stumer
stumer (üye)
İzmir / Amatör

”noisy” Kelimesi Üzerine

Digital fotoğrafla birlikte kullanılmaya başlayan "noisy" kelimesini bazı arkadaşların yalnış olarak "gürültü" şeklinde tercüme ettikleri ve kullandıklarını görmekteyiz. Ben her konuda olduğu gibi fotoğrafta da olabildiğince Türkçe sözcüklerin kullanılmasını, eğer şimdilik doğru ve uygun karşılığını bulamıyorsak o zaman en uygun yabancı terimin (şimdilik kaydı ile) kullanılması görüşündeyim.
Analog fotoğrafta noisy'nin karşılığı gren idi. Belki gren de Türkçe değil ama yaygın olarak kullanılıyordu. Şimdi bu noisy nereden çıktı? Noisy'nin İngilizce karşılıklarından biri gürültü dür, doğru ama fotoğrafta kullanılabilecek karşılığı "karlanma, parazit veya kumlanma'dır. Gürültü ile fotoğrafın ne ilgisi var? Makinelerimizden gürültü mü çıkıyor ki? Dolayısıyle noisy karşılığı olarak gürültü sözcüğü yanlıştır, uygun değildir. Bu konuda uygun sözcüklerin türetilmesinde Üniversitelerin Fotoğraf-Sinema bölümleri öğretim üyeleri ile fotoğrafa tutkun Türk Dili öğretim üyeleri ve meraklı arkadaşlara büyük görevler düşmektedir. Hatırlanırsa ilk zamanlarda bilgisayar da kompitur, kompiter, elektronik beyin gibi isimler le anılıyordu. Ama çok uygun bir Türkçe karşılık olarak "bilgisayar " sözcüğü ortaya atılıp yaygın kabul gördü. Fotoğrafta da bu gibi Türkçeleştirme çabalarına ihtiyaç vardır. Ancak öncelikle bu noisy sözcüğünü gürültü olarak kullanmayalım. Niye analog da olduğu gibi gren demiyelim (hiç olmazsa gren herkesce bilinen bir kelime). Kumlanma, taneciklenme vb. diyebiliriz ama gürültü çok ters birşey. Saygılarımla.

Tarih: 13 Şubat 2009, 11:03 - İp: 81.***.**0.247
el-cezeri
el-cezeri (üye)
İstanbul / Meraklı

Uyarı

  1. Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
  2. T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
  3. Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
  4. Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
  5. Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
  6. Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
  7. Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
  8. Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
  9. Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
  10. Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
  11. Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
  12. Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.

 

Tarih: 13 Şubat 2009, 11:30 - İp: 212.***.**5.8
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Aslında yanıldığınızı düşünüyorum, gürültü bahsettiğiniz kadar da yanlış bir terim değil, çünkü gürültü bir fotoğrafçılık terimi değil de elektronik terimi diye biliyorum. "Bozucu etkenlerin" (titreşimler, manyetik alan değişimleri vs.) neden olduğu sonuçlara "gürültü" adı veriliyor ve bu teknik bir terim. Ben makina mühendisiyim ancak çok az "elektronik devreler" dersleri aldım ve orada da "gürültü" teriminin çok kullanıldığını gördüm. İngilizcede de "Noise" hem günlük hem de teknik olarak aynı anlamda kullanılıyor.

Gelelim fotoğrafçılıkta neden gürültü dendiğine. Aslında yine terim elektronikle alakalı çünkü "gren", sensör voltajının yükseltilmesi sonucu sistemde zaten varolan titreşimlerin (namı diğer gürültünün) de yükseltilmesi sonucu ortaya çıkar daha görünür bir hal alır.

Bazı teknik terimler günlük hayatta kullanılınca gerçekten de çok komik ve alakasız gelebiliyor haklısınız bu konuda. Ses anlamında "gürültülü fotoğraf" deyince hakikaten saçma duruyor :-) Maalesef teknolojik ve teknik terimlerin çoğu İngilizceden transfer ediliyor ve teknoloji üreten bir millet olamadığımız sürece de bu böyle gider gibime geliyor maalesef

 

Tarih: 13 Şubat 2009, 12:18 - İp: 78.***.**5.148
yoksul
yoksul (Objektif)
Adana / Amatör

t_yaman haklı,
gürültü yani noise bir sistem üzerindeki bozucu etkilerin toplamına verilen isim elektronikte...
ve elinizdeki de bir elektronik cihaz olduğuna göre,
gördükleriniz kesinlikle gürültü
sakin olun bunları kulağınızla duyamazsınız

 

Tarih: 13 Şubat 2009, 14:04 - İp: 78.***.**3.224
cem50
cem50 (üye)
Ankara / Amatör

noisy arkadaşlarımızında izah ettigi gibi digital çekim cihazlarında karşılaştıgımız
henüz kesin çözümü bulunamamış bir yapısal kusur asa degerini yükseltmeyle
dahada barizleşen elektiriksel bir parazit asa yükseltmeyle artmasının sebebi
görüntü algılama sensörlerinin hücresel yapılarındaki elektirik yükünün arttırılması ile hücreler arası elektirik atlamasından kaynaklanır
tam karşılıgı gren malesefki degil
türkçe karşılık olarak
faks cihazına :belge geçer
otobüse: oturgaçlı götürgeç
gibi isimler bulanları göreve davet ediyorum

 

Tarih: 14 Şubat 2009, 16:42 - İp: 88.***.**4.44
  • 1