taneres
taneres (üye)
İstanbul / Amatör

Seri Numarası Silinmesi Sorunu

Hayyam pasajından aldığım Canon 7d'nin 2 hafta sonra seri numarası silindi. Geçenlerde de yine bir arkadaşın arkadaşının 7d' sinin de seri numarasının benimki gibi silik olduğunu gördüm. Ve dün okuldan arkadaşlarımla ödev çekerken, arkadaşlarımdan birinde 5d mark II vardı. Benden 2 hafta önce benim aldığım yerden almıştı ve onun da seri numarasının silindiğini gördüm. Ve son olarak aynı dönemde arkadaşım da nikon d3100 almıştı onun silinmeye başlamış seri numarası. Hiçbir yerde bu sorunla ilgili bir başlık göremedim. Varsa da ben bilmiyorum. Ama sadece benim başıma geldiğini düşündüğüm bir şeyin galiba çok kişinin başına geldiğini düşünüyorum ve bundan sonra alacakların da başına gelecek bu sorun. Satıcıların çok sağlam güvenli yerden geliyor dedikleri makinelerin o kadar güvenli yerden geldiğini düşünmüyorum ya da en azından aldığım yer öyle. Neyse bu konu hakkında bilgisi, düşüncesi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Nedir ne değildir merak ediyorum. Şimdiden teşekkürler..

Tarih: 24 Mayıs 2011, 12:22 - İp: 78.***.**3.215
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

vala arkadaşım benim 2.5 yıllık olympus e 510 da ve zuiko objektif seri nolarda en ufak bir silinme yok nikon d7000 bir buçuk ay oldu daha silinme yok ama bilemem ilerde ne olur...

 

Tarih: 24 Mayıs 2011, 18:26 - İp: 85.***.**3.117
taneres
taneres (üye)
İstanbul / Amatör

Silinenler ve silinmeyenler diye ikiye ayıralım.Silinmeyenler zaten ömür boyu silinmiyor.Silinenler ise makinenin altındaki seri nonun yazdığı ufak yapışkan kağıdın değiştirilmesiyle ortaya çıkıyor. Yani orada yazan gerçek seri nosu değil ve değiştirilmiş oluyor.O yüzden sizde olmasa da olanlar vardır illaki. Tek bana olduğunu sanmıştım ama değil işte o yüzden dikkatli olsun herkes alırken. Kimileri belki farkında bile değildir silindiğinin. Bu konu önemli spot alanlar dikkat etmeli, başlarına gelme ihtimali var.

 

Tarih: 24 Mayıs 2011, 20:11 - İp: 78.***.**3.215
senolyilmaz
senolyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

Satıcıya güven konusunda her geçen gün yeni şeyler öğreniyor ve satıcılara güvenilmemesi gerektiğini asıl olanın yerinde ve sorgulanarak alınması kanaatindeyim

Başımdan geçen bir olayı anlatayım, geçen gün Istanbul un en ünlü alışveriş merkezinde ve Türkiye nin bilinen iletişim-telekom marka mağazasında cep telefonu alışverişi yapacağımız zaman satış görevlisinin profesyönelce bizi kandırmasına tanık olduk tabii bu profesyonel satış görevlisi bizi ikna ediyorken işi bilen yakınım yeğenimin ısrarlı ve mantıklı sorularına o kadar emin ve net cevap vermesi bu telefonun alınması gerektiğine karar vermemize sebeb oluyorken yeğenimin ısrarlarına şu cevabı verdi; eğer inanmıyorsanız garanti veren firmadan imei numarasını sorgulatmamızı istedi, inanın sadece yeğenim hariç biz bu cevap karşısında imei sorgulamasının kişiye satıcıya saygısızlık olacağını düşünüyorduk, bu kadar kendine emin konuşan satıcıya bizim dışımızda inanmayan yeğenim, telefonun imei sini sorgulattırmaya başladı ve sonuç satış yapan görevlinin bizi kandırmaya karşı ne kadar yetenekli olduğunu anlamamıza sebeb oldu ve biz satış görevlisine telefonun garanti firmanın garantisi altında olmadığını söylediğimizde; bize siz bilirsiniz isterseniz almayın dedi ve bizden uzaklaştı...

Şimdi sizin konunuza gelince Eğer makinanızda dört dörtlük garanti istiyorsanız, makine nın disribütöründen kayıtlı olup olmadını sorgulatınız, eğer ki kayıtlı ise sorun yok demektir peki kayıtlı değilse başınızın çaresine bakın demektir, zaten sizin anlatımınıza göre bu makina kayıtlı değildir bu durumda yapacak hiçbirsey yok demektir.
geçmiş olsun.

 

Tarih: 25 Mayıs 2011, 04:34 - İp: 46.***.**0.40
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bendeki Nilon DSLR'lerin seri numaralarında da herhangi bir silinme yok. İnsanın aklına neden seri numarası değiştirilir sorusu geliyor .

Refurbished makinaların seri numaraları , üretici firmaların database'inde gözüküyor ve sorgulanabiliyor. Bizdeki satıcıların böyle bir ihtimali düşünüp , refurbished olduğu anlaşılmasın önlem alacağını sanmam ama makinaları onlara satan toptancılar bu işe girişebilir - sıfır makina satıyoruz ayağında. Bu durumda bilinen sıfır makinalara ait numaralar/çıkartmalar ekleniyor olabilir belki .

Diğer ihtimal de çalıntı mallar ... Ama o bollukta hem çalıntı , hem sıfır kadar temiz DSLR olamaz herhalde piyasada.

PhotoMe veya başka bir detaylı EXIF programına çekilen bir fotoğrafı yükleyip , orada gözüken seri numarası , makinanın altındaki veya kutu ustündeki seri numarası ile karşılaştırılabilir .

 

Tarih: 25 Mayıs 2011, 08:33 - İp: 96.***.**4.180
taneres
taneres (üye)
İstanbul / Amatör

Exif bilgilerinden öğrendim gerçek seri nosunu (10 haneli), makineyi aldığımda altında yazan numara ise 7 haneli idi. Bildiğime göre Canon'larda 10 haneli oluyor seri nolar. Jeton sonradan düştü ama iş işten geçti. Zaten pek güvenmediğim satıcılara, daha da güvenmememe sebep oldu bu olay. İşin garip tarafı çok güvenli yerlerden geliyor makineler bunu biliyoruz diyen satıcı, seri numarası silindi dediğimde, herhangi bir solüsyonla silmiş olmayasın numarasını iyi yapması, ilk defa senden duydum böyle bir şey demesi de gayet trajik. Güler yüzüne kandığım satıcıya makineyi aldığımdan 3 gün sonra toz girmesi sebebiyle gittiğimde, artık bir dövmediği kalması da gayet dramatik. Ve zaten güvenim olmayan satıcılara, böylelikle iyice güvenim azalmış oldu. Çevremde de 3-4 tane böyle silinen makineler gördükten sonra, piyasada bunların çok fazla olduğuna inanıyorum ve seri nosunun silindiğinin farkında olmayan, silindiğini bildiği halde bodye bişey olmasın diyerek bu konuyu önemsemeyen insanların da var olduğunu biliyorum. Ortalama 3 bin tl verdiğim 7d'nin ve benim gibilerin, seri nosu bile olsa bu hizmeti hak etmediğini düşünüyorum. Böyle satıcıları kınıyorum. Alanlar dikkatli olsun.Alırken fark etmesi de kolay bir kaç ufak ayrıntı var.

 

Tarih: 25 Mayıs 2011, 11:23 - İp: 78.***.**8.48
  • 1