okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Hangi Kağıt

Dia dan ve negatiften zaman zaman aldığım baskılarda kullanılan kağıtların farklı olduğunu görüyorum. Hem marka farklılığı olabiliyor ( kodak, fuji, minolta ), hem de markalar içerisinde de farklı türler olabiliyor. ( aklıma gelenler kodak royal, kodak professional, fuji chrystal arsive vs. gibi )

Ancak fotoğrafçılar bize hiç sormuyor hangi kağıda baskı istediğimizi. Sorsa da biz hangi kağıda baskı isteyeceğimizi/istememiz gerektiğini biliyormuyuz acaba? Ben genelde mat kağıda baskı yapılmasını isterken bile bazı fotoğrafçılar kıl müşteri muamelesi yapabiliyor. Birde düşünün felan marka kağıdın falan türüne istiyorum dersek ne olur, altı üstü üç kuruşluk baskı yaptıracağız bir de kağıt mı seçelim.



Fotoğrafçı arkadaşlardan ( özellikle meslek olarak fotoğrafçılık yapanlar ) ricam, bahsedilen kağıtlardan hangi marka ve türleri kalitelidir. Kağıt yada kart kalitesini neye göre ( mesela kağıdın kalınlığı ve gramajına göre mi ) ölçebileceğimiz. Ayrıca baskı yaptırırken marka ve model isteme imkanımız ne kadar var ? Ben şahsen yaptırdığım baskılara bakarak kodak royal ve fuji chyristal arşiv olan kağıtları daha kaliteli buldum gibi. Fotoğaf dükkanı işleten arkadaşlar ne diyorsunuz, baskı yaptırırken kağıt marka ve modeli seçebilirmiyiz ayrıca seçebilirsek hangilerini seçmeliyiz kalite olarak. Ayrıca eminim bu kağıtların fiyatları farklıdır, bu durumda da ticari olarak en ucuz kağıdı kullanacakları düşünülebilir, müşteriye de sormadıklarına göre hangi kağıt
istendiğini.

Bir kez evimin yanındaki fotoğrafçıya film tab ettirmeyi düşünmüştüm, sorduğumda fiyatları pahalı geldi. Sirkecide şu fiyata yaptırıyorum dediğimde ise onlar konica ( ya da minolta ) kağıt kullanıyorlar da ondan ucuz demişti ( Yalan halbuki konika kağıt kullanmıyor tab ettirdiğim yer ). Bundan konica kağıtların ucuz ve kötü olduğunu mu anlamak gerekiyor ?

Bir de bir fotoğrafçıya tab yaptırıyoruz güzel bir kağıda basıyor. Daha sonrakilerde farklı ve kötü bir kağıda basıyor. Yokmudur bunun standardı. Bu konularda tamamen fotoğrafçının insafınamı kalmamız gerekiyor.

Sonuç olarak hangi marka ve hangi model kağıt, kağıdı özgürce seçebilirmiyiz yoksa kağıt değiştirmek çok zor bir işmidir fotoğrafçı açısından ?

Tarih: 9 Aralık 2005, 23:22 - İp: yok
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

arkadaşım senden hiçbirşey anlamadım, allahtan isminin altına amatür diye geçmişsin.
bunları iyi oku:

bi kere o bahssettiğin kağıt değil, fotoğraf kartıdır.
kalitesiz kart pek yoktur, farklı kart vardır.
marifet kartta değil, o karta basılan fotoğraftadır.
çeken kadar basan da önemlidir.
en önemlisi, kalitesiz diye lanse ettiğin konica minolta nın yetkili bayisiyim ben. biraz daha dikkat, unutmaki senin gibi binlerce amatür kişi bu siteyi takip ediyor.



 

Tarih: 10 Aralık 2005, 02:16 - İp: 85.***.**7.67
karfo
karfo (üye)
Konya / Stüdyo Fotoğrafçısı

degerli arkadaşım sen gramajı yüksek kalın kartı kaliteli olarak görüyorsun ama yanılıyorsun orhan yum arkadaşın dedigi gibi marifet kartta degil bizim işletmemizde müşterilerimizin sadece mat yada parlak kart olarak tercih hakkı vardır SENİNDE dedigin gibi altı üstü üç kuruşluk baskı yaptıracan sen sadece fotografçına güven gerisini o halleder bilmem anlata bildimmi

 

Tarih: 10 Aralık 2005, 09:33 - İp: 85.***.**8.244
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba.... Aynen Orhan arkadaşımızın belittiği durum geçerli (karfo sanada teşekkürler).... Markaya göre fiyat konusu..... Amatörlere yanlış yansıtılabiliyor..... Zamanında Mitsubishi fotoğraf kağıdı kullanmıştık, kalite olarak fuji veya kodak tan aşşağı kalır yanı yoktu... Zamanla piyasadan çekildi.... sebep; fiyatta rekabet edemediği için... Hoşçakalın...

 

Tarih: 10 Aralık 2005, 10:23 - İp: 85.***.**9.100
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Orhan yum selam.
Kağıt ya da kart adı çok fark etmiyor. Hiçbirşey anlamadım diyorsun ama gayet güzel anlamışsın ne dediğimi.Kalitesiz kart yok ise neden farklı kartlar var, yani bu kartların hepsi aynı ise neden isimleri farklı ( mesela fuji nin birkaç çeşit kodak’ın birkaç çeşit kartı neden var ). Marifet fotoğrafta olabilir ama ben baskı alırken kaliteli baskı almak isterim, ben değil bütün müşteriler ister bunu. Ben fotoğrafı sizin için çekmiyorum kendim için çekiyorum, o yüzden fotoğraftaki marifet sizi çok ilgilendirmiyor. Ama siz baskıyı benim için yaptığınıza ve bu iş için size ücret ödediğime göre kart kaliteniz de baskı kaliteniz de beni ilgilendiriyor.

Ayrıca konica minolta’yı kalitesiz olarak lanse etmedim. O kısmı gerçekten anlamamışsın belli. Senin bir meslektaşının söylediğini aktararak, konica kağıtlar kalitesizmi demek istedi acaba diye sordum. Çünkü aynen senin gibi bir fotoğrafçı ucuz baskı yapıyorsa konica kağıda baskı yapıyordur dedi. Evet meslektaşın da kağıt dedi ( kart demedi ), demekki siz de bazen kağıt bazen kart diyorsunuz buna. Bende bu sözden konica nın kalitesiz olduğunu mu anlamamız gerekiyor diye sormuşum. Lanse etme olayı yok yani anlayacağın gibi.

KArfo selam.

Elbette gramajın yüksek olması gramaj açısından daha iyi olduğunu gösterir bana göre. Çok ince bir karta baskı yapılmasından ise tabiki gramajı yüksek bir karta baskı yapılmasını tercih ederim. Gramajı yüksek olan kart ile düşük olan kart arasında hiçbir kalite ve fiyat farkı yok mu ? Sen sadece fotoğrafçına güven demekle olmuyor. Bazen yaptıkları çamur gibi baskıları görseydin sende böyle söylemezdin. Üç kuruşluk ya da beş kuruşluk, işinizi titizce yapıp müşteriye gereken özeni göstermezseniz herkes alacak birer fotoğraf yazıcısı, kendi işini kendisi yapacak bu gidişle.

O kadar farklı marka ve türde kağıt varken hepsinin hem kalite hem özellik olarak tıpatıp aynı olduğuna ben inanmıyorum. Hangisi daha iyidir ya da bunların birbirinden farkı nedir diye bir soru sorduk, ona bile cevap vermiyorsunuz. Hepsi aynı olsa idi neden aynı markanın bile farklı farklı kağıtları olsun ?

 

Tarih: 10 Aralık 2005, 13:21 - İp: 85.***.**3.157
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Tekrar selamlar....
Zannederim şahit olduğunuz baskılar, kimyanın yeteri kadar takviye edilmediği bir minilabın eseri.... biz, laser prensibinde minilab kullanırız... Fakat diğer (crt...vb) prensibindeki baskı makinelerinin baskılarıda fena değil... Ancak eczanın zayıflaması hemen kendini belli eder ve bunu densitometre gibi cihazlar değil ancak profesyonel gözler fark edebilir... Siyahlar, zenginliğini yitirip mavileşir.... Beyazlar, boz bir hal alır..... Birileri püskürecek ama işgüzar meslektaşlarım, sadece densitometre ayarına güvenir birkaç litre ilaç değişimine yanaşmaz....

Kağıt konusu....
kendi stüdyo işlerimizde daha yumuşak etki veren kağıtları tercih ettiğimiz doğru, fakat amatörlerin onun vereceği sonuçları beğenmeyeceğinede eminim.... Daha kontrast, göz alıcı olan genel istektir.... Eğer çok önemsediğiniz portre vb çekimleriniz varsa.... 15x21 veya daha büyük ebat minilab baskısında biz mecburen supreme vs... kağıtlar kullanırız... Çevrenizde sorarsanız zannederim bu gibi talebinize karşılık bulabilirsiniz.... Hoşçakalın

 

Tarih: 10 Aralık 2005, 15:21 - İp: 81.***.**6.26
fotoser
fotoser (üye)
Eskişehir / Stüdyo Fotoğrafçısı

pahalı demişsin fotoğrafçılar aç mı kalsın kira vergi bagkur muhasabe ticaret yapıyoruz para kazanmalıyız değilmi istediğin kart türünü yaptırmadan önce söylemelisin onlarda uygun fiyatı verirler.....

 

Tarih: 10 Aralık 2005, 18:36 - İp: 81.***.**7.162
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

arkadaşım, filim senin, para senin. istediğin yerde basabilirsin. hem..
insanlarda farklı,illede birinin kaliteli birinin kalitesiz olmasımı gerek.

örneğin ben ipek kart severim ama benim tanıdığım birçok usta meslektaşlarım parlak kart seviyor,
5-10 milyon para vereceksin diye elinden gelse fotoğrafçıya tartıyla gideceksin, kartın ağırlığını kontrol için.

sen lokantada lahmacun yerken hamuurunun kalınlığınamı bakarsın, yoksa üstündeki kıymayamı.

o hamurun kalındını yapanda var, incesini yapanda.
ama östündeki kıymayı harkes farklı koyar.
umarım anlamışsındır.

#orhan yum' tarafyndan 11.12.2005 01:37:47 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Aralık 2005, 21:51 - İp: 85.***.**7.67
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Stüdyo fotğrafçısı Arkadaşlar....
Fazla Alınıyosunuz...... Bizim geleceğimizi çizen müşterilerimizin talepleri ve bizim bunu karşılama kapasitemizdir... tartişmanın son bulmasını dilerim... Sevgili Okyanus, istanbul a ben yakınım fakat anadolu yakasındaysan, birkaç meslektaşımın adresini sana mesaj olarak atarım.. sana zaman ayıracaklarınada eminim..... Hoşçakal....

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 10:49 - İp: 85.***.**7.75
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Mete açıklamaların ve verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Keşke diğer meslektaşların da müşteriyle polemiğe girmek yerine senin gibi müşterinin zihnindeki sorulara mantıklı ve doyurucu açıklama yapmak yolunu seçseler.

İşte görüyorsun burda bile neredeyse fırçı yiyoruz, dükkanlarına gitsek herhalde azarı işiteceğiz, üç kuruşluk baskı yaptıracaksın amma da çok soru sordun ha diyecekler belli ki.

Arkadaşlar yanlış anlayıp ukalalık yapıyormuşum gibi görmeyin ama, bu zihniyetinizi doğru bulmuyorum ben. Önemli olan müşteri memnuniyetidir, müşteri odaklı düşünmeli ve davranmalısınız. Çünkü müşteriniz varsa sizde varsınız. Yani alacağımız ürün ya da hizmet belli bir fiyatın altındaysa, o zaman kalite talep etme hakkımız yok mu size göre. EVet bir rulonun banyosu baskısı yaklaşık 10-15 milyon liradır, ancak ayda en az iki ( bazen üç dört beş ) rulo negatif ya da dia banyo ve baskısı yaptırıyorum, ve bütün banyo ve baskılarımda aynı standart kaliteyi görmek istiyorum. Dediğiniz gibi ömrümde bir makara film çekecek olsam sorun değil istediğiniz gibi baskı yapsanız da çok problem değil.

Kusura bakmayın ama müşteriye sizin gibi yaklaşım gösteren bir müessese iile çalışmak istemem ( mete'nin yaklaşımı hariç).

Mete; sana da son bir sorum var, laser prensibi minilab dediğin nedir? Yine bunda da banyo kimyasallarla yapılmıyor mu ? Filmden baskılarda baskı sistemi nasıl işlemektedir ? Filmin önce taranarak dijital ortama aktarılması ve dijitalden baskı şeklindemi?

VErdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 14:42 - İp: 85.***.**3.157
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

hala mesaj atamadığım için kusura bakma akşam biraz daha kendi adres defterimi derliycem.... laser minilabların verdiği sonuçları ev hanımı müşterilerim örneklerle bana gösteriyoduda... Derin derin gülüyodum..... (tamamen gerçek) fuji frontier, noritsu 30,31,32,33 serileri agfa dlab2 gibi makineler böyle..... mesaj yazmaya çalışıcam..... Hoşçakal...

 

Tarih: 11 Aralık 2005, 15:22 - İp: 85.***.**5.75