zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

Polarize Filtre Seçimi?

arkadaşlar merahaba bir adet polarize filtre almayı düşünüyorum. bu filtre tam olarak ne işe yarar? yani sadece gündüz vakti mi çekim yapılır bu filtreyle ve filtre sadece denizin ve gökyüzünün daha mavi çıkmasınımı sağlar yoksa diğer kadrajdaki objelerin renklerinin daha canlı çıkmasınıda sağlarmı. sizce cokin nasıl bir markadır? conkin circular polarize filtre almayı düşünüyorum.

Tarih: 15 Mayıs 2006, 18:27 - İp: 85.***.**3.20
sargon07
sargon07 (üye)
Bursa / Amatör

Kenko Circular Polarize Filtre (72 mm)
Kenko 72 mm Circular Polarize filtre uygulanan çok katmanli kaplama teknolojisi sayesinde yansima ve parlamalari asgariye indirir.
D-SLR fotograf makinelerinin sensörlerinde yansima ve parlama etkisinden dolayi olusan görüntü kayiplarini minimize eder.Cam ve su gibi yansimali konulardaki yansima etkilerini yok eder ve gök mavisi yogunlugunu belirgin hale getirir.Fotografçilikta büyük bir hata olan yansimalari ve parildamalari ortadan kaldirarak, çiplak gözle bakildiginda donuk renkli görülen birçok seyin parlak renklere bürünmesini saglamaktir.
Dijitallerin yani sira renkli ve siyah-beyaz filmlerle de kullanilir. Polarizasyon filtreleri netligi bozmazlar ve yesilimtirak gri renktedirler. Poz degerleri üzerindeki etkileri x 3, x 4`dür yani diyaframin açiklik degerini 3 veya 4 stop (Tik) artirmak, sayisal olarak da düsürmek gerekir.

Polarize Filtre Nedir?
Polarize filtreler, fotoğrafçılıkta en fazla kullanılan adeta ‘olmazsa olmaz’ filtrelerden biridir. Fiyatı genellikle diğer filtre türlerinden yüksek olmasına rağmen, fotoğraflarınız üzerinde yarattığı etki sayesinde yapılan yatırımı kesinlikle hak etmektedir.


Teknik ayrıntılara çok fazla girmeden Polarize filtrelerin nasıl çalıştığını anlatmak gerekirse: Işık dalgalar halinde ve her yönde (polarize olmayan şekilde) ilerler. Polarize filtre ise istenmeyen yönde hareket eden ışık dalgalarının filtreleyerek, ayarlanabilir olması sayesinde sadece belirli bir yönde ilerleyen dalgaların (polarize ışık) filme ya da sensöre ulaşmasını sağlar. Polarize filtrenin etkilerini dijital olarak taklit etmek mümkün değildir, çünkü sensörler üzerlerine düşen ışığın polarizasyonu ile ilgili bilgi kaydedemezler.

Polarize filtrelerin gerçek hayattaki etkilerini şöyle sıralayabiliriz:

Yansıtıcı Yüzeyler: Polarize filtreler metal olan yüzeyler dışında her türlü yansıtıcı yüzeyden gelen yansımaları filtreler. Bu sayede su ve cam gibi yüzeyler daha transparan görünecektir. Filtreleme oranı, yüzeyle olan açınıza da bağlı olarak değişir. Örneğin denizi alçaktan çekerken yansımalar az filtrelenecek, yüksekten çekerken ise maksimum filtreleme sağlanacaktır. Polarize filtre ayrıca ağaç yaprakları gibi az yansıtıcı yüzeylerdeki yansımaları da filtreleyerek bunların renklerinin daha yoğun ve koyu görünmelerini sağlar, az ışık alan alanlar ise daha da karanlık görünür.

Gökyüzü: Havada bulunan ufak su taneciklerinden yansıyan ışık gökyüzünün mavisini daha açık renkte ve donuk görünmesine neden olur. Polarize filtre ise bu yansımaları filtreleyerek daha canlı, doygun ve koyu bir gökyüzü mavisi oluşmasını sağlar. Ayrıca butlutlu havalarda gökyüzünün mavisi ile bulutlar güzel bir kontrast oluşturarak daha etkileyici fotoğraflar elde edebilirsiniz. Polarize filtre bu nedenlerden dolayı manzara fotoğrafçılığının vazgeçilmez ekipmanlarından biridir.

Bu sayfada Polarize filtrenin etkilerini simüle edebilen görsel bir uygulama bulunmaktadır. Görüntü üzerindeki lensin içine tıklayarak çevirdiğinizde polarize filtrenin döndürülmesiyle yansımaların ve renk tonlarının nasıl değiştiğini gözlemleyebilirsiniz. Resmin farklı noktalarına tıklayarak da filtrenin yerini değiştirebilirsiniz.

Polarize filtrelerin iki çeşidi vardır: Linear (Doğrusal) ve Circular (Dairesel) polarize filtreler. İkisinin de etkileri aynıdır, ancak Auto Focus (Otomatik fokus) özellikli SLR ve DSLR’lerde Circular polarize filtreler gerekmektedir. Linear Polarize filtreler ise daha ucuzdur ve Manuel Fokus SLR’lerde kullanılırlar. Kompakt dijital kameraların çoğunluğu ise hem linear hem circular polarize filtrelerle çalışabilir

 

Tarih: 25 Ağustos 2012, 13:55 - İp: 213.***.**7.91
sargon07
sargon07 (üye)
Bursa / Amatör

UV FİLTRE NEDİR, NE İEŞE YARAR
İstatistiklere göre fotoğraf makinesi sahiplerinin en fazla sahip olduğu ekipmanlardan biri UV filtre. Gerek satıcıların ısrarı sonucu, gerekse internette yapılan küçük bir araştırma sonucu işe yaradığını ve olmazsa olmaz olduğunu düşündüğümüz UV filtre nedir, ne işe yarar bu yazımızda da bunu açıklamaya çalışacağım.
UV Filtre Nedir?
UV filtre, temelde güneşten gelen Ultraviole dediğimiz, gözle görünmeyen ve UV olarak kısaltılan ışınları engellemeye yarar. Bu UV ışınları filme veya sensöre düştüğünde istenmeyen ışık patlamalarına veya beyaz ayarı dengesizliklerine yol açabilir, kötü olan taraf ise sizin bunu gözünüzle önceden fark edememenizdir.
İnternette hemen her yerde UV filtre kullanılması gerektiği yazarken, bazıları da kullanılmaması gerektiğini, görüntü kalitesini olumsuz etkilediğinden bahsediyorlar. Peki hangisi doğru? Bunu inceleyelim…
UV filtrenin temel amacı UV ışınlarını kırmak olsa da, aslında atmosferde bu ışınların çoğu zaten kırılıyor, bu durumda UV filtrenin kullanımının ikinci özelliğinden bahsetmemiz gerekiyor. UV filtre aslında lensin ön elemanlarını korumaya yarar. Yani lensiniz düştüğünde ilk etkilenen eleman olur, yağmur yağdığında silmeniz gereken ilk eleman olur ve bu işlemlerde lense zarar gelmesini önler.
Avantajları:
- Lensi zarar görmekten korur.
- Rüzgarla gelen tozları lense yapışmaktan korur.
- UV ışınlarını süzer.
Dezavantajları:
- Fazladan bir cam kullanmış oluyorsunuz, kaliteyi azaltabilir.
- Köşe kararmalarına sebep olabilir.
Peki almalı mıyım, almamalı mıyım?
Her şeyde olduğu gibi UV filtrede de kaliteye göre markalar sıralanıyor. Yani “filtre var, filtre var…” Basit UV filtreler ile sadece lensi korurken, fiyatı daha yüksek filtrelerle kaliteden de ödün vermemiş oluyorsunuz.

 

Tarih: 25 Ağustos 2012, 13:57 - İp: 213.***.**7.91