aquapetland
aquapetland (üye)
Ankara / Amatör

Fujifilm 9500 Ayar Tekeri Tamiri

Fujinin malum servisi Başkentimizde yok..İstanbula kargo+150 TL ile ayar tekeri sorununu çözeceklerini söylediler ama hem kargoda ne olur toplam maliyeti değer mi vs derken İnternetteki araştırmalarım ile önceleri pek cesaretim olmasa da inceleme ve araştırma yaptıkçe kendim de bu tamir işini yapabileceğimi gözlemledim.

Bu konuda Brezilyadan Sayın José Gustavo Abreu Murta ya hazırladığı sayfa nedeniyle minnet borçluyum... Oluşturduğu sayfa ve teknik birikimim ve bir kaç el alet setim sayesinde tamiri sorunsuz gerçekleştirebildim..

http://www.flickr.com/photos/jgustavoam/sets/72157603573975379/

Şu an sorunsuz ve en önemlisi orjinalinden de sağlam mil ile çaışan bir makinem var..

Bunun yanında tamirini yapacak arkadaşlara Brezilyalı elektronik üstadının sayfasında bulunmayan bazı püf noktaları da belirtmek isterim.

Elimden geldiğince konuyu hap yapıp iletmeye çalışacağım:

İhtiyacınız olacak malzemeler;
1)İnce ve kaliteli yıldız saatçi tornavidası boy olarak PH000 olarak geçer
2) Mil yapmak için kullanacağınız Torx T7 alyan anahtarı(bazı bits tornavida setlerinde de bulabilirsiniz ama alyan olarak tek almak daha ucuza gelir).
3)Mini veya normal mengene
4)T7 Alyanı mil yapmak için kesici (bende dremel vardı 409 kodlu kesici diski takarak alyan anahtarını ekmek dilimlercesine rahat kestim) belki demir testeresi de olur ama her iki durumda da mengene şart çünkü alyandan 5mm lik parça kesmeniz gerekecek , elinizle tutamazsınız...
5) Ayrıca 1 ve 2 mm lik matkap uçları(bende dremelin mini matkap uç seti vardı onu kullandım)
6)Bison metal epoksi yapıştırıcı

Yapım aşamasında dikkat edilecekler :

Tüm işlemleri boş bir masada ve çalışma lambası ile yapın

Kapağı açarken pilleri mutlak suretle çıkarın

Sökmede kolaylık açısından flaş kapağını açan butona basıp açın ..çünkü makineyi açarken klasik anlatılan vidaları açıp vidanın bulunduğu kısmı yukarı doğru hafifçe kanırtırken flaşın bulunduğu kısma doğru uzanan küçük plastik tutucu bir pin bulunmakta..flaşı açarsanız bu pimin çıkışında sorun yaşamazsınız..Kapatırken de kolay kapatmak için buna dikkat edin


Açarken dikkat edeceğiniz makine gövdesi ile açtığınız kapak arasında elektronik şerit kablo var..Tariflerde Sayın José Gustavo bu şeridi makineden ayırıyor ama ben ayırmadım bence siz de makineden ayırmayın fakat asla kopacak adar gerilmesine de de izin vermeyin .

Ayar tekerinin bulunduğu kapağı söktükten sonra makineyi lcd ekranı üzerine koyup, lens tavanı görecek şekil, arada elektronik şerit bulunan kapak parçasını germeden yanına bırakın..

Belirtilen 4 vidayı söküp metal kısmı kaldırın..kopan plastik mil artık ellerinizdedir..

Bundan sonra teoride yapmanız gereken kopan 4mm lik pimin yerini tutacak bir pimi(torx t7) kesip ayar tekeini çeviren butona sabitlemek ..

Bunu yaparken de ayar tekeri üzerine delik açıp kestiğiniz mili bu deliğe epoksi ile yapıştırıp sabitlemeniz gerekecek..

Mil yapımı biraz makine ve el aletiniz varsa en kolay kısım, kopan mil 4 mm boyda bir pim gibidir ve profil yapısı normal altıgen 1,5mm alyana benzemekle birlikte torx t7 anahtar profilindedir..1,5mm altıgen alyan makinemizin ilgili boşluğunda fırıl fırıl döner görev yapmaz 2 mm altıgen alyan girmez T7 tam ikisinin arasında bir ölçüdür..Ve ilginç bir raslantı T7 nin üzerindeki yarıkların boyu 4 mm dir. 1 mm de yapıştırma payı bırakarak 5 mm boydan kesmeniz mil oluşturma adına yeterli olacaktır..Çelik olduğundan kesmesi el testeresi ile zor olabilir bende Dremel ve 409 kesici disk vardı hiç zorlanmadan ekmek keser gibi kesebildim.

Burada püf nokta :Mil ne kısa ne uzun olmalı. 4 mm T7 üzerindeki yivin bitiş kısmı elektronik devreye giren kısım olacak..siz 1 mm yapıştırma payı bırakın ve bu payı koruyacak uzaklıktan kesin..mesela ben keserken kesim diskinin kalınlığı kadar bu 5 mm lik payın dışından kestim.

Sonrasında mili ayar tekerinini içinde yerleştirmek için deleceğiniz kısma geliyoruz (Sayın José Gustavo fotoğraflarda göstermiş ama pek detay vermemiş)

Buraya çok dikkat… bu kısım cidden ölümcül... hafife alırsanız veya sabırsız davranırsanız makine elden gidebilir ...malum ne servis var ne parça

Ayar tekerinin fotolarda gösterilen delik açacağınız kısmının ayar tekerinin tam merkezinden delinmesi olmazsa olmaz şart..Alternatifi yok…. yanlış yaparsanız bu parçanın yenisini bulmanız lazım..

Bunun için bulabileceğiniz en ince matkap ucu ile1 mm ve MUTLAKA EL İLE ile tam merkezde ve bir milimetre derinlikte delik açın..Makine ile açmaya kalkarsanız muhtemelen ayar tekerleğini ortadan deler geçersiniz ve makine elden gider..sabır bu noktada önemli...1 mm lik matkap ucu ile tam merkezden 1 mm derinlikte delik açtıysanız bunu 2 mm lik matkap ucu ile ile genişletin..Daha önceden hazırladığınız mil ile açtığınız deliği prova yapın

Oldu diyorsanız epoksi yapıştırıcıyı hazırlayın Epoksi mutlaka metal epoksi olsun …mili karıştırarak hazırladığınız yapıştırıcıya batırıp deldiğiniz deliğe yerleştirin..yapıştırıcı etrafa taşmasın ama az da olmasın..yapıştırıcının taşmaması neden mi önemli? Diğer söylenmeyen püf nokta..aşağıyı okuyun..

Delerken yatay merkezi hallettiğinizi tahmin ediyoruz ortadan deldiniz değil mi ?…peki yapıştırdınız ama acaba dikey olarak mil tam merkezinde mi ?sağa sola yatmış olabilir mi ? veya tekeri çevirirken tırk tırk sesler duyarsınız ya acaba tam bu geçişlerle, sizin yapıştırdığınız açıda t7 nin profilleri tutarlı mı ?Tüm bu soruları sormamak ve bu riskleri yaşamamak için yapıştırı kullanıldıktan sonra 1 saat sure içinde işlenebildiğinden 4 vida ile kapatılan metal kısmı tamir taptığınız kısma kapatın, bunu yaparken haliyle once mod seçicinin plastik milini ortalayacaksınız sonrasında tamirini yaptığınız torx T7 nin tam oturduğunu gördüğünüzde 4 vidayı da sıkın ..YAPIŞTIRICI TAŞMAMIŞTI DEĞİL Mİ işte bu nedenle yapıştırıcı taşmamalı bol olsun gelecek yıl da kullanılır gibi bir mantık burada işlemez :D sadece oyuntuyu dolduracak kadar yapıştırıcı kullanın ayrıca mili keserken 4mmlik parçanın elektronik kısımda kalacağını öngörerek delik deldiğiniz saplama yapılacak derinliği de düşünerek kesin... çok uzun olursa metal kapağı kapatamazsınız kısa olursa işlev yapmaz..bu şekilde vidaladıktan sonra 1 gün dokunmayın…yapıştırıcıda 12 saat diyor ama ben garanticiyim..Artık tüm fonksiyonları çalışır bir 9500 üm var benim..

Biraz el beceriniz ve el aletlerinz varsa sizin de tam çalışır bir 9500 ünüz neden olmasın ?

Kalın sağlıcakla..sorunu olan hobici arkadaşlarıma biraz yardımım dokunursa ne mutlu bana..

Sevgiler Saygılar






#aquapetland' tarafından 28.02.2010 12:45:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Şubat 2010, 12:34 - İp: 88.***.**8.8