canmarangoz
canmarangoz (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

Full Frame mi Aps-c Mi?

Full Frame ve crop sensörlü makine tercihi , makine alırken, değiştirirken hepimizin kafasını bolca karıştıran bir konu. Bu yüzden alt başlıklar halinde bu konuyu inceleyeyim dedim.

1. Alan Derinliği
2. Yüksek ISO kabiliyeti
3. Dinamik Aralık
4. Geniş Açı

Yukarıda saydığım 4 madde, full frame sensörlü makine tercih etmek için yeterli nedenler. Sensör büyüklüğü, croplu sensörlere göe çok daha fazla olduğu için, düşük ışıkta daha rahat çekim yapılabilir ve aynı sebepten ötürü dinamik aralık yüksek olacağından elde edeceğimiz fotoğraflardaki renkler de bizi daha çok tatmin edecek. Tüm bunların yanında en önemli avantajlardan biri alan derinliği hususunda olacaktır. Full frame sensörler sayesinde alan derinliğini istediğimiz gibi elde edebilmek mümkün.

5.Hafiflik
6.Fiyat

Bu iki etmen ise crop lu makineleri tercih nedenimiz olabilir. Uzun süren, hareketli çekimler, hafif bir makine gerektirir ki bunu full-frame makinelerle (DSLR) sağlayamayız. Lensler ve gövdeler croplu makinelere göre daha ağırdır. Ve gelelim en önemli hususlardan birine, bildiğimiz gibi full-frame makineler - lensleri ve aksesuarları, croplu makinelere göre oldukça yüksek. Bu fiyata değip değmeyeceğini düşünerek almak gerekli.

Kaynak: http://www.junkcreative.com/full-frame-nedir-crop-faktorlu-sensor-nedir/

Tarih: 21 Eylül 2016, 17:03 - İp: 46.***.**0.111
nikonfili
nikonfili (üye)
Yurtdışı / Amatör

full frame in alan derinliğine tartışmalı bir konu..

küçük sensörlerde çarpan etkisi nedeni ile kadraj daraldığından daha geniş açılar kullanılır bu da net alanı arttırır. ff de ise dar açılarda bile geniş açı fotolar elde ediilebildiğinden net alan daha dar gibi algılanmıştır..

kafa karıştı ise iki uçtan örnek vereyim anlaşılsın..

bir kompakt makinede minicik bir sensör vardır 4x6 mm .. burada çarpan etkisi yaklaşık 5 tir.. böyle olunca örneğin 20mm bir lens kulansak bunun karşılığı görüntüyü ff de 100mm le çekilmiş gibi oluyor.. böyle olunca da kompakt makinelere 5-6mm odak değerli lensler kullanılır ki ancak 24mm lik ff karşılığı bir açı elde edilmiş olsun.. 5-6mm lik lens de devasa bir net alan verir o yüzden kompakt makinelerde heryer nettir.

buna karşılık ff ye geçince sensör 35x25mm oluyor burda aynı işi 24mm ile çözdüğümüzden 5mm ile 24mm arasında devasa bir net alan daralması olur.. hele hele 50mm 85mm lere geldiğimizde net alan mm ler seviyesine iner.. 85mm in kompaktaki karşılığı yaklaşık 16mm dir. 85mm 16mm net alan farkını düşünün bir.

bu sebeple ff de net alan daha dar gibi algılanır..




#kesim00' tarafından 22.09.2016 09:48:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Eylül 2016, 09:25 - İp: 85.***.**1.207
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Makine tercihinde sadece sensör boyutlarına bakarak karar vermek yanlış olur. Şimdi çok gelişmiş işlemciler tercihte önemli rol oynuyor. Hızı çok yüksek, iso başarımı çok iyi işlemciler çıktı.Örneğin tam kare algılayıcıların üçte biri kadar büyüklükte olan micro firds thurts (4/3) algılayıcıya sahip aynasız makineler çok ileri düzeylerde olan işlemcileri sayesinde artık tam kare algılayıcılı makineleri aratmıyorlar.
İyi fotograf çekmek için bunların yanında objektiflerin de rolünü unutmamak gerek.

#ercan43' tarafından 25.09.2016 12:02:31 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Eylül 2016, 11:56 - İp: 212.***.**0.109
  • 1