sarucabey
sarucabey (üye)
Kocaeli / Meraklı

Fotoğraflara Tarih Eklemek İstiyorum.

Çektiğim fotoğraflar 3008*2000. bunları 13*18cm boyutlarında baskı alıyorum. bunlara tarih eklemek istiyorum ama photoshop da font büyüklüğü kaç olması gerek. bu konuda yardımcı olursanız.

Tarih: 23 Mart 2011, 19:29 - İp: 195.***.**2.222
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör



makinenin ağzından çıkacak kağıt ölçülerine ya siz getirirsiniz yada makine kendisi getirir. eğer siz onu croplamazsınız makine kalitesine bağlı olarak kendisi size hiiçç sormadan ezer, büzer, eğer,çaktırmadan croplar siz farkedemeyebilirsiniz. ama sıfıra sıfır işlerde crop kullanmadan iş yapamazsınız.

gidin herhangi bir fotoğrafçıya bakın bakalım nasıl yapılıyor..

hatta fotoğraf işine girmeden önce ilk evvel boş döküman açılır o croplanır sonra o ölçeklendirilmiş çalışmanın üzerinde çalışılır. özellikle afiş gibi çalışmalarda.

sizler manzara fotoğrafı yada serbest baskı yapacağınız için milimetrik ayar kaymalarını göremeyebilirsiniz yada farkedemeyebilirsiniz. yada aman canım azcık büzülmüş ne olacakki diyebilirsiniz.

farzedelim ki yazı yazacaksınız, crop kullanmayacaksınız. evet olu.r olmaz değil.. bitane fotoya yazarsın baskı alırsın. sonra bakarsın he bak bu yazı küçük olmuş yada büyük olmuş küçülteyim dersiniz.. göz kararı büyültür yada küçültürsünüz.

ne olmuş olur? FİRE vermiş olursunuz. fire verdiniz çünkü yol doğru yol değil. yanlış yol.. boş yere bi tane hibe verirsiniz.

öte yandan CROP yapsaydınız ekrana büyütüp cetvelle bile ölçseydiniz ve yazıyı bu boya göre verseydiniz tek seferde işi bitirebilirsiniz. hemde %100 hatasız ve firesiz..

zaten bizim meslekte crop kullanmayana sadece gülerler muhattap bile olmazlar.. o yüzden size nacizane tavsiyem benim dediğim yoldan gitmenizdir. baştan yanlış öğrenirseniz hep işiniz yanlış gider..

 

Tarih: 25 Mart 2011, 01:53 - İp: 81.***.**5.109
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

anlaşılır olması için bir öenk vereyim.

mesela siteye 800x600 boyutunda fotoğraf eklemek istiyorsunuz. ne yapıyorsunuz?

14mplik fotoğrafı photoshop ile 800x600 ölçüye getiriyorsunuz.
imza gerekli ise o ölçüy getirdikten sonra imza atıyorsunuz.

aynı şey baskı içinde geçerli.. ilk önce fotoyu 13-18 cm e getir. sonra imzala.

mantık bu kadar basit

 

Tarih: 25 Mart 2011, 01:57 - İp: 81.***.**5.109
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ben tam boya ımza atıyorum sonra kucultuyorum

 

Tarih: 25 Mart 2011, 04:08 - İp: 88.***.**8.140
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bir keresinde bir arkadaşım psd miydi yoksa transparan (şeffaf) png miydi neydi bir logo yapmış. logo derken kendi ismini havalı yazmış.

sonra bana dediki (mailde), benim imzamın kenarları kırık kırık oluyor neden acaba dedi..
bende o arkadaşa şunu önermiştim. önce fotoğrafı küçült sonra lognu yada imzanı koy ve en son olarakta çıktı al dedim.

dediğimi yaptı ve sorun düzeldi.

bazen imza bir şekil veya vektörel keskin birçizim olabiliyor. bunu küçülttüğünüzde kenarları kırılabiliyor. bu yüzden önce fotoğraf küçültmeyi sonra logo-imza eklemeyi öneririm.

baskıda ölçeklendirme crop aracıyla yapılır.

---------
her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır demişler. benim açımdan sonuç olmulu ise nerden ve nasıl gittiğiniz pek önemli değil.

 

Tarih: 25 Mart 2011, 22:46 - İp: 81.***.**4.118