vitaalamode
vitaalamode (üye)
İçel / Meraklı

Fotoğraf Konusunda Bilgili Arkadaşlar

Detaylı açıklamaya geçmeden önce benim sizden rica edeceğim şeyi belirmek istiyorum. Çekilen fotoğrafta düzenleme yaparken benim sabitleşmiş kombinem olan yöntemime bir alternatif getirebilir misiniz.
Ben hayatım boyunca bir fotoğraf makinesinin gerçek rengi vermesini hiç sevemedim. Yani ağaçlar ve akarsu temalı bir ortamda yaptığınız çekim, gözün gördüğü renk tonlamasına yakın bir sonuç verdiğinde ben o fotoğrafa bakmaktan hoşlanmıyorum. Fotoğraf benim gördüğümden renkten daha canlı renkleri vermeli benim için.
Ben telefonumla/fotoğraf m. ile yıllardır iç/dış mekan çekimlerimde hep aynı düzetlmeyi yapmışımdır : Parlaklığı %15-20 civarında kısarım, contrast %25-30 civarında açarım, keskinliği %20-25 civarında açar ve fotoğraf düzenlememi tamamlarım. Her daim her mekanda, bu yaptığım ayarlama ile çekilen fotoğrafı alıp orjinal oynanmamış fotoğrafla arasında seçim yapması için çevremdeki insanlara yıllardır sorarım. İstisnasız hepsi bilmeden, benim oynama yaptığım fotoğrafı beğenmiştir.
Uzman arkadaşlarım yada bilgili arkadaşlar, benim ne tarz fotoğraf sevdiğimi eminim anlamışlardır. Kullandığım her programda yüzlerce düzenleme ayarı var ama ben sadece bu üç ayarla oynar bırakırım.
Benim isteğim, bana önerebileceğiniz bir düzeltme yöntemi sunmanız. Yıllardır aynı şeyi yapmak bana biraz sıkıcı gelmeye başladı. Saturation-Ambiance-Shadow... daha adını yazmadığım bir sürü ayar var. Çektiğin fotoğrafta düzenleme yapacaksan, şu ayarı açmalısın yada şu ayarı kısmalısın şeklinde bir tavsiyenizde olursa sevinirm.

NOT= yukarıda bahsettiğim ayara takılıp kalmamın sebebi şudur: Yıllar önce bir koyda, öğleden sonra çektiğim fotoğrafı bilgisayarıma attığımda, sığ sudaki balık ve taşlar belirgin değildi. Sadece yukardaki ayarlamayla, inanılmaz bir görüntü elde ettim ve sdaece balıklar belirginleşmedi, aynı zamanda detaylarda farkedilir oldu.

Tarih: 28 Temmuz 2014, 01:52 - İp: 176.***.**7.244
sfkbay
sfkbay (üye)
Ankara / Amatör

Yanlış anlaşılmak istemem ama yıllardır aynı düzenlemeleri yaparak PS'da çok fazla birşey öğrenmediğinizi varsayıyorum.Muhtemelen Adobe PS kullanıyorsunuz yazınızdan öyle anlaşılıyor.Adobe yada başka bir program kullanıyor olsanız bile You Tube'da bunlarla ilgili binlerce video var,bu videolar size çok daha değişik düzenleme,montajlama,renklerle nasıl oynanır gibi fikirler sunacaktır.
Burada benim yada başka arkadaşların yazacakları birkaç satırdan öteye geçmez.Abartmıyorum PS adına izlediğim video sayısı belki bini geçmiştir ve Ceyhun Akgün'ün 3 tane eğitim CD'sini bitirdim,halen PS ve fotoğraf üzerine kendimi geliştirmeyede gayret ediyorum.

Mesela benim en çok yaptıklarım doğa yada manzara fotoğrafları için HDR,HDR Tuning,Oil Paint,Gradient,SB ya da Sepia fotoğraflar için noise efekt uygulamaları ve şu an aklıma gelmeyen onlarcası.Daha doğrusu elimdeki fotoğraf türüne göre ben veya fotoğraf ne isterse onu yapıyorum.
Kişiye özel çektiğim portre fotoğraflarda da gerekli olan hertürlü düzeltmeyi yapıyorum(saç,göz,dudak,yüz ne istersen).

Bu işin aslına bakarsanız sonu yok ,tamamen hayalgücüne bağlı bir durum.

 

Tarih: 29 Temmuz 2014, 07:12 - İp: 91.***.**4.100
  • 1