stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

Tv de Fotoğraf Görüntü Kalitesi

Değerli netfotograf üyeleri; belki çoğunuzun yaptığı gibi çektiğim fotoğrafları ayrı ayrı veya slayt şov hazırlayarak zaman zaman kamerayı Tv'ye bağlayarak izliyorum. Benim Kodak P850 digital kompakt bir makinem ile Canon 450D digital SLR makinem var. Ayrıca zaman zaman arkadaşlarımın Olympus ve Nikon kompakt makinelerde çektikleri fotoğrafları da aynı şekilde Tv de izlemekteyim. Ancak nedense bu makinelerin hiçbirisi TV de, eşimin kullandığı daha basit sayılabilecek bir makine olan Canon powershot A450 model digital kompakt makine kadar kaliteli ve temiz görüntü vermiyor. Bu makinenin TV görüntüleri daha net olduğu gibi renkleri de daha güzel. Diğer makineler Tv de gölgeli ve yüksek kontrastlı görüntüler veriyor. Evet bilgisayar ekranında diğerleri de güzel görüntüler veriyor ama TV deki bu ciddi farklılık niye anlayamadım. Kendi televizyonum tüplü ve 100 hertz, eski ama iyi bir TV sayılır. Makineyi takdığım son model LCD TV ler de de durum farklı değil. Hadi diğer kompakt makineleri geçtim ama yeni bir digital SLR TV de kaliteli görüntü vermez anlamış değilim. Bilmiyorum benzeri sorunla karşılaşanınız varmı? Görüş bildirirseniz sevinirim. Saygılar.

Tarih: 28 Aralık 2010, 19:18 - İp: 85.***.**7.195
alpkpck
alpkpck (üye)
İstanbul / Amatör

Kaliteli olduğunu söylediğiniz makinanın "video" çıkışı ile alaklı elektronik kısmı diğerlerine göre daha kaliteli olabilir. Ama bu gibi bir sonuca varmak için; bu makinalarla , aynı şartlarda ve zamanda çekilmiş fotoğraflara ardarda bakmak gerekir.

ikinci bir konu ise; seyrettiğiniz TV tüplü ve composite video çıkışını seyrediyorsunuz, anladığım kadarıyla. Bu bağlantı şekli "composite analog" tur ve fotoğraf makinalarının composite çıkışları oldukça düşük kalitelidir.
Bu Tv ler 4:3 oranında , uzun kenarı 720pixel dir. Yani daha yüksek çözünürlüklü fotoğraflardaki (ki saydığınız tüm makinalar bu çözünürlüğün çok üstündedir) detaylar kırık kırık görünecektir. (tv ye göre optimizasyonu yada anti-alising filtre uygulanmamışsa)
Ayrıca hiçbir tv ekranının gamma değeri (tam siyah ve tam beyaz arasındaki değerlendirilebilir fark diyelim) bilgisayar monitörü kadar performanslı değildir. Bu nedenle pc de gözünüze güzel görünen kontrastlık, tv ekranında detayların kaybolmasına neden olacaktır.

Bu işin mühendislik kısmıydı

Temiz bir "slayt show" hazırlamak istiyorsanız; önerim,
"google picasa" yı kullanmanız. ücretsizdir, kullanımı basittir.
fotoğraflarınızı sırlayın, fotoğrafları 4:3 oranında kesin, renkleri, kontrastı, ışığını ardarda bakarak birbirlerine uygun hale getirin. pc den gösterin. ardarda gelen fotoğraflar birbirine uygun olacağından, TV üzerinden bu show a göre kontrast, renk, ışık ayarı yapın. birkaç denemeden sonra daha temiz sonuçlar alırsınız.

Yada diğer çözüm "HDMİ" bağlantısı ile seyretmektir. buda uyumlu makina ve tv gerektirir. Ki bu teknolojiye sahip tüplü tv ye hiç rastlamadım. "Son model LCD TV" lerde bu teknoloji mevcuttur.

 

Tarih: 29 Aralık 2010, 13:18 - İp: 188.***.**1.40
  • 1