feveran99
feveran99 (üye)
Uşak / Amatör

Beğenemiyorum :(

Arkadaşlar merhaba,

Tam bir fotograf tutkunuyum, yıllardır basçek makinalarla çekiyordum ama gecen yıl D40 kit aldım kullanıyorum. Ancak tatmin olacağım fotograflar çekemiyorum,etrafımdaki insanlar beğeniyor ancak ben işi bilen birinin gözünden değerlendirilmek istiyorum. Konyanın ücra bir ilçesinde(kasaba) oturdugum için kurs ve fotograf gezisi imkanlarından yoksunum,hala otomatik mod dışındaki modlara çekime cok cesaret edemiyorum, cok okudum ama pan tekniğini kullanamıyorum,hah işte diyebileceğim hiçbir fotograf çekemedim daha, artık bu da bende özgüven kaybı yaratmaya başladı Moralim bozuluyor, Gece fotografı çekebileceğim biryer 100 km ilerde. Burda heryer zifiri karanlık Ya kısacası arkadaslar ne demek istediğimi neyden yakındıgımı cok iyi anladı, adam gibi bir eğitim almak ve işi temelden ogrenmek istiyorum, makinayı iyi kullanamıyorum, siteden bir suru dokuman indirdim, okudum, fotograf çektim ama işte dediğim gibi sitedekilerle kıyaslanyınca hiç beğenemiyorum. Bana önerileriniz var mıdır? Bu arada 18-55mm f3,5-5,6 lens sıradan mıdır yoksa bana mı öyle geldi, ben cok daha keskin ve doygun ftograflar bekliyordum.

Teşekkürler...

Tarih: 1 Eylül 2008, 11:06 - İp: 88.***.**2.188
desexign
desexign (üye)
İzmir / Amatör

18-55 sıradan bir lenstir. yalnız moralinizi bozmanız için herhangi bir sebep yok. fotoğrafı öğrenmek için de öyle kursa gitmeye ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. yani buraya yazabildiğinize göre internet erişiminiz var. internetten nerdeyse bütün sorunlarınızı halledebilirsiniz. yani başka bir yere gitmeye imkanınız yoksa elinizdeki malzemeleri nasıl kullanabilirim diye tekrar düşünün. daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

Tarih: 1 Eylül 2008, 11:45 - İp: 85.***.**6.21
feveran99
feveran99 (üye)
Uşak / Amatör

Teşekkürler,

fotoğraflar galerisi kısmına bir fotograf ekledim, bakalım yorum bekliyorum. Makineyi ele alıp defalarca denemek şart, sanırım umutsuzca değil biraz daha umutlu şekilde sarılmalıyım

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=285664

 

Tarih: 1 Eylül 2008, 12:04 - İp: 88.***.**2.188
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Dslr alınca iyi fotoğraf elde etmezsiniz zaten,Dslr alınca iyi fotoğraf elde edebilecek bir makinaya sahip olursunuz ama teknik limitleri sınırlı değil ve birçok farklı sonuç alabilirsiniz.

Özgüven kaybına hiç gerek yok.Maddeliyorum

*Öncelikle 20 sene önce olsaydı zor durumdaydınız ama şu anda elinizin altında internet var bu büyük bir koz sizin için.

*18-55 kit lenstir ondan iyi lensler çoktur,ama 18-55 ile hayatınızın fotoğrafını çekemeyeceğiniz manasına gelmez.O yüzden şu dakkada bu lens ile ilgili endişeyi unutun.

*Dslrler Auto modda kullanılmak için yaratılan ya da o şekilde kullanılsın diye öenilmiş makinalar değil.Alın şunu A ya S ye.

*A nedir M nedir bunları öğreneyim deme için öncelikle şu kavramları iyice bir okuyun.Makaleler ve örnek fotoğraflarla bezeli milyonlarca sayfa var internette( Temel kavramlar: Enstantene,Işık,Diyafram,Metering,Iso,Kadraj,Kompozisyon,Kontrast,Alan Derinliği vs.)

*İyi fotoğraf için önce neyi nasıl ve ne zaman çekmek istediğinizi bilmek lazım.Mesela silüet halinde bir portre çekmek istiyorsunuz.Bunu akşamüstü modelinizin yüzüne ışık vurmayacak şekilde yani ters ışıkta lensinizi 55 mm ye çekip çekmeniz gerekir.Ve alttan üste sağdan sola yani tüm düzlemsel alanlarda nerede durduğunuz çok önemlidir.Modeli ondan yüksekte bir yerde çekmeniz alçaktakine göre farklı,yan profilden çekmeniz tam karşısından çekmenize göre farklı bir etki yaratacaktır.

*Sitedeki fotoğrafların bazıları çok güzel, ama bunlar kolay kolay oluşmuyor.Konu yani ne çekeceğin ve ne mesaj vereeğin çok önemlidir fotoğrafta eğer o tamamsa, ne teknikte çekeceğin önemlidir,o da tamamsa bu pozu nerde yakalayacağını bilmek önemlidir o da tamamsa çekersin fotoğrafını ve olur da fotoğrafta beğenmediğiniz bir şey olursa ya da fotoğrafta değişiklikler yapmak isterseniz müdahale edersiniz fotoğrafa dijital işleme programları ile(picasa,microsoft office picture manager,adobe photoshop vb.).

*Haa bazı fotoğraflar vardır her lens ile çekilemez.Mesela bir kadrajın tamamında yer alabilecek bir çiçek için iyi bir marko lense ihtiyacınız vardır.Ya da arka plan daha belirsiz olsun istiyorsanız açık bir diyaframa sahip bir lense ihtiyacınız olabilir.

Özetle çok takmamak gerekiyor,biraz daha zaman alacak sizin bu öğrenme işi,ama şöyle söyleyebilirim öğrenme hiç bitmiyor.O yüzden siz de kendinizi sıkmayın.

Size önerim çıkıp dolaşmanız ve fotoğrafı çekilmeye değer ne var diye etrafa bir göz gezdirmeniz.

Mesela şu an saat uygun çıkıp bir kırsal evin kapısını çekebilirsiniz.

 

Tarih: 2 Eylül 2008, 16:59 - İp: 81.***.**0.40
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

once isoyu diyaframı enstantaneyı ve ilişkilerini ogrenin.
bu foırumda cekim teknikleri kategorisi altında defalarca uzun uzun anlattım,anlattık.,soran oluncada anlatıyoruz.
-----

kadraj kurallarını ogrenın,ısıgı kullanmayı ogrenın,hangı dıyaframda nasıl bir etki alırsınız bunu ogrenin.
ne panı ne silueti. once tam bir NORMAL fotograf cekin. teknik ve tecrube gerektiren fotograflara sonra gecersiniz.

-----
fotografın yerı olmaz, heryerde fotografa konu olabilecek birsey bulunur mutlaka..

surekli fotografları izleyin,galeriye bakın,baska sitelerin galerilerine bakın.
gozunuzu geliştirin.
bakısınızı geliştirin.
zamanla ilk baslarda guzel bulduklarınızın siz ogrendikce sıradan gorunebildigini goreceksiniz.

onceden begendiginiz ama neden begendiginizi anlamadıgınız fotograflardaki oranı,ısıgı dokuyu hıssedeceksiniz.

ama bu ha deyince olmuyor malesef.
elinizdeki dijital nimetin degerini bilin. surekli deneyın deneyın deneyın..

otomatık modda kullandıgınız surece, makinenize hakim olamazsınız,alın manuele, sonucta ne olabilirki en kotu

hevesinizi ve ozguvenınızı kaybetmeyın,tam tersine daha bir hevesle sarılın.sorabılecegınız her sorunun cevabı bu forumda var,arama bolumunden arama yapın...

kolay gelsin.

 

Tarih: 2 Eylül 2008, 17:41 - İp: 85.***.**3.117
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Nikonun 18-55i iyi lenstir kaliteli görüntüler çekebilirsiniz hele nikon d40 üzerinde daha da iyi.

 

Tarih: 3 Eylül 2008, 00:57 - İp: 85.***.**7.172
feveran99
feveran99 (üye)
Uşak / Amatör

mavi_izci ve gaijin,

Özenli cevaplarınız ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınızı tekrar tekrar okudum, haklısınız. Bu sitede gördğüm kadarıyla yok yok. Arama yaparak önceden benim gibi arkadaşların sordugu soruları, açılmış konuları öncelikle okuyarak, linklerdeki eğitici belgeleri özümseyerek başlamalıyım işe, onu iyice anladım. Bu iş cidden görme işi, biraz da çekinmeden, moral bozmadan üzerine gitme işi...
Yoksa en iyi makinayı da alsan eline sonuç hayal kırıklığı olur herhalde.

Selamlar

 

Tarih: 3 Eylül 2008, 11:30 - İp: 88.***.**2.188
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

 

Tarih: 3 Eylül 2008, 14:36 - İp: 85.***.**3.117
  • 1