border
border (üye)
İstanbul / Amatör

Raw Dosyaları İle Çalışmak, Yardım!

panasonic dmc fz-30 aldım. raw dosyalarını acdsee pro, photoshop cs2, photoshop elements 4.0 ile açabiliyorum. brightness ve contrast ayarları, noise giderme ve white balance değişikliklerinin yapılabildiğini gördüm. öğrenmek istediğim şey şu: diyelim ki bir kareyi f5.6 ya 1/125 te raw olarak çektik. "diyafram ve enstantane değerleri başka olsa idi sonuç ne olacaktı?" yı görebiliyor muyuz? Yapılabiliyor ise hangi program ile yapılıyor? Yani raw çekmem kayıpsız bir format olması dışında, üzerinde değişiklik yapılıp tiff olarak kaydedilip orjinalinin saklı kalmaı dışında bana ne fayda sağlıyor? Yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler...

Tarih: 27 Mart 2006, 10:36 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

öğrenmek istediğim şey şu: diyelim ki bir kareyi f5.6 ya 1/125 te raw olarak çektik. "diyafram ve enstantane değerleri başka olsa idi sonuç ne olacaktı?" yı görebiliyor muyuz?

Exposure diye bir ayar daha olması lazım. O ayar ile oynayarak -2 ile +2 arasında pozlamaya müdahale edebilirsiniz. Diyafram şu, enstantane bu olsaydı gibi şansınız yok.

Yani raw çekmem kayıpsız bir format olması dışında, üzerinde değişiklik yapılıp tiff olarak kaydedilip orjinalinin saklı kalmaı dışında bana ne fayda sağlıyor?

RAW üzerinde değişiklik yapanlar genellikle orjinal RAW a dokunmadan değişen halini JPEG olarak kaydederler. Eğer özel bir nedeni yoksa, TIFF olarak kaydetmek, dosya boyutunun aşırı derecede büyük olmasına neden olacaktır.

RAW'ın en büyük avantajı, orjinali üzerinde yaptığınız değişiklikler konusunda her istediğinizde karar değiştirebilme hürriyetine sahip olmanızdır. JPEG dosyalar ise, her save edildiklerinde kalite kaybederler.

 

Tarih: 27 Mart 2006, 11:01 - İp: 85.***.**5.234
software
software (üye)
Yurtdışı / Meraklı

OCAKLILAR ADINDAKI ARKADASA KATILIYORUM.

SUNU DA EKLEYELIM, BELKI BASKALARIDA OKUR VE BILGI SAHIBI OLURLAR.

RAW Formatı nedir ?

RAW, dijital fotoğraf makinelerinin negatifi olarak tanımlanır. CCD veya CMOS üzerindeki ham veriyi, hiçbir görsel işleme tabi tutmadan bilgisayara aktarmayı sağlar. Zira aksi belirtilmedikçe dijital kameralar bazı görsel işlemler yaparlar.

Çekilen bir foto, JPEG olarak kaydedilmeden önce ona white balance uygulanır, ardından keskinlik (sharpening) ayarı (makinede vardır, tarafımızdan belirlenen bir değerdir) uygulanır, benzer şekilde kontrast uygulanır ve son olarak, fotoğraf tanımlanan ölçüde kayıplı olarak sıkıştırılarak, belleğe saklanır. RAW ise, bunların hiçbirini yapmadan fotoğrafı 'ham haliyle' kaydeder ve bir RAW editör yazılımıyla, bu ayarları bilgisayar başında kendinizin yapmanızı sağlar. Bu bir anlamda ''dijital film banyosu'' olarak düşünülmelidir.

Her dijital fotoğraf makinesi RAW formatında kaydedemez. Yeni ve gelişmiş makineler bu işlemi yapabilmektedir. RAW formatı, kayıplı bir sıkıştırma olmadığından, disk ve dijital bellek üzerinde fazla yer tutar, kaydetmesi ve aktarması da fazla zaman alır. Ama ciddi fotoğraflar genellikle RAW formatıyla çekilir ki, üzerinde istenen ayarlamalar yapılabilsin.


DAHA FAZLA BILGI EDINMEK ISTERSEN ASAGIDA MICROSOFT UN RAW HAKKINDAKI LINKINE TIKLA. BIRDE SORULARINA BAKTIM ALACAGIN EN GÜZEL CEVAP SORDUGUN SEYLERI MAKINANDA DENE, CEVAPLARINI KENDIN BULURSUN BURDA VERDIGIMIZ SEYLER TEKNIK SEYLERDIR.


http://www.microsoft.com/turkiye/WindowsXP/digitalphotography/gopro/organize/rawfiles.asp

#software' tarafyndan 27.03.2006 11:52:37 tarihinde düzenlendi.


#software' tarafyndan 27.03.2006 11:54:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Mart 2006, 11:51 - İp: 130.***.**9.57
border
border (üye)
İstanbul / Amatör

yanıtımı aldım, her ikinize de teşekkürler beyler...raw için yeterince araştırmadan gereğinden fazla şey ummuşum.

 

Tarih: 27 Mart 2006, 15:57 - İp: 81.***.**0.56
  • 1