nevzatgurbuz
nevzatgurbuz (üye)
İstanbul / Amatör

Pentax K20 D de Manuel Lens Kullanımı

selamlar arkadaşlar, ben Pentax SMC-M 28mm f/3.5 / MF lensini aldım, ancak makineye taktığımda enstantane ayarını yapamıyorum.

F-- şeklinde bir uyarı yanıp sönüyor.

acil yardım lütfen, bu lensin satışını onaylamam gerekiyor, yada geri göndericem. bi zahmet nasıl yapacağımı söylermisiniz.

şimdiden teşekkürler.

Tarih: 22 Kasım 2010, 21:53 - İp: 95.***.**2.20
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Ben Pentax ile A serisi lensler kullanmıştım. M serisinde durum biraz farklı ama kısaca yardımcı olmaya çalışayım. Bizzat kullanan arkadaşlar daha doğru bilgi verebilir.

Öncelikle bu lensler gövde ile elektronik olarak haberleşemez doğal olarak. Her şeyi el ile yapmamız gerekir.

Makineyi AV moduna alın. Diyafram öncelikli çekim yapıyor olacağız. Bu konumda iken lens üzerindeki diyafram halkasından istediğiniz diyafram değerini seçin. Bir şey değişmedi, değil mi? Sebebi, gövde ne yaptığımızı bilmediği için ışık ölçümü alıp, bize enstantane değerini veremiyor. Fiziken diyafram henüz değişmiş değil. A serisi lenslerde gövde bunu anlıyor. Ama M lerde anlamıyor. Bu sebeple diyaframı ayarladıktan sonra ikinci bir tuşa basıp, manuel olarak gövdenin diyaframı değiştirmesini sağlamamız gerekiyor mekanik olarak.

K 20D'de hangi tuştur çok emin değilim ama, muhtemelen +/- işaretinin olduğu tuşa basarsanız mekanik olarak diyaframın kısıldığını göreceksiniz. Bu durumda artık makinenin size bir enstantane değeri vermesi gerekiyor.

Eğer AV modunda bu olmaz ise aynı işlemi M modunda deneyin. Bu durumda da en azından mekanik olarak diyafram kısıldığında pozlama değeri görüleceğinden enstantaneyi elle ayarlayabilirsiniz diye düşünüyorum.

Lenste sorun olduğunu düşünmüyorum. Biraz deneyin muhtemelen bulacaksınız.

Kolay gelsin.

 

Tarih: 23 Kasım 2010, 09:59 - İp: 193.***.**7.122
  • 1