blumavi
blumavi (üye)
Malatya / Amatör

Video Formatları Hakkında?

Merhaba, arkadaşlar.

Ben buradaki açmış olduğunuz çoğu konuyu/sıruyu biliyorum. Belki, daha fazlası...

Bununla demek istediğim, ukalalık yapmak değil. İsterseniz, sizlere yardımcı olmak. Burada yeniyim.

Yalnız, uzun süredir anlayamadığım bir konu var. Bunu sizlerle paylaşmak istedim.

Video formatları...

Şu andaki makineler, "avi (motion jpeg), mpeg-1, mpeg-4, quicktime motion" gibi formatlarda, VGA (640x480) formatında saniyede 30 kare görüntü kaydıyla video çekimi yapabiliyor. Bazı makineler, QVGA modunda (320x240) saniyede 60 kare görüntü bile kaydedebiliyor.

Hatta, yeni çıkan Canon ürünlerinde bu oran, 1024x800 - saniyede 30 kare'ye kadar çıkarılmış.

Bende Pretec DC 3A30 vardı. Daha sonra, sırf video özelliği düşük olduğu için, onu sattım, SONY DSC H-1 aldım. Bir ara, Kodak P-850 kullandım. Şimdi onu da sattım, Canon S3 IS aldım. Henüz Türkiye'de yok; yurtdışından gelmesini bekliyorum.

Videoyla-bilgisayarla çok ilgiliyim. Dolayısıyla video formatlarıyla da.

Sony DSC H-1, 4 gigabyte-lık bir karta, VGA-30 fps-fine modunda ancak 51 dakikalık görüntü kaydedebiliyor.

Kodak, yine 4 gigabyte-lık bir karta, aynı oranda, 80 dakika kaydediyor.

Panasonic, 80 dakika yapabiliyor.

Canon, 60 dakika.

Sony, Mpeg VX-Fine (Mpeg-1) modunda kayıt yapıyor.
Kodak ve Canon avi modunda.
Panasonic, quicktime motion modunda (Apple
bilgisayar firması tarafından icat edilmiş bir format).

Bu arada, sakın bana, işgüzarlık yapıp, "Dijital fotoğraf makineleri asla video kameranın yerini tutmaz." demeyin! Bunu herkes biliyor.

Şimdi merak ettiğim şey şu:

Hepsinin kaydettiği görüntü büyüklüğü aynı: 640x480-30 fps.

Hepsi, aynı büyüklükteki bir karta kayıt yapıyor: 4 gigabyte.

Sadece, kaydettikleri format farklı.

Benim, bildiğim, avi formatı, mpeg-1'den daha fazla yer kaplayan bir format. Ama gelin görün ki, canon, avi formatında, Sony'den daha uzun bir video kaydedebiliyor.

Bırakın farklı formatları, aynı formatta kayıt yapan iki makine Canon ve Kodak, farklı uzunlukta görüntü kaydediyor.

Eğer ne demek istediğimi anlamadıysanız, bunu bilgisayarda çeşitli video çevirici programlarda uygulayın. Bu programlarla videonuzu avi moduna çevirdiğinizde, mpeg-1'e göre daha uzun bir yer kaplıyor. Halbuki makinelerin kaydına bakıldığında, bu durum tam tersi. Yani, bir çelişki var.

Bu arada, hemen belirteyim: Bu konulardan anlamayan bazı arkadaşlar... Herhangi bir videonun formatını değiştirmek, onu kaliteli hale getirmez. Mesela, videonuzu Div-X ya da DVD formatına dönüştürmeniz onun görüntü kalitesini artırmaz. Bir video başta nasıl çekilmişse, o netlikte, o kalitededir.

Resim de öyledir. En başta flu çekilmiş bir resmi asla netleştiremezsiniz. Sadece sharpen-colourize efektleri verebilirsiniz. Bu da onun görüntü netliğini değiştirmez.

Bu arada, ben Div-X'i avi formatının bir uzantısı olarak biliyorum. Ama bazı fotoğraf makinelerinin dergilerdeki tanıtım reklamlarında, mpeg-4 - Div-X formatında kayıt yapabildiği yazılmış.

Bazılarında, mpeg-2 - Div-X formatında kayıt yapabildiği yazılı.

Ben bu konuların içinden çıkamadım. Siz çıkabiliyorsanız, söyleyin. İnternette çok arama yaptım ama tatminkar bir bulguya rastlayamadım. Bilgisayar dergi editörlerine de başvurdum ama cevap alamadım. Ya anlamıyorlar ya da dikkate almadılar. Halbuki, daha önce, başka konularda cevap yazmışlardı.

Sorularım şunlar: siz Div-X'i tam olarak nasıl biliyorsunuz? Ne olarak biliyorsunuz?

Fotoğraf makineleri arasındaki bu çelişki nereden geliyor? Yani, aynı formatı bilgisayarda uyguladığınızda avi formatının daha büyük, daha fazla yer kaplayan bir format olduğunu görürken, Canon ve Kodak bunun tersini söylüyor. Aynı zamanda Canon ve Kodak arasındaki bu fark neden? Aynı formatta kayıt fakat uzunluklar aynı değil.

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Tarih: 5 Mayıs 2006, 11:19 - İp: 81.***.**5.250
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

aslında bu kadar şeyi bilen birinin o dediği şeyide bilmesi beklenir. Avi formatları kendi içinde kalite olarak ayrılmıyor mu zaten. Pc de kaliteli ve kalitesiz olarak iki farklı süreli avi elde edilemez mi?? Capture programlarında div-x avi formatının dahilindedir. Yani avi olarak fotmatını belirleriz kalite olarak da div-x ve mpeg4 seceneklerininden uygun olanını ayarlarız. Bi dene istersen. Bir goruntuyu capture et farklı ayarlarda. Hepsi avi olmasına ragmen bi cok kalite secenegin olacaktır..

 

Tarih: 5 Mayıs 2006, 14:03 - İp: 81.***.**3.73
dadasnazim
dadasnazim (üye)
İstanbul / Amatör

kardeş canon la kodak aynı formatı kullanmıyor.
canon avi kodak ise mpeg4 formatını kullanıyor.o saydığın makineler içerisinde en az süre keyıt yapan canon dur.
senin yanlışın var.canon 640*480 30 fps de 4 gb lik karta 32 dakika kayıt yapar.60 dakika yapamaz sen belki 320*240 yada 15 fps de çekim yapmışsındır.
birde kayıt formatlarında ziyade sıkıştırma formatı önemli.
kodak avi formatında kayıt yapar mpeg4 formatında depolama yapar.

 

Tarih: 5 Mayıs 2006, 15:19 - İp: 85.***.**5.239
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

Canon'un maksimum kayıt süresi olan 60dakika, aldatmacadan başka birşey değil. 1GB kartla Canon S2'de 640x480 30fbs olarak ancak 7,5 dakika kayıt yapabiliyorsunuz. 2GB kart kullanırsanız, o zaman da 15 dakika kesintisiz olarak değil, ancak 7,5+7,5 dakika çekim yapabiliyorsunuz.

 

Tarih: 8 Mayıs 2006, 11:06 - İp: 85.***.**9.241
maslan41
maslan41 (üye)
Kocaeli / Meraklı

arkadaşım bende nikon 8800 ile 640x480 MOV formatında çekiyor (30 kare)ki sadece Quick Time Player ile seyredilebiliyor.
640x480 1 dakika çekim yapıyor. ve 62-65 MB civarında olmaktadır. 320x240 ise sınırsız çekebiliyom.ama ben 640x480 kalitesi hoşuma gitti. boyutları sıkıntı yapıyor çünkü çok yer kaplamakta bir arkadaş MOV'leri dönüştür filan dedi denedim evet boyut 12 MB civarına düşürdüm.

iki videoyuda birlikte açtım. birinde medya player birinde de QuickTime Player çevirilen videodaki görüntü kalitesi düşmüştü. her ne kadar 320x240 tan iyide olsa 640x480 MOV formatından iyi olmadığından dönüştürmekten vazgeçtim.
Quick Time Player ile ve MOV formatınla devam kararı aldım.

 

Tarih: 9 Mayıs 2006, 00:33 - İp: 88.***.**6.222
topuz
topuz (üye)
Erzurum / Meraklı

aslında cevaplar yazılmış gibi.. ama ben bir toparlamak istedim.

video görüntüsü için, dijital makineler arasında kalite kıyaslaması yapmak için ön şarlar sağlanmış olmalıdır:

1. hafıza kartı aynı olmalı. 1gb bir kart için mesela.
2. kayıt türü aynı olmalı (avi ise her iki makine de avi olmalı, ve seçilen saniye/çerçeve yenileme oranı aynı olmalı. örneğin 320*240 ayarını bir makinede serçerseniz.. aynı ayarı diğer makinede girmelisiniz.
3. sıkıştırma türü aynı olmalı. bir makine mpeg1 sıkıştırırken.. diğer makine mpeg4 sıkıştırmamalıdır.

tüm bu şartlar sağlandıktan sonra.. her iki makine arasında kalite farkı var mı yok mu anlaşılabilir diyeceğim. ancak, bu durumda da şu soru akla gelir.
bence her iki makine arasında hiç bir fark yoktur. çünkü.. tüm şartlar aynı. bu durumda farklılık nerde ortaya çıkar.. markada, fiyatta, diğer özelliklerde. yani video görüntü farklılığı olmaz demek istiyorum.

hnlacin'inin sorusunun cevabı.. kısaca sıkıştırma formatında gizli olsa gerek. yani her iki makine de avi çekiyor diyor. ama biri daha kaliteli ise.. yukarıda belirttiğim gibi çerçeve yenileme hızı aynı ise.. sıkıştırma formatı farklıdır.

 

Tarih: 12 Haziran 2006, 17:03 - İp: 194.***.**9.3
  • 1