Fotoğraf ve fotoğrafçılık hakkında haberler, bilgiler ve tartışma platformu.
  Anasayfa Foto Haber Forum Foto Market Fotoğraf Galerisi Seri İlanlar Eğitim Fotoğraf Gezileri Reklam İletişim
film şeriti
  Tozlaşmalar Zamanı.... - Fotoğraf: Şerafettin Çalışır DOKUNMA - Fotoğraf: Ali Tuzcu KapıdaKiler - Fotoğraf: Cemal Sepici Duel 2 - Fotoğraf: Erol Özdemir Ufkumda batmayan güneş - Fotoğraf: Bekir Karaca
2 Mayıs 2024, Perşembe
» Diyar Diyar Anadolu
 Doğal Yaşam
 İl İl Türkiye
 Kültürel Miraslarımız
 
 
» Fotoğrafça
Yildizlari Pozlama Teknigi
gencmennyildizlarin akisini pozlamak sanilandan cok daha kolaydir aslinda.   pozlama yapmamiz icin bize gereken malzemeler öncelikle kablolu yada uzaktan kumandali deklansör, genis aci lens, kaliteli bir tripot.      cekim yapacagimiz mekan önemli kriterlerden biridir ki, sehri...
Devamı »
 
» İl İl Türkiye
Müze Kent Safranbolu
Müze Kent Safranbolu
MÜZE KENT SAFRANBOLU Dünya Mirasına Kayıtlı Safranbolu Neden önemli ? Batı Karadeniz Bölgesinde, denizden kuş uçumu 65 km içeride yerleşmiş...
Devamı>>>
 
» Aktif Üye/Ziyaretçi
Üye: tatli, (1)
Ziyaretçi:
 
Toplam Üye: 282377
Dün: 5
Bugün: 0

Çifte Hamam (pazar Hamamı) - Merkez / Antalya

::ÇİFTE HAMAM (PAZAR HAMAMI) (MERKEZ)::

Antalya’da Bali Bey Mahallesi’nde, Atatürk Caddesi’nde, Vakıf İş Hanı’nın kuzeydoğusunda bulunmaktadır. Antalya’nın en büyük ve en eski çifte hamamlarından olup, XVI. yüzyılda klasik Osmanlı hamam mimarisi üslubunda yapılmıştır.

Kadınlar ve erkekler kısmı olarak iki ayrı bölümden meydana gelen hamamın, kadınlar kısmına göre erkekler kısmının soyunmalığı daha büyüktür. Erkekler kısmının soyunmalığı güney cephede dışarı doğru çıkıntılıdır. Moloz taşından yapılmış olan hamamın batı tarafında erkekler kısmının soyunmalığı yer alır. Bunun üzeri trompların yardımı ile büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Kuzey kenarının ortasından da soğukluğa geçilir. Üç bölümlü ve her bölümü ayrı ayrı pandantifli kubbelerle örtülü soğukluğun orta bölümünden kare planlı sıcaklığa geçilir. Dört kenarda da ayna tonozlu dört eyvanlı sıcaklık ve halvet hücreleri bulunmaktadır. Bu bölümün üzeri de merkezi bir kubbe ile örtülüdür.

Kadınlar kısmı erkekler kısmına göre daha küçüktür. Soyunmalık beşik tonozla örtülü dikdörtgen planlı olup, oldukça sadedir. Erkekler kısmının helalarının bu bölüme girmesinden ötürü de kadınlar kısmı daha küçük tutulmuştur. Kadınlar kısmının soğukluğu iki kemerin yardımıyla üç bölüme ayrılmış olup, orta bölüm kubbe, yan bölümler de manastır tonozu ile örtülüdür. Kubbe ile örtülü sıcaklık kısmının çevresinde tonozlu eyvanlar, kuzeyde de iki özel halvet hücresi bulunmaktadır.

Hamamın kuzey cephesini sıcak su sarnıcı ile külhan bütünü ile kapatmıştır.
::KAYNAK::http://www.kenthaber.com/IlDetay.aspx?ID=1208

::BİR DİĞER BİLGİ DE AŞAĞIDADIR::
Selçuklu döneminde Roma tekniğiyle yapılan Pazar Hamamı, 1965 yılına kadar hamam olarak kullanılmış ve bu tarihten itibaren de 1998'e kadar iş merkezi olarak işlev görmüştü.
2004 yılında restorasyonunu üstlenen Milenyum Şirketinin sahipleri Şehmuz ve Mustafa Kökerer kardeşler Vakıflardan 29 yıllığına kiraladıkları Çifte Hamam'ın restorasyonunda "Horasan Harcı" kullanıldığını belirtmiştir.
Kökerer, “Bugünkü çimento harcı yerine o dönemde yumurtanın beyazı kullanılıyordu. Biz de binayı restore ederken o dönemin yapı malzemelerine sadık kaldık. Restorasyon sırasında 100.000 yumurta kullandık. Yumurtanın beyazını kumla karıştırıp horasan harcı elde ettik” dedi.
::KAYNAK::
http://arkitera.com/haber_550_bu-hamam-100-bin-yumurtayla-restore-edildi.html
http://www.arkitera.com/v1/haberler/2004/08/16/hamam.ht

Gönderen: Gülter Özgür

 
©Copyright 2002 - 2011