erkan77
erkan77 (üye)
İzmir / Stüdyo Fotoğrafçısı

Vesikalığın Geleceği-photoshop ?

Vesikalık çekimi ve hazırlamak asıl geçmişte (şase+film+tankta film banyo+film kurutma+karanlıkta baskı+banyo+hipo+kurutma vs)bir büyü iken digital çıktı çıkalı müşterilerimizin bize fotoğrafçıdan ziyade sihirbaz muamelesi yaptığını gözlemliyorum.Sakal traşı olmaktan bile üşenen yada ves+traş parası yerine sadece ves parası ile işten kurtulmak isteyenden başladık şimdi müşterilerimiz gömlek giymeye bile üşenir oldular.
bununla ilgili geçenlerde başıma gelen kara mizah örneği bir olayı paylaşmak istiyorum.
Vesikalık çektirmek için gelen Bir astsubay gelip rütbe aldığını mevcut kıyafetinde yeni rütbesinin olması gerektiğini ve henüz diktiremediğini söyledi,
"çekelim fotoğrafta düzeltiriz artık dedim"
tam çekecekken kıyafetinde Atatürk rozetini takmayı unuttuğunu söyledi,adamı tekrar soy giydir yapmamayayım diye"elimizdeki başka ast.sb fotolarından montaj yaparız dedim"
çektikten sonra aaaa benim gömleğim kemik rengi olacaktı yanlışlıkla beyazz giymişim dedi"sırıtarak ve sabrederek "tamam değiştiririz dedim"
en son müşteri stüdyodan çıkınca
"Anaaa sakal traşın unuttum kirli sakal vardı yaa dedi,silersiniz artık."deyince bana nasrettin hoca ruhu girdi.
-"beyfendi dedim yanlış yapıyosunuz niçin buraya geldinizki ?"
-"ne olduki ?"
evinizden tel açıceksiniz buraya "kardeşim ben ahmet 1,75 boyunda esmerim hafif dökük saçlıyım şu rütbedeyim diyeceksiniz ,biz buradan çizicez beyfendi.zahmet ettiniz buraya kadar.biz telofondan tarifle yapıyoruz artık bu işi.
Arkadaşlar bu olayı yazma sebebim artık müşterilerin gömlek giymeye bile üşenip siz photoshopta ceket gömlek giydirirsiniz taleplerinin başlaması oldu.Bu tarzda çalışan arkadaşların olduğunu biliyorum ve saygı duyuyorum herkez istediği gibi çalışır.Ancak taviz vere vere buraya kadar geldik ve bu müşterilerimizn bu konudaki taleplerinin ağırlaşması ile devam edecek.Ben işyerimde ütülü gömlek kravat ceket vs bulunduruyorum ve isteyen bunu giyerek çekilir,benim işim müşteriyi güzel açıdan bir fotoğraf çekip hassas bir rutuşla ve güzel renklerle kaliteli bir kağıda basıp zamanında teslim etmektir.Bu yüzden photoshopla kıyafet giydirme işine bir fotoğrafçı olarak kesinlikle karşı çıkıyorum.orta seviyede photoshp bilen herkez birisine kıyafet giydirir,sakalını siler ama bu gidişle fotoğrafçıların geleceği ne olur Allah bilir.10 sene evvel bayan -erkek,müşterim kimlik değiştireceği zaman fotoğraf lazım olduğunu öğrenince hazırlanıp gelirdi.1 hafta 2 gün arası fotosunu alır işini görürüdü.Ancak şimdi müşteriye 15 dakika diyince burun kıvırıyor hadi ama çok geç diyor.
Biz çıktıcı , sihirbaz , terzi , berber değil FOTOĞRAFÇIYIZ.lütfen saygınlığımızı koruyalım.
Saygılarımla

Tarih: 9 Mart 2009, 13:18 - İp: 78.***.**8.109
cevat
cevat (üye)
Sakarya / Firma

Yüreğine Sağlık..

 

Tarih: 9 Mart 2009, 18:29 - İp: 85.***.**9.194
fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

2 vesikalık fotoğraf getirerek gelin-damat fotoğrafı istendiğini duymuştum. Örnekten yola çıkarak 'yanında olası-muhtemel çocuklarımızın fotoğraflarıda olsun' denmesi an meselesi gibi. Allah yardımcınız olsun. Feryadınıza katılıyorum.

Babamın sıkça anlattığı bi hikaye geldi aklıma; Vatandaşın biri terziye bi kumaş götürür ve bu kumaştan 1 adet şapka yapmasını ister. Terzi 'hay-hay' der alır kumaşı. Müşteri dükkandan çıkar, içine bi kurt düşer 'yav ben 1 şapka dedim herif hiç tereddütsüz olur dedi acaba 2 şapkada çıkarmıydı' diye düşünür ve geri dönüp 'usta beee 2 şapka çıkartabilirmisin'. Terzi yine 'hay-hay olur tabi' der. Adam çıkar dükkandan, tekrar içine kurt düşer 'galiba 3'te çıkardı, itiraz bile etmedi' diye düşünür ve dönüp şapka sayısını 3'e çıkartır. Bu böyle 5-6'ya kadar devam eder. Aradan belli bi süre geçer ve müşteri şapkaları almak için dükkanın yolunu tutar. Terzi, fincan büyüklüğünde şapkaları çıkartıp verir. Müşteri tabii şokta ve itiraz eder. Terzi yapıştırır lafı 'Bey efendiiii, siz benden kafanıza göre şapka istemediniz... Verdiğiniz kumaştan 6 şapka olurmu dediniz... Güle güle kullanın...'

Bu hikayenin daha kısası 'nekkaaa ekmek, okkaaaa köfteeee'

 

Tarih: 9 Mart 2009, 19:08 - İp: 78.***.**4.209
relax05
relax05 (üye)
Amasya / Stüdyo Fotoğrafçısı

Merhaba arkadaşlar bu yazdıklarınız ve daha niceleri hepimizim başına geliyor, ancak bu olayları malesef bizler yani meslektaşlarımızın düşünmeden sonunun nere gideceğini bilmeden maliyet hesabı yaparken kart + banyo demelerinden kaynalanan vs sebebler digitalin cıkması bence bir dezavantaj değilken dezavantaja çeviren yine meslektaşlarımız oldu bu gün fotoğrafcılığın buhale gelme sebebi de bundandır. Müşteriye vsk lazım abi 5 dk otur olm ordan cay söyle al buyur abi fotoğrafın, traş olmana gerek yok bilgisayarda hallederiz kravat takma onuda hallederiz dersen yarın sayın erco 'nun dediği gibi abi buraya gelmene gerek yok biz sana benzeyen bi şahısın fotosunu sana benzetiriz dersin. yapmayın arkadaşlar biraz düşünün öyle hareket edin eskiden karanlık oda vardı işin bir gizemi vardı şimdi ise müşteri sana utanmadan birde iş öğretiyor, lütfen emeğe ve işimize saygı biz göstermezsek kimsede göstermez .SAYGILARIMLA

 

Tarih: 9 Mart 2009, 19:27 - İp: 88.***.**0.66
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

aaa fotoğrafçılar akıllanıyormu ??!?!?!?

hiç sanmam ! yakında (çok afedersiniz) başka traşlarada başlarlar .
Efendi gibi fotoğraf çektirmek ve efendi gibi bir fotoğrafa sahip olmak isteyen vatandaş efendi gibi giyinir gelir. efendi gibi traşını olur.

Ya kardeşim size ne adamın kılından saçından kıravatından kıyafetinden.
Hepiniz saçmalıyorsunuz.

 

Tarih: 12 Mart 2009, 10:05 - İp: 88.***.**2.31
cem50
cem50 (üye)
Ankara / Amatör

bir ingiliz ata sözü derki
tecavüzcünün sınırı tamamen mütecavüze baglıdır
üç beş günü kurtarma telaşında olan ve ne yazıkki onlarada
fotografçı deniyo kendini hamal yerine koyan adam demeye bile dilim
varmıyo bunların yüzünden saglam çalışanlarda okkanın altına gidiyo
BİZ DÜZGÜN ÇALIŞANLAR BU ÇAPULCULARI DÜZELTMEK YERİNE
ONLARA BENZEYİP SONRADA AĞLIYORUZ

 

Tarih: 13 Mart 2009, 08:59 - İp: 88.***.**7.126
erkan77
erkan77 (üye)
İzmir / Stüdyo Fotoğrafçısı

Arkadaşlar,
Ben bu konuyu bu hatayı yapan arkadaşları suçlayıp hakaret etmek için değil onlara birşeyler kazandırabilmek için açtım. Birşeyler hakkında ortak hareket edip ortak bir paydada buluşmak amacımız.Birilerini akılsızlıkla ,saçmalamakla suçlamak yada çapulcu vs. tanımlamaları yapmanın bizlere yakışmayacağı kanısındayım. Birilerine hakaret etmek kimsenin tekelinde ve haddinde değildir.Bu yolla bu kişilerin hatalarını eleştiriken eleştirilecek hale düşüyoruz.Lütfen usluplara dikkat.

 

Tarih: 13 Mart 2009, 09:38 - İp: 85.***.**9.62
mhmttsksn
mhmttsksn (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Sayın meslektaşim Erkan77 ,

Bu sektörde ortak bir payda ve kararda buluşman mümkün değildir. Kendi adıma konuşayım;

Beni bu şekilde konuşmaya ve eleştirmeye itende bunun çaresizliğidir.

Maalesef meslektaşlarımın bu derece uzlaşmasız ve haklarını savunamayan, hakkı olan kazançları kazanamaması, emeğinin karşılığını alamaması kanayan bir yara..

Utanıyorum.

 

Tarih: 15 Mart 2009, 13:13 - İp: 88.***.**2.31
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

http://forum.netfotograf.com/fotografcilik.asp?msg_id=38386

 

Tarih: 15 Mart 2009, 21:00 - İp: 88.***.**6.53
  • 1