jinekolog
jinekolog (üye)
Aydın / Amatör

Balık Resimleri

Merhaba arkadaşlar. Ben bir konuda yardımınızı rica ediyorum. Elimde şu an Fuji S5800 var. Bununla akvaryum balıklarının resmini çekmek istiyorum. Makro çekimde en kaliteli şekilde kareler alabilmek için doğru ayarlar konusunda yardımlarınızı rica ederim Saygılar...

Tarih: 7 Mayıs 2009, 18:23 - İp: 88.***.**3.231
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Merhaba...çalışmalarınızda başarılar ve çekimlerinizde kolaylıklar dilerim. Akvaryum çekimleri hiçbir zaman doğal ortamlarında ( Müdahalesiz ) çekim yaparak başarılı olabileceğimiz çekim türleri değildir. Fotoğraflarımızda başarılı olmamızı engelleyecek pek çok faktör mevcuttur. Yardım isteğinizden yola çıkarak...Mevcut ortam, makineniz ve makro çekim arzunuz, istemiyerekte olsa bunu mümkün kılmaz derim. Fakat...yardım isteğinizi ( Akvaryum Fotoğrafları Nasıl Çekilir ? ) şeklinde değiştirecek olursanız, ( Affınıza sığınarak ) bu konuda gerçekten yardım isterseniz, seve seve ve tarafınızca kademe kademe uygulamalı olarak anlatabilirim. Takipteyim...ve işbirliği içinde olmaktan büyük memnuniyet duyarım. Tekrar başarılar dilerim, Saygı ve Sevgilerimle.

 

Tarih: 8 Mayıs 2009, 16:35 - İp: 195.***.**9.84
jinekolog
jinekolog (üye)
Aydın / Amatör

Yanıtınız için teşekkür ederim. Ben bu konuda bilgilerinizden yararlanmayı çok isterim. Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılar...

 

Tarih: 9 Mayıs 2009, 23:05 - İp: 88.***.**4.224
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Memnıniyetle.....ve, ilk olarak bilmenizi arzu ettiğim konu şu.....Akvaryum çekim çalışmasını sizin yardım çağırınıza göre değil, asıl olması gereken şekli ile anlatacağım ve buda size oldukça zahmetli ve ağır gelecektir. Fakat, üyesi olmaktan çok memnuniyet duyduğum bu sitede izliyorum ki...ne kadar zahmetli olursa olsun bilgisi olan hiç kimse bilgisini esirgemiyor ve isteyen her arkadaşımızın yardımına koşuyor. Yardımı alan arkadaşlarımız uygulamaya geçerler veya geçmezler...ayrı konu. Ama, birileri o bilgileri bir gün mutlaka değerlendirir, notlar alarak arşivler ve ileride bu bilgi birikimlerinden hayatlarını bile kazanabilirler. Bu sitede uzun süreden beri okuduğum yorumların ve eleştirilerin sahiplerine 1950 model bir fotoğrafçı olarak katkılarından dolayı...Fotoğrafçılık ve Gençlik adına sonsuz teşekkürler ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Bu arada.....Fotoğrafçılık mesleğinden hayatlarını kazanan ( Profesyonel ) birkaç arkadaşımızında, birtakım bilgileri paylaşmadıklarını ve yardım talebinde bulunanları stüdyolara yönlendirdiklerini görüyorum. Büyük tenkidler ve tepkiler alıyorlar, ama lütfen onlarada hak verin ve anlamaya çalışın. Gençlere yardımcı olmak, mümkün ise eğitmek hepimizin görevi. Ama...hak edene ve benim rıskımda gözü olmayana. Ne demek istedim.....şu küçük örnek ile, belkide...içinde yardım arzusu olupta başından benzer bir hadise geçmiş ve yardım etme isteğini kaybetmiş profesyonel arkadaşlarımın derdine tercüman olabilirim. BİR GÜN.............Fotoğraf kulübümde eğitim alan genç bir kardeşimiz ( 18 yaşında ) üç günlük eğitimden sonra devam etmedi ve ben sonradan üç günde ayrı ayrı guruplar için verdiğimiz 12 derse katıldığını öğrendim. Yani üç günde 12 ders. Ortadan kayboldu. Tabii bu dersler ona yetti ve o kendince Profesyonel oldu. Dört ay sonra.......karşılaştık...neler yaptığını, fotoğrafa devam edip etmediğini sordum, bana... endüstriyel fotoğrafçı oldum, çok büyük bir sanayi kuruluşunun işini aldım, onun çekimlerine başlıyorum dedi. Bu riskli bir iş, bukadar bilgin varmı dedim.....Fhotoshop sağ olsun dedi. Ve bu kuruluş yani kolunu bacağını hiç birşey bilmeden içeriye sokmaya çalıştığı kuruluş benim uzun yıllar çalıştığım ve şu an hala çalıştığım büyük bir kuruluş. Şimdi...değerli kardeşim, bütün bunları size neden anlattım? Bu sohbet bir tanışma vesilemiz olsun, biz eskiler...her zaman yardıma hazırız. Öğretmemişsek, bilineki bir sebebi vardır. Bu işin yolu yordamı vardır. Küçük oğlum D.E. Güzel Sanatlar Fotoğraf Bölümünde 4 yıl okudu. Dünyanın harcaması yapıldı. O da birilerine sorsaydı, kulaktan dolma bilgiler ile birileri diploma verseydi, getirip duvara çaksaydı.

İşte...şu anda paylaştığımız siteninde güzel yanı bu. Birileri bilgiyi veriyor, alan kazanıyor. Ustalar var, duayenler var...izliyorum. Kimse bilgi esirgemiyor. Ticari bilgi ( püf noktası ) vermeyenlerinde, elbet bir bildiği vardır....diyor ve saygı ile karşılıyorum. Ve.....şöyle düşünüyorum. Hepimizin öğreneceği çok şey var. Bu gün ben öğretirim, yarın en genç kardeşimden bir konuda bilgi rica ederim.

Bunları ( Yanlış anlaşılmamak dileği ile ) tanışmak ( Adım, Gündüz Polatkan ) tüm site arkadaşlarım ile fikir alış-verişinde bulunmak ve bundan da zevk alacağımı bildirmek amacı ile yazdım.

Konuyu çok uzattığım için, Akvaryum çekim çalışmasını bir sonraki sohbetimize aktarmak ve çekimler ile ilgili genel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.

FOTOĞRAFI ÇEKERKEN KAZANIN.....Çekim hazırlığınızda bilgisayar müdahalesini düşünmeyin, bilgisayarı yok sayın. Fotoğrafın 12 temel kuralını uygulayın. İlk olarak doğru bir aydınlatma, iyi bir kadraj ve etkili bir kompozisyon hedefleyin. Mümkün ise, iyi bir ekipman ile yine bir doğru netlik elde edin. Doğru netlik diyorum, nedeni her fotoğrafın net olması gerekmez, kararında flu, kademeli flu/blur ortaya mükemmel bir fotoğraf çıkarabilir. Kompozisyononuza uygun kontrastı kollayın. Fotoğrafınızda bunlar varsa 12 temel kuralın çok önemli olanlarını barındırıyorsunuz demektir. Geriye teknik kurallar kalır ve işiniz kolaylaşır. Fotoğrafınızı mönitörünüze taşıdığınızda.....kendinizi ilk olarak Photoshop ustası değil, bir fotoğraf ustası olarak görmeniz gerekir. Bu size zevk verecektir. Fotoğraflarınızdaki bilgisayar müdahaleleri ne kadar az ise fotoğrafınız o kadar değer kazanmış olacaktır. Jpeg format çekmiş olsanız bile fotoğrafınızı Raw gibi düşünün, yani çok iyi bir çekimin sonrasında fotoğrafınızın bir kopyasını ham olarak saklayın, arşivleyin. Fotoğrafı çekerken kazanın. Kötü ve kuralsız çekilmiş bir fotoğrafı ne Photoshop, ne HDR vs. hiç bir şey kurtaramaz.
Sabrınız ve zamanınız varsa...Akvaryum çekiminde buluşmak üzere. Size ve bu yazılarımı okumak zahmetinde bulunan tüm site arkadaşlarıma Sağlıklar, Saygılar ve Sevgiler.

 

Tarih: 10 Mayıs 2009, 02:09 - İp: 195.***.**9.84
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

Sayın @fotosafari-pro

Görüşlerinize tamamen katılıyorum. Bende böyle düşündüğüm için sizi kendime yakın hissettim.

Bu şekilde düşünen çok insan yoktur düşüncesindeyim. Bu forumda sizin gibi düşünen kaliteli insanlar çoğaldıkça herşey daha güzel olacaktır düşüncesindeyim.
Kaliteli tanıdığım birçok studyocu arkadaşım var. Malesef buralarda paylaşımda bulunmuyorlar. Ters tepkile gelir, yaranamam falan diyede çekiniyorlar açıkçası. Belkide haklılar. Kimbilir. Bu onların düşüncesi .

Buralarda studyoya yönlendirme yapılıyor evet. Amerikayı yeniden keşfetmelerine önlem olarak ve ucuz yöntem olduğu için yönlendirme yapıyorum. Sizinde dediğiniz gibi fotoğraf kulaktan doğma bilgilerle öğrenilmiyor malesef. Ama insanlar istiyorlar ki herşeyin bir yolu olsun bir lensi olsun bir makinesi olsun basayım çekeyim istiyorlar.
Anlat anlatabilirsen. Bu yüzdende çoğu yerde soru soranlara eğitim cdleri almalarını veya kurslara gitmelerini istiyoruz.

Konuya bir önerimle son veriyorum. Mesela siz bir sağlam olay anlatacaksanız ayrı bir konu şeklinde açınız. Bu şekilde balık resimleri çekmek istiyorum gibi genel soru altında yazınız kaybolmamış olur. Varsa konuya eklemede yapılabilir. Başka yöntemler varsa eklenir yanlış bilgiyse uyarılır. Böylece forum gerçek amacına ulaşmış olur.



Kötü ve kuralsız çekilmiş bir fotoğrafı ne Photoshop, ne HDR vs. hiç bir şey kurtaramaz.
10 numara düşünce

 

Tarih: 10 Mayıs 2009, 04:14 - İp: 88.***.**0.35
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Değerli meslekdaşım; İlginize, önerinize ve hakkımdaki düşüncenize binlerce teşekkür. Bütün yazılarınızı ilgi ve büyük bir beğeni ile izliyorum. İşlerinizde başarılar, Sağlıklar ve Hayırlı kazançlar diliyorum. Saygı ve Sevgilerimle.

 

Tarih: 10 Mayıs 2009, 14:22 - İp: 195.***.**9.84
  • 1