barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

3 Boyutlu Fotoğraf

merhaba, http://www.dpreview.com/learn/?/Image_Techniques/In_depth_01.htm sayfasında basit bir dijital kamerayla 3 boyutlu fotoğraf nasıl çekilir anlatıyor. tabiki photoshop yardımıyla. Ama kısaca anlatmış photoshop'u iyi bildiğimizi varsayarak herhalde: neyi seçip transform edicez, hangi layera kopyalıycaz, canvas sizeda napıcaz(canvas'ın ne olduğunu eskien beri anlamadım,çadır bezi değil heralde).Okuyup anlayan varsa bizede anlatabilirmi lütfen?
Bir de photoshop'taki şu image ready programının ne işe yaradığını biri açıklayabilirmi,konuyla alakasız gerçi ama.

Tarih: 9 Ocak 2005, 12:26 - İp: yok
alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

Dostum ingilizce bilmediğim için olayı tam olarak anlayamadım fakat canvas ı photoshopta tuval olarak düşüneceksin yani resim alanı olarakta düşünebilirsin.İmage/canvas size bölümüne girdiğinde karşına çıkan pencereden resmine(fotoğrafına) farklı açılarda yeni alanlar kazandırman mümkün örneğin resminin altında 2cm lik boş bir alan olmasını istiyorsun(tabiki resminden alan kaybetmeden) işte canvas size ıda bu amaçla kullanıyorsun.Resminin dört bir yanına yeni alanlar açabilirsin.

 

Tarih: 9 Ocak 2005, 22:35 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

tamam şimdi anladım canvası.
O zaman ben yapabilirsem türkçeye çevirmeye çalışayım sayfayı bir ara. Photoshop bilenler de uygulasınlar, sonra bize de anlatırlar
Yalnız şimdiden söyliyeyim ben sayfadaki fotğraflara baktım, çok yorucu 3 boyutlu bakmak:resmen şaşı bak şaşır. Hem de eskiden gazete eklerinde çıkan figürler gibi uzağa değil yakına bakıyorsunuz ve parmağınız yardımıyla
sağol zenith.

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 00:50 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

sayfada photoshopla ilgili kısmın çevirisi:
Her ikisini de aynı çerçeveye almak koşuluyla iki görüntü çekeceksiniz. 1. görüntüyü aldıktan sonra kamerayı biraz(yaklaşık 6 cm) yana kaydırın ve 2. görüntüyü alın. kamerayı aşağı yukarı hareket ettirmeyin. Heriki görüntüde de aynı objeyi merkeze alın. Tecrübeme göre birkaç kere kaydırıp çeşitli görüntüler çekmek ve sonra en uygun olanlarını seçmek daha başarılı sonuç veriyor.
İki orijinal pozu elde ettikten sonra ikisi de üstüste bindirilebilecek şekilde resimleri kesmek iyi bir fikirdir.Bunu da şöyle yapacaksınız:
1) görüntüyü photoshopta açın canvas boyutunu artırın. Biraz fazla çalışma alanına ihtiyacınız olacak, o yüzden orjinalinden %120 büyük olsun.
2)Diğer görüntüyü ilkinin üzerine düşürün ve ikisi mümkün oldukça birbirinin üzerine oturacak şekilde kaydırın. Bu aşamada resmin hangi kısmının daha sonra görüntülendiğinde ekran çerçevesinin derinliğinde belireceğine karar verin. Heriki görüntüde de kendisinin önüne çıkardığınız herhangi bir öğe yada detay bu "yakınsama karesi"nde olacaktır. Orjinal çekime uzak olan öğeler son görüntüde derinde, yakın olan öğeler ise öne fırlamış gözükecektir.

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 23:07 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

(devam)
3) Eğer görüntüler birbirine göre hafif bükülmüş gibi görünüyorsa "transform aracı" size onları yeniden sıraya koymanıza yardım edecektir. Bunu ayarlayıp tatmin olduğunuzda heriki görüntü de aynı şeyleri içerecek şekilde görüntüyü kesin. Bu yaptığınız son çerçeveleme olacak.
4)Heriki görüntüye de yer açmak için canvas genişliğini 2ye katlayın ve katmanlardan(layer) birini sola diğerini sağa kaydırın.Eğer tahmininizde yanılıp yanlış tarafa kaydırısanız görüntü beyninizde yanlış bir derinlik efekti yaratır ve sonuçtan memnun kalmazsınız(çevirmenin notu: benim anladığıma göre soldakini sağa, sağdakini sola alacaksınız)

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 23:09 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

(fotoğraflara nasıl bakılacak çevirisi)
2 fotoğraf beyinde nasıl birleştirilecek:
1) Görüntüyü eni 15cm olacak şekilde ekranınızda görüntüleyin. Benim ekranımda görüntüleme oranı varsayılan olarak 1:1 ve bu şekilde eniyi sonuç veriyor.
2)Görüntüyü ekranınızdan 56cm uzaktan görüntüleyin yada enine uygun bir uzaklıktan; yani illa 56cm olacak değil
3)Heriki gözünüzle de görüntüye odaklanırken işaret parmağınızı görüntülerin altında tutun. Burnunuzdan sadece 15cm uzakta olacak.Biredenbire heriki foroğraf için de parmağınızın çift imajını göreceksiniz.Efekti farkedin ama henüz parmağınıza odaklanmayın.
4) Parmağınızı ileri geri oynatın:biraz bulanıklaşmış ama heriki fotoğrafın da merkezinin altında görünsün. Şimdi gösteriye hazır olun:
5)Elinizi oynatmadan parmağınıza odaklanın ve böylece arka plandaki fotoğraflar görüntü alanınızda çift imaj haline geçecek ve ortadakiler kesişip tek bir görütü oluşturacak. Siz parmakucunuza odaklanırken beyniniz yakın olana odaklanma alışkanlığını sürdürüp gözlerinizi yakınsatır. Burda problem yok. Eğer gözünüzü biraz yukarı kaldırısanız(odak noktasını değiştirmeden), heriki görüntünün ortada birleştiğini göreceksiniz. Tam birleşmedilerse başınızı oynatmak yada hafifçe parmağınızın pozisyonunu ayarlamak sorunu çözecektir.

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 23:14 - İp: yok
alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

aragorn işin fotoğraf ve photoshop kısmı çok basit fakat üç boyutu algılama kısmı biraz kasıyor.Acaba diyorum renli çıktı alıp kağıt üzerindemi denesek bu olayı? Yoksa benim gözler ayvayı yiyecek.Sitedeki örnek çalışmaları indirip bir deneyeyim dedim monitörden olmaz bu iş en azından çok ışık yayan Mhz i düşük olanlarla asla.

İstiyorsan photoshop kısmını basitçe anlatabilirim, eleman biraz alangirli anlatmış...


Ha bu arada üşenmeyip çeviriyi yapmışsın bravo...

 

Tarih: 11 Ocak 2005, 00:30 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

Ben işte transform kısmını hiç anlamadım. Heralde select menüsündeki tarnsformdan bahsediyor dimi? çünkü birde 3d transform aracı var ama bununla alakalı olduğunu zannetmiyorum. O kısımları adım adım anlatmadığı için ben yapamadım: kaç layer açıcaz, layer kopyalayacakmıyız, neyi nasıl transform edicez.. Özellikle transform kısmını iyi geçiştirmiş, "ayarlayın" diyor

#aragorn74' tarafından 11.01.2005 22:54:27 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ocak 2005, 12:36 - İp: yok
alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

adamı boşver sen ben daha basit yoldan anlatmaya çalışayım:

önce fotoğrafları çekip bilgisayara aktarıyorsun sonra photoshopta yeni bir sayfa açıyorsun sayfanın boyutunu iki fotoğrafında yanyana geldiginde kaplayacağı alandan daha geniş olmasına dikkat ediyorsun sonra 1.fotğrafı açıp ctrl+A ile tüm alanı seçip kopyalıyorsun sonrada ilk önce açtığın sayfaya yapıştırıyorsun ikinci fotoğrafada aynı işlemi uyguluyorsun.

otomatik olarak sayfanda iki fotoğraftan oluşan katmanlar beliriyor.1. katman ilk fotoğraf 2. katman ikinci fotoğraf dan oluşuyor.
şimdi layer paletinden foto1i (layer1) seçip fotoğrafı sola doğru kaydırıyorsun sonra foto2yi (layer2) sağa doğru kaydırıyorsun (bu işlemleri yaparken fotoların aynı düzlemde olmasına dikkat ediyorsun.) iki fotonun arasında bir iki milimlik boşluk kalacak şekilde işlemi tamamlıyorsun

en son aşama olarak yukardan layer sekmesine girip flatten image seçeneğini tıklayıp bütün katmanları birleştiriyorsun sonrada resimlerin dışında kalan beyaz alanları kırpıp çalışmayı kaydediyorsun.Sonrası sana kalmış.

Ha bu arada transform dediği "free transform" resmi çevirmek için.Ama fotoları düzgün çekersen açısını değiştirmeden transforma gerek kalmaz...

Yinede takılırsan ben buradayım...Umarım yardımcı olabilmişimdir.

 

Tarih: 11 Ocak 2005, 23:26 - İp: yok
barsoy
barsoy (üye)
Burdur / Meraklı

teşekkürleeeerrr zenith
nooldu kağıda aktardınmı fotoğrafaları? Sen bahsedince aklıma geldi, eskiden 3b'lu filmler için kırmızı mavi gözlükler vardı hani, hiç öyle şaşı bak şaşırmadan efendi efendi izlerdik gözümüzü de yormadan. fotoları da birini kırmızı birini mavi yapıp üstüste bindirsek olur bence bu iş, sadece diğer renklerden feragat etmiş oluruz Aman neyse bi de onla uğraşmayalım şimdi, ben şu fotoğrafları bi düzenliyim senin anlattığına göre..sağol dostum

 

Tarih: 11 Ocak 2005, 23:42 - İp: yok
queen
queen (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

streografi ile ilgili bi forum açmıştım kimse oralı olmamıştı bile. stereografic fotoğrafın 5 farklı yöntemi var. bunların içinde benim en hoşuma giden ve 3d hissini en rahat elde edebileceğimiz anaglif fotoğraf. hani biri kırmızı biri mav göslükle bakılan varya işte o. dprewievdeki görüntülerden anagliph elde etmeye yarayan programlar var. anagliph i ticari hale getirenler var türkiyede. ancak en büyük ilgi avrupada. sanırım yakında gelin albümlerini 3d yapıp verebileceğim. alt yapı çalışmalarım bitmek üzere

 

Tarih: 12 Ocak 2005, 12:03 - İp: yok