pressmen
pressmen (üye)
Ankara / Amatör

Exif Bilgilerini Görmek

Sonunda ben de dijital fotoğraf makinası sahibi oldum. Panasonic FZ5 aldım. Makinamı tanımaya çalışıyorum. Bunun için de zaman buldukça değişik modlarda fotoğraflar çekiyorum. Makinanın manuel ayarlarıyla oynuyor, çeşitli diyafram ve enstantenelerde fotoğraflar çekiyorum. Ama daha işin başındayım, bunun da farkındayım. Forumun galeri bölümüne her gün bakıyorum ve hangi fotoğraf nasıl çekilmiş öğrenmeye çalışıyorum. Ancak birçok fotoğrafın exif bilgileri galeride yer almıyor, başka bir deyişle gözükmüyor. Bunun sebebi sanırım fotoğrafın boyutunun 800x600'den fazla olması. Exif bilgilerini alamadığım fotoğraflar bende hayal kırıklığı yaratıyor. Çünkü öğrenmenin ilk yolu kendin çekmek ama bir başka yolu da başkalarının çektiği fotoğrafların exif bilgilerini incelemek diye düşünüyorum. Sanırım galeriye fotoğraf yükleyen arkadaşlar, bazen vakit bulamıyorlar exif bilgilerinin görünmesini sağlama konusunda. Bu sorun nasıl aşılır biliyorum ama kısa vadeli bir çözüm benim aklıma geldi, siz ne dersiniz bilmiyorum. Fotoğraf yüklenirken doldurulması gerekli kutucukların içine en azından diyafraf, enstantene değeri, flash kullanıp kullanılmadığı vb bazı temel değerler yazılırsa sorun bir ölçüde çözülür düşüncesindeyim. Diğer bilgileri göremese bile, fotoğrafı yükleyenin, kutucukları doldurmasıyla, en azından bazı temel exif bilgilerini öğrenmiş oluruz diyorum. Siz ne dersiniz?

Tarih: 30 Haziran 2006, 18:16 - İp: 212.***.**6.246
orderemo
orderemo (üye)
İstanbul / Amatör

makinen hayırlı olsun.iyi günlerde kullanmanı dilerim..

exif bilgilerinin görünmemesinin sebebi fotografı editledigin programla alakalı bi durum.
örnegin acdsee gibi bi program kullanıyor isen küçültmek için exif bilgileri görünmeyecektir.
photoshopla editledigin zaman eger resmi image size den küçülttükden sonra fantezi olsun die new document e yapıştırıp kaydetmez de normal şekilde küçültüp kaydedersen exif bilgileri görünecektir.
herkes photoshop kullanamadıgı ve anlayabildigi programı kullandıgı için kimilerinin exif bilgileri dogal olarak görünmüyor...

tekrar hayırlı olsun iyi günlerde kullan fz5 ini.
bende abisi var - fz7 - kardeşine iyi bak

 

Tarih: 30 Haziran 2006, 20:19 - İp: 81.***.**6.10
  • 1