cawa
cawa (üye)
İstanbul / Amatör

Ölü Pixsel

arkadaslar kıymetli bilgilerinize ihtiyacım var bende bir tane lcd ekran üzerinde ölü pixsel var minicik bir nokta cok minik bunun standartı nedir baskıda bir problem yok tv ve pc ekranında bu pixsel cıkmıo sadece makinenin lcd ekranında neyapmalıyım hatta vizörde bile cıkmıo cewaplarınızı bekliyorum )

Tarih: 5 Ağustos 2005, 10:58 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Bu forumda da daha önce konusu geçti. Pikseller öldü öldü dirildiler. Arama yapsaydınız konu ile ilgili mesajlar bulabilirdiniz sanıyorum.

Pikseller genellikle 3 yerde ölüyorlar veya ölü doğuyorlar. LCD ekranında, elektronik vizörde (ki bu da küçük bir LCD ekrandır) ve de sensör üzerinde.

Çoğu dijital makine üreticisi, LCD ve/veya vizör üzerinde ölmüş olan bir kaç adet pikselin, LCD lerin üretimi sırasında oluşabileceklerini ve yine bir kaç adete kadar normal bir durum olduğunu ve bunun bir üretim hatası sayılmayacağını makinelerinin kullanım kitabına yazıyorlar. Bu "bir kaç" adetin tam olarak kaç adet olduğu yazmıyor mesela benimkinde.

Yani benim anladığım kadarıyla, bunu yazan makine üreticileri aslında şöyle demek istiyor:

"LCD üretiminde bazen bu gibi ölü pikseller oluşabiliyor ama bunlar çekilen fotoğrafı etkilemeyeceği için bir kaç ölü pikselin lafı mı olur? Her ölü piksel olan LCD yi değiştirmeye kalsak bu işten zarar ederiz. İyisi mi yazalım bunun bir üretim hatası olamdığını kullanım kitabına da, her LCD sinde ölü pksel gören makinesini iade etmeye kalkmasın."

Sensör üzerindeki ölü pikseller de genelde iki türlü oluşuyor: Birincisi tam olarak ölmüş (dead pixel) dediklerimiz ki bunlar her fotoğrafta kendilerini gösteriyorlar. İkincisi ise sadece uzun pozlamalarda (1/4 ve sonrasında) ortaya çıkan sıcak (hot pixel) pikseller.

Bunların ölü (dead) olanları, üretim hatası kabul ediliyor ve garanti kapsamında gereken yapılıyormuş. Bunu da huysuz bir adam burada daha önce detaylı bir şekilde yazmıştı.

#ocaklilar' tarafından 05.08.2005 15:04:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Ağustos 2005, 14:45 - İp: yok
xphh
xphh (üye)
Zonguldak / Meraklı

ocaklılar abim yazdıklarına katılıyorum .
Aynı sorun bende de war. VE hala var makinem canon.Kitapçığında bunun sorun olmadığı fotoğraflara etkisinin olmadığı söylüyo.
Aslında bunla ilgili bi fıkra war.
Temel ishal(kusura bamayın fıkra böle) olduğu için hastaneye gitmiş.fakat hastanede hastalığı ile ilgili doktora değil de pisikoloğa girmiş yanlışlıkla.bi kaç gün hep bu doktara gitmiş.
Bir gün dursun la karşılaşmış dursun hastalığını sormuş:
Temel:Walla dursun son sürat devam ediyo ama artık TAKMIYORUM demiş.

Yani Temel gibi bende takmıyorum artık...

 

Tarih: 7 Ağustos 2005, 20:48 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

sevgili arkadaşlar,
CCD lerdeki dead yada hot pixellerde gereken yapılıyor derken kastedilen öncelikle "remapping" yani ccd nin haritasının yeniden düzenlenmesi ölü olanlarının işaretlenerek devre dışı bıraklıması (tıpkı kare bulmaca gibi soldan sağa yukarıdan aşağıya..) örneğin 5 mp lik bir makinede 4-5 tanesini işaretleyerek devre dışı bırakmanın fotoğüraf üzerinde hiç bir olumsuz yanı olmuyor ancak bazen sayı fazla ve fotoğraf kalitesini etkileyecek hale geldiğinde ccd nin değiştirilmesi yoluna gidiliyor.İşte bu gereken den kastedilen bu Burada önemli olan fotoğraf kalitesidir...10 mp lik bir makinede 10-13 tane ölü pixel işaretlememin fotoğraf kalitesinde hiçbir mahsuru olmuyor...TFT LCD ekrandaki bozuklukların fotoğraf üzerine zaten hiçbir etkisi yok.

#burkay' tarafından 07.08.2005 22:23:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Ağustos 2005, 22:21 - İp: yok
  • 1