.
Genelde a modunda diyafram ayarını kendim ayarlayarak çekimler yapıyorum ama bir türlü istediğim renkler ve netlik oluşmuyor. Bu pazar tripotla doğada bir nesneye odaklanıp değişik ayarlarda ve modlarda yaklaşık 40-50 çekim yaptım ama yinede hiçbiri beni tatmin etmedi.
Bu tatminsizlik çok hızlı gitmemden ve çok hevesli olmamdan mı kaynaklanıyor yoksa elimdeki makina ve lens isteklerimi karşılayamıyor mu ?
İlk olarak hangi modlarda çekim yapmalıyım ve ne tür çekimlere yönelmeliyim?
önerileriniz bekliyorum, teşekkürler

Tarih: 31 Mayıs 2010, 10:55 - İp: 88.***.**4.222
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

En iyisi buraya bir kaç fotoğraf yüklemeniz . Böylece ne hatalar yapmışsınız görmek,düzeltmek mümkün olur - çok daha kolay öğrenirsiniz ...

 

Tarih: 31 Mayıs 2010, 17:58 - İp: 96.***.**4.180
mtuna
mtuna (üye)
Konya / Amatör

Bu fotoğrafdaki sorun ışık kaymaları, birçok modda ve tripot yardımıyla çekmem rağmen birtürlü istediğim ışık görüntüsünü yakalayamadım

[/IMG]

Bu foroğrada da trifot kullandım ve perde hızını da yükseltmeme rağmen bir türlü tranvayı net bir şekilde yakalayamadım. İstediğim tranvayın net ışıkların kayık çıkması

[/IMG]

Burda da makro çekim denemesi yaptım ama bir türlü istediğim netliği alamadım. (birçok mod ve deneme ayarlarından en iyisi bı çıktı )

[/IMG]

Bu çekimde de otomatik gece çekim modunu kullandım, renkler istediğim gibi aslında ama netlik yine yok. Bu fotoğrafı diyafram öncelikli, enstantene öncelikli ve birçok ayarda çekmeme rağmen en iyisi bu çıktı. Amacım otomatik modda değil, manuel olarak bu renkleri yakalamak ama olmuyor.

[/IMG]

biraz uzun oldu ama yorumlarınıza ihityaç duydum.
Teşekkürler

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 00:23 - İp: 194.***.**2.68
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ilk gece fotoğrafınızı ISO 800'de çekmişsiniz ve çok gürültü oluşmuş. Görüntü kalitesi için gece fotoğraflarında D80 ile ISO 100'u geçmeyin . Otomatik ISO'yu kapatın ve ISO 100'e ayarlayın . Tripod kullanmışsınız ama 1.5 saniyelik pozlama sırasında bir şekilde titrediği kesin . Lensten daha iyi performans almak için en açık diyaframı değil , f8 gibi bir diyaframı tercih edin . Sizin çektiğiniz f4.5 'da lens görüntü kalitesi minimumdadır .

2.fotoğrafta yüksek hızda çektim dersiniz ama çekim süreniz 1 saniye ...Tramvayı dondurarak yakalamanız için en azından 1/60 saniye filan gerekir o da bu ışıkta olmaz . ( Tramvayın net ışıkların "kayar" çıkması diye bir şey teknik olarak imkansız zira tramvay ve ışık beraber hareket ediyor .) ISO 800 ve diyafram ile yazdıklarım bu fotograf için de geçerli .

3. fotoğrafta pozlama değerleriniz 1/1000 saniye , f10 ve ISO 400 . Netlikte bence sorun yok . Böyle yakın ve tele çekimlerde sadece odaklanan obje net çıkar . Daha fazlasını istiyorsanız küçük diyaframlara yönelebilirsiniz f16,f22 gibi ama ışık azaldığından işiniz çok zorlaşır . Görüntü kalitesi daha iyi olsun derseniz ISO 100 tercih edin . Basit PC programlarıyla biraz gölge,kontrast,renk verin .

4. fotoğraf 1.6 saniye pozlama süresince makina yine titremiş . ISO yine 400'de . Nikon D80 'de ISO 100 üzerine çıkmamaya gayret edin. Makina gece modunda da otomatik ISO 400'e ayarladığı için ISO'yu manuel ayarlamanız gerekir .

Sonuçta tüm gece fotoğraflarınız için :

1.Düşük ISO - Manuel olarak 100 seçin ve AUTO ISO'yu OFF yapın
2. Makinayı SA-BİT-LE-YİN ! Sizin tripod işe yaramıyor nedense ...
3. Diyaframı ne çok açık,ne çok kısık yapın ...f8 filan iyidir.
4. Alışana kadar A modunda çekin . Biraz pozlama bilginiz oluşunca manuele geçer,hızı da siz ayarlarsınız .

Kolay Gelsin

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 01:13 - İp: 96.***.**4.180
mtuna
mtuna (üye)
Konya / Amatör

İlk önce zaman ayırıp bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ederim.
Gece çekimlerinde ISO 100 ü geçmeyin demişsiniz ama okuduğum kitaplar ve bu sitedeki edindiğim bilgiler de genelde gece çekimlerinde ISO yüksek olması yönündeydi.
İlk 2 fotoğraf tripot ile diğer ikisi tripotsuz çekildi. Dediğiniz gibi benim tript da bir sorun var heralde
Önerilerinizin hepsini dikkate alıp, verdiğiniz exif bilgilerine göre yeni denemeler yapıcam.
Peki 2.resimdeki söylediğim gibi tranvayı hareketliyken net alıp arka planı hareketli yapmam için ne yapmam gerekiyor. Bu çekimi gece yapacağım için ışık, ıso vs bilgilerini verirseniz sevinirim.
Tekrar teşekkür ederim

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 10:07 - İp: 78.***.**7.203
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Paperman gayet güzel açıklamış. Bir iki ilave de ben yapayım. Yüksek Iso hangi durumlarda gereklidir?



1- Makine tripodda olsa dahi, amacımız hareketli bir objenin hareketini dondurmak ise yüksek enstantane gerekir. Işığın yetersiz olduğu durumlarda, diyaframı açmamıza rağmen doğru pozlama için gereken enstantane süresi hareketi dondurmaya yeterli gelmiyorsa bu durumda Isoyu yükseltmek suretiyle enstantane süresinin kısalmasını sağlarız.



2- Obje sabit, elde çekim yapıyoruz ama mevcut ışık koşulları seçili olan Iso değerinde doğru pozlama için 1/odak uzunluğundan daha yavaş bir enstantane süresi gerektiriyor. ( Teorik olarak, ortalama titreklikteki bir insanın elde çekim yaparak net bir fotoğraf çekebilmesi için gereken en düşük enstantane süresinin 1/odak uzunluğu kadar olması gerektiği kabul edilir. 50mm de 1/50sn. , 300mm de 1/300 sn. gibi) Bu durumda titreşimden kaynaklanan bulanıklığa maruz kalmamak için (diyaframı zaten sonuna kadar açtığımız varsayımıyla) Iso'yu arttırdığımızda enstantane süresi kısalacağından, enstantane süresi minimum 1/odak uzunluğuna eşitlenene kadar arttırırız Iso'yu.



Bu iki durum haricinde bir üçüncü durum daha vardır -ki Iso'yu arttırmak fayda etmez. İşte senin ilk fotoğrafın bu duruma uyuyor. Nedir bu durum; Fotoğrafta hareketli bir unsur olmasa dahi ışık koşulları o kadar yetersizdir ki İsoyu kabul edilebilir kumlanma limitlerinin sonuna kadar arttırsan, diyaframı sonuna kadar açsan bile doğru pozlama için gereken enstantane süresi o kadar düşüktür ki elde çekim yaparak net bir fotoğraf elde etme imkanı kalmamıştır. Bu durumda makineyi sabitlemekten başka çare yoktur.

Şimdi senin ilk fotoğrafını bu açıklamalara göre analiz edersek yaptığın hata ortaya çıkar. Bir kere çekeceğin fotoğrafta hareketli obje olmadığı, makine de tripodda olduğu müddetçe eğer özel bir amacın yoksa Iso'yu yükseltmenin bir manası yoktur. Hani bir an için elde çektiğini varsaysak ve titreşimden etkilenmemek amacıyla hızlı enstantane kullanabilmek için Iso'yu yükselttim desen o zaman da Iso'yu kaç yapman gerekir ona bakalım. Fotoğrafın exif bilgilerine baktığımızda f:4.5 , 1.5sn ve Iso 800 değerlerini görüyoruz. Odak uzunluğu da 55mm. Bu durumda elde titretmeden çekim yapabilmen için enstantane süresi minimum 1/60 sn olmalı -ki bu süre mevcut süreden yaklaşık 6 stop daha hızlı olduğundan aynı pozlamayı elde edebilmek için diyaframın sonuna kadar açık olduğunu varsayarak söylüyorum, mevcut Iso'yu 6 stop yükseltmen gerekir. Bu da yaklaşık 50.000 Iso demektir. Yani o fotoğraf için konuşursak, tripod kullanmadan ben bu fotoğrafı elde çekerim diyebilmen için Iso'yu 50.000 yapman lazım. Sen Iso'yu 800 yaparak ne yapmış oldun? Hiçbirşey. Sadece fotoğrafının kumlanmasına yol açtın. Belki şöyle bir faydası olmuştur. Iso 100'de fotoğrafı 12 sn.de çekecekken 800 yapmakla 1.5 sn. de çekmiş oldun. İşini 10 sn erken bitirmiş olman bir teselli olabilir belki. Yani Iso'yu 50.000 yapamadıktan sonra ister 800 yap ister 12.400 yap sana bir fayda sağlamayacaktır. Her halukarda tripod kullanmak zorundasın. E o zaman en mantıklısı en düşük İsoyu seçmektir ki fotoğrafta gereksiz yere kumlanma olmasın. Senin esas sorunun Paperman'ın dediği gibi tripodu kullanamamış olman. Bir şekilde titremiş makine. Ya rüzgarlı bir ortamda çektin, ya da deklanşöre basarken makine tripodda da olsa titredi. Sen hiç titretmeden bastığını zannetsen bile deklanşöre bastığın anda ayna kalkarken makinede bir titreşim yaratır. Bunun önüne geçmek için de, aynanın önceden kalkıp perdenin daha sonra açılmasını sağlamak gerekir. Nikon D80'de ayna kaldırma işlemi nasıl oluyor bilmiyorum ama mesela benim kullandığım Pentax K100D de 2sn zamanlamalı çekim yapıldığında deklanşöre bastığın anda ayna kalkıp kilitleniyor, 2sn sonra da perde açılıyor. Böylece titreşim engellenmiş oluyor. Sen şimdi öncelikle sabit objeleri net çekmeyi başar, gece hareket halindeki tramvayı net arka planı kayar gibi çekme denemelerine daha sonra geçersin. Level1 bitmeden 3'e geçmek yok.



edit: Daha kolay anlaşılması için biraz daha detaylandırdım.











#bitpire' tarafından 02.06.2010 22:13:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 12:00 - İp: 213.***.**5.242
mtuna
mtuna (üye)
Konya / Amatör

Bilgiler için teşekkür ederim bitpire
Bahsettiğin titremeyi önlemek için zaman ayarı yapıp gerçi çekilmek ve çekimi makinaya bırakmak en doğrusu sanırım. Verdiğiniz bilgiler mantığıma yavaş yavaş yatmaya başladı be 1-2 güne kadar aynı tepeye çıkıp bu bilgilerle yeniden çekim yapıp buraya yükleyecem. Bakalım doğru anlamışmıyım

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 12:52 - İp: 78.***.**7.203
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Makinenin kullanım kılavuzuna bak. D80'de "mirror luck up" başka bir şekilde aktive oluyordur belki, bilemiyorum. Her halukarda tripodda zaman ayarlı olarak ve diyafram öncelikli modda çek. Diyaframı f:8 , Isoyu 100 olarak ayarla. Rüzgar, sis, pus yoksa fotoğrafın cillop gibi çıkmaması için hiç bir neden yok.

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 13:36 - İp: 213.***.**5.242
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Bir de makineyi yatay düzlemde tutmaya çalış. Hep eğri tutmuşsun. Eğri fotoğraf gözü rahatsız eder.

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 13:42 - İp: 213.***.**5.242
mtuna
mtuna (üye)
Konya / Amatör

Emin ol makinayı düz tutmak için çok uğraştım ama su deposunun tepesinde tripotu düz tutturacak pek yer bulunmuyor, az kalsın makinayı düzleyecem diye kendimi yerde dümdüz bulacaktım
Sanırım su deposundan daha düz bir yerde çekim yapmak hem çekeceğim fotoğraf hemde benim sağlığım için daha iyi bir tercih olacak

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 14:06 - İp: 78.***.**7.203
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bitpire'nin ilavelerinden sonra yazacak bir şey yok. D80'de ayna kaldırmayı menüden seçebilirsin . Tripod ile nispeten kısa pozlamalarda ( 1/8 - 2 saniye arası mesela ) faydalı olabiliir ama 10-20 saniyelik pozlamalarda ilk andaki ayna titreşimi fazla bir etki yaratmaz . Açıkçası bana çok zahmetli geliyor menüden yapılan ayarlar - o sebeple hiç kullanmadım ( makina üzerinde ayrı bir düğmesi olsa kullanabilirdim ).

Tripod ve gece çekimlerine meraklıysan $20 dolara filan satılan uzaktan (telsiz) kumandayı almanı tavsiye ederim. Ayna sarsıntısını değil ama el ile deklanşöre basmanın titremesini önleyecektir .

 

Tarih: 2 Haziran 2010, 15:53 - İp: 96.***.**4.180