DigitalArt
DigitalArt (üye)
Ankara / Stüdyo Fotoğrafçısı

Exif Bilgisi..

Sitede Neden 640x800 Ebatındaki FotoğrafLarın Exif'Leri Görünüyor ?
Daha Büyük EbatLarda YükLeyenLerin Exif'Leri Neden SiLiniyor?

ŞöyLe SöyLeyim Tanımadığım KişiLerin FotoğrafLarında Exif Görmediğim Zaman Yorum Yazmaya Çekiniyorum... Bi Çok Fotoğrafıda Es Geçiyorum..

Sitede FazLa TakıLamıyorum CevapLara Geç Cevap VerebiLirim Kusura Bakmayın.

Tarih: 20 Ağustos 2007, 21:45 - İp: 88.***.**9.184
omerk
omerk (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Öncelikle Exif’in ne olduğuna bir bakalım ;
Kelime itibariyle EXIF ‘’ Exchangable Image File Format ‘’ yani değiştirilebilir imaj ( resim/ fotoğraf) dosya formatı anlamına gelmektedir.

Bu formatın fotoğraflara bir Jpeg, Tiff veya Raw gibi etkisi yoktur. Sadece bu formatlara meta etiketleri ekler. Meta etiket , dijital ortamda fotoğrafın teknik bilgilerinin saklanmasıdır. Gerekli olduğu taktirde tarih, saat, yer, koordinat ve çeken kişi ile ilgili bilgilerde sonradan girilebilir veya düzenlenebilir.

Exif bilgisi bir anlamda çekilen fotoğrafın dijital imzası gibidir. Aradan zaman geçtiğinde fotoğrafımıza dönüp baktığımızda, hangi diyaframda, kaç ISO’da , hangi makine ile veya hangi enstantane değerinde çekildiğini görmemize olanak sağlaması filmli makinalara göre çok büyük avantajlar sağlamaktadır.

Exif bilgisi neden kaybolur veya gözükmez,
DFM’den aktardığımız fotoğrafımızı bilgisayara kaydettiğimizde Exif bilgisiyle beraber kayıt olacaktır. Herhangi bir program ile kontrast’ıyla, rengiyle kısaca genel PS uygulamalarıyla ve crop ( kesme) işlemiyle yapılan düzenlemede exif bilgileri kaybolmamaktadır. Eğer PS’de layer ( katman) ‘a ayırma işlemi yaparsak ve farklı isim ile kayıt yaparsak exif bilgisi kaybolacaktır. Yada uygulamamızı herhangi bir program ile BMP formatına çevirirsek yine exif bilgileri kaybolacaktır. Raw formatı Jpeg’e çevirdiğimizde herhangi bir exif kayıbı olmaz, ama Raw’dan TIFF’a çevirirsek yine exif bilgileri kaybolacaktır. Birkaç fotoğrafı birleştirip tek kare bir fotoğraf elde etmek istediğimizde de ( layer ile oynama gibi) exif bilgileri kaybolacaktır.

Exif bilgisi gözükmeyen fotoğrafa sahte diyebilirmiyiz ? . Bence hayır. Sebebine gelince
Kişi fotoğrafında bir dizi düzenleme yaptıktan sonra exif bilgileri kaybolduysa ne ile suçlayacağız bu kişiyi ? Hiçbir şeyle, ama burada etik olmayan şey yapılan müdehalenin beyan edilmemesidir.

Peki exif bilgisi olan bir fotoğraf mutlak doğru bilgi içerirmi ? Hayır içermez. Birinci neden çekim saati ve tarihini değiştirebiliriz. İkincisi ise daha vahim bir durumdur. Oda bir başka fotoğrafın exif bilgisini istediğiniz herhangi bir fotoğrafa aktarabilirsiniz. Bu bağlamda exif bize hiçbir zaman mutlak doğruyu vermeyebilir.

Kısaca fotoğrafa yapılan her müdehale açıklama bölümünde yazılmalı, exif bilgisi gözükmeyen fotoğraflar için sorulan sorularada doğru cevap verilmelidir.

Ömer K.

 

Tarih: 20 Ağustos 2007, 23:50 - İp: 85.***.**1.31
ryzer
ryzer (üye)
İstanbul / Amatör

Ömer beyin dediklerine katılmamla beraber yanlış bilinen bir şeyide düzeltmek istiyorum.

Bu şudur ki exif bilgisine sahip olan kişinin kesin fotoğrafada sahip olduğu düşüncesi, demek istediğim internetden indirdiğimiz bir fotoğrafında exif bilgilerini görme şansımız var.

Ayrıca belki şöyle bir uygulama getirilebilir, siz fotoğrafınızı siteye yüklemeden genelde dikkat edilen exif bilgilerini ,(ISO Diyafram Enstantane vs.) bir yere not edersiniz siteye yükledikten sonrada eğer exif bilgileri fotoğrafın boyutundan dolayı gözükmüyorsa açıklama bölümüne bu bilgileri girersiniz. Böylece yorumlar daha özenli olmuş olur.

Fotoğrafın exif bilgilerini görmek için : Fotoğrafın üzerine sağ click - özellikler - özet - gelişmiş

 

Tarih: 21 Ağustos 2007, 02:07 - İp: 88.***.**1.214
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

bir ekleme yapayım.
exif in sistem tarafından silinmesi de var, eğer -yanlış anımsamıyorsam- 300kb boyutunu aşan bir fotoğraf varsa sistem bunun boyutunu kendisi düşürüyor bu sırada exif siliniyor.

 

Tarih: 21 Ağustos 2007, 08:28 - İp: 81.***.**7.49
hayalsultan
hayalsultan (üye)
İstanbul / Meraklı

buffalo arkadaşımızın tesbiti bence de doğrudur..Siteye ilk yüklediğim fotograflarda hiçbir oynama olmadığı(orjinal makinadan çıktığı gibi) yüklediğim halde fotoğraflarda bilgiler gözükmüyordu..Ebatlarını site küçültüp eklediği için exif bilgileri görünmüyordu..Son fotograflarımda kendim küçültüp yüklediğim için bu bilgiler görünüyor..

 

Tarih: 21 Ağustos 2007, 12:20 - İp: 81.***.**4.7
gurhan.d.
gurhan.d. (üye)
Antalya / Profesyonel Fotoğrafçı



#gurhan_87' tarafından 15.04.2008 11:44:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 15 Nisan 2008, 11:44 - İp: 88.***.**8.115
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Hayalsulta hn, 800x600 gibi yüklendi mi exift de çıkıyor zaten.

 

Tarih: 15 Nisan 2008, 11:57 - İp: 85.***.**5.247
wolkan16
wolkan16 (üye)
Bursa / Firma

Sanırım artık bir siteye ne ölçülerde fotoğraf yüklenebileceğini bilmeyen kalmamıştır.
Sip_Sak arkadaşımıız iyi bir konuya değinmiş aynı şekilde bende exif bilgisi olmayan fotoğraflara yorum yazmıyorum bana çalıntı gibi geliyor.
Bence herkes bu konuda gereken özeni ve hassasiyeti göztermeli neden bizim fotoğraflarımızın hepsinde exif bilgileri çıkıyorda diğerlerinde yok.???

 

Tarih: 18 Nisan 2008, 16:43 - İp: 88.***.**0.51
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

photoshopla işlenmiş fotografın exifi olmaz,ne yaparsanız yapın.
analog fotografında exifi olmaz.
save for web secenegiyle kaydedersenizde sanırım siliniyor..
-----------------------


ben birde sunu ekleyeyim sitedekilerin cogu exifi fotograf nasıl cekilmiş diye degil, fotograf gercekmi teyit için kullanıyor, bu sitede 1-2-3 yıl aktif olupta hala daha teknik hiç bilgisi olmayanlar var..
exif eger fotografın gercekligini teyit için olacaksa, fotografların 800*600 boyutunda yuklenmesi zorunlu tutulabilir.. analog fotograflar zaten az cok anlasılıyor,exif olmama nedeni soylenir ve exif elle yazılırsa sorun olmaz.

 

Tarih: 18 Nisan 2008, 19:38 - İp: 78.***.**9.94
wolkan16
wolkan16 (üye)
Bursa / Firma

Değerli ganjin benim bahsettiğim olay fotoğrafların herhangi bir siteden kopyalanıp buraya yüklenmesi ile ilgili ben 2 yıl önce birini afişe etmiştim bu konuda tartışmasıda bayağı sürmüştü sanırım çalıntı fotoğraf konusunda side benimle aynı fikirdesiniz hatta birde çalıntı fotoğraf kategorisi olsun çalıntı olduğu kanıtlanan fotolar orada kalsın silinmasin böylelikle kimse buna cesaret etmesin

Exif bilgilerine gelince dijital çekimlerde fotoğraf yükleyen arkadaşlar buna dikkat ederek yüklerlerse çok daha iyi olur kanaatindeyim yoksa exifi olmayan her fotoğrafa çalıntı muamelesi yapalım demiyorum yanlış anlaşılmasın.

 

Tarih: 19 Nisan 2008, 16:23 - İp: 88.***.**1.125
  • 1