erex
erex (üye)
İstanbul / Amatör

Dokunulmamış Fotoğraflar..

Sevgili fotoğraf severler ve site yönetimi.

Galeri kısmında "Dokunulmamış Fotoğraflar" ve ya benzeri bir başlık açılmasını öneriyorum.

Yeni üyeyim, hızlı bir incelemede gördüğüm galerideki fotoğrafların çoğu bir editör programından çıkmış (ecnebilerin dediği gibi "Post Production" yani; sonradan üretilmiş).

Bunda yanlış bir şey olmadığı gibi faydası da var ancak,fotğraf sanatı ustaların söylediği kadarıyla "çekim" ve "üretim" den oluşuyorsa, çekim konusunda birşeyler öğrenmek isteyen benim gibi kişiler için öğretici olmaktan uzaklaşıyor.

Bu nedenle, exif bilgileri olmak şartıyla, sadece kesilmiş (croppped) veya ebatlandırılmış (resized) fotğrafların yayınlanabileceği bir başlık olsun. Bizler de buradan diğer arkadaşların çekim teknikleri ve ayarlarına bakarak benzer veya daha iyi fotoğraflar çekmeye çalışalım.
Bu sayede bu site de öğretici amacına bir adım daha yaklaşsın.

Böyle bir başlık (Hatta marka bazında alt başlıklar açılabilir) aynı zamanda fotoğraf makinalarının kritiği ve değerlendirilmesi açısından da çok faydalı olacaktır inancındayım.
Aynı zamanda fotoğraf makinası üreticileri ve satıcılarının reklam vermelerinide teşvik edebilir

Lütfen önerimi ukalalık olarak algılamayın. Bu siteyi "dpreview" den öğrendim ve Türkiye'de böyle bir sitenin olmasından gurur duydum.

Daha iyi ve daha eğitici olması adına biröneri sadece..

Saydılarımla..

Erhan


#erex' tarafından 17.01.2007 00:16:36 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 16 Ocak 2007, 21:52 - İp: 85.***.**3.136
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

selamlar,

size katılıyorum ama bunu uygulamak ne kadar kolay birşey onu bilmiyorum tabiki. bence de oynanmadan neler yapılabildiğini görmek gerek. bunun yanında şunu da belirtmek lazım; sadece sonradan edit yapmak oynanmış anlamına gelmiyor bence. şimdi birçok fotoğraf makinesinde kontrast, satürasyon, renkler vs. daha fotoğrafı çekmeden ayar yapılıp makine zaten çekilen fotoğrafı istenilen şekilde işliyor. bence ne kadar da biz böyle birşey istesek, kabullenmek lazım artık

saygılar..

 

Tarih: 21 Ocak 2007, 00:05 - İp: 88.***.**3.105
erex
erex (üye)
İstanbul / Amatör

applemac,
Yorumunuz için teşekkür ederim. Haklısınız..
ben makinaların yetenekleri hakkında ve çekim ayarları açısından öğretici olması adına önermiştim.

saygılar.

erhan

 

Tarih: 23 Ocak 2007, 02:49 - İp: 85.***.**2.143
keratin
keratin (Objektif)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

erex'in fikrini ben de destekliyorum.Hatta sadece "resize"e edilip herhangi bir yazılımla cropp ve sharp edilmemiş,renkleriyle oynanıp,çeşitli efektler eklenip,filtrelerden geçirilmemiş fotoların en azından yükleyen tarafından belirtilmesine olanak sağlayan bir yükleme yöntemi olabilir diye düşünüyorum.

 

Tarih: 25 Ocak 2007, 23:25 - İp: 88.***.**9.67
sdtyrdkn
sdtyrdkn (üye)
Bursa / Meraklı

çok mantıklı. destekliyorum!

 

Tarih: 4 Şubat 2007, 02:51 - İp: 88.***.**8.200
b.isilman
b.isilman (üye)
Bursa / Amatör

Selamlar,
Sayın "erex" ve sayın "Keratin" sizlere aynen katılıyorum.
Sitede böyle bir başlığın yada alt başlığın mevcut olması siteye bir ayrıcalık getireceğine inanıyorum ama bu durumda bu başlık altındaki fotografların da kendi aralarında katagorize edilmeleri gerekeceği düşünülürse,(en azından bulunması açısından ;mimari,manzara vs.gibi)site de farklı iki galeri oluşacaktır ki bu pratikte bence uygulanamaz.
Benim önerim, fotograf yükleyen arkadaşlar; fotolarına bilgisayar üzerinde çeşitli yazılımlar marifetleriyle yaptıkları: renk,kontrast,keskinlik,ışık,çeşitli efektler ve tonlama çalışmalarını (VARSA) belirtsinler.Yada site
fotografın orginal veya çalışılmış olduğunu belirten bir
pencere açsın.
Dermişim.
Saygılarımla,

 

Tarih: 5 Şubat 2007, 17:19 - İp: 88.***.**9.86
dadasnazim
dadasnazim (üye)
İstanbul / Amatör

sonderece yerinede bir tesbit.

size sonuna kadar katılıyorum

hem ayrıca makinelerin gerçek performansını da görmüş oluruz.

inşallah site yönetimi lütfedim bir cevap yazar.

olumlu yada olumsuz..............

 

Tarih: 12 Şubat 2007, 00:29 - İp: 85.***.**8.99
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Bu önerinizde destekciyim onu baştan belirteyim.
Ammma velakin bu çok zor bir uygulama. Sebebi ise muğlak oluşu.. Böyle bir galerinin bize tek faydası ve tek amacı; DFM lerin teknik özelliklerinin ve verimlerinin teşhir edildiği bir bölüm olmasıdır.
applemac'ında belirttiği gibi pek çok cihaz daha fotoğraf çekilmeden ve çekilirken müdahalelerde bulunuyor. Kontrast gibi USM gibi... Bu yüzden müdahale edilmiş ve edilmemiş foto ayrımı yapmak çok zor.. kaldıki üzerindeki objektiflerinde fotoğraf kalitesine katkısı hepimizce malum. Durum böyle olunca "ham fotoğraf" kavramını ne ile ve nasıl elde ettiğimiz tartışılır. Resize (ölçeklendirme) ve crop (kesme-kadraj) ise apayrı tartışılmalı. Kadraj; tamamen fotoğraf çekenin o anki tercihine, tecrübesine ve kabiliyetine kalmış bir durum. Ölçeklendirme (resize) ise fotoğrafın kalitesine çok etki eden bir durum 3200x2400 pixel ölçüsünde bir fotoğrafta gördüğünüz kusurları 800x600 ölçüsüne düşürdüğünüzde göremeyebilir ve bunu mükemmel fotoğraf olarak tanımlayabilirsiniz.
Birde bu sitedeki galeri bölümü daha çok estetik bakımdan paylaşıma sunulan fotoğraflarla ilgili. Bu öneride bahsi geçen galeri (yada başlık) ise tamamen teknik incelemeye muhattap bir galeri olacaktır. Bu tarz teknik inceleme ise gerek satın alma rehberi gerekse teknik bölümlerde oldukça paylaşılıyor inceleniyor..
siteye getireceği veri trafik yükü ise ayrıca bir müşkülat.

galiba biraz site sahibinin ağzıyla konuştum.
amacım eğriyi doğruyu otraya koymaktı kusra bakmayınız.

saygılarımla

 

Tarih: 12 Şubat 2007, 14:57 - İp: 81.***.**8.85
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

rokometinde dedigi gibi bu sadece bir inceleme sitesi ozelligi verir buraya ama burası paylaşım sitesi..sizin belirttiginiz sekilde fotograflar forumda dfm bolumunde zaten mevcut,ayrıca boyle bir galeri acılması siteye ekstra yuk getirir..

kaldıkı bazı arkadasların photosop yada benzeri programlara mesafeli olduklarını goruyorum..bu cok yanlış bir tutum..fotograf nasılki onceden filmle cekim asamasından banyonun sonuna kadar uzanan bir surecse ps de bu surecin dijital yansımasıdır..fotografta duzenleme yapmak,fotografı geliştirmektir..baska birşey degil,ve zarar degil yarardır..kişinin hayalgucunun gelişmişliğini gosterir,beceriksizliğini kapamasını degil...

bu gibi dokunulmamıs fotograflar makina performansını goasstermesi için forumda paylasılıyor..eger forumda bu konuları takip ederseniz gorursunuz..dediginiz gibi bir galeri burayı fotograf makinası inceleme sitesi yaparki,burası oyle bir site degil..yonetimin cevabıda bu sekilde olacaktır sanırım..saygılarımla

 

Tarih: 12 Şubat 2007, 15:32 - İp: 88.***.**0.16
erex
erex (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar, hepinize görüşleriniz için teşekkür ederim.
Maksadım tartışma yaratmak değildi.

Hepimizin aynı tecrübeyi yaşama ihtimali neredeyse sıfır dır.
Dolayısıyla birbirimizin tecrübelerinden birşeyler öğrnmek büyük bir fırsat.
Ben edit edilmiş fotğrafa karşı değilim, aksine yazımda belirtttiğim gibi faydalı buluyorum (hatta kendim Bryce programı kullanarak tamamen sanal resimler yaratmakla da uğraştım). Buranın incelem sityesi olması gibi bir amacım da yok. Beri yandan incelemeler de yok değil.
Ancak, önerim diğerlerinin tecrübelerini tam olarak anlamak ve birşeyler öğrenmek içindi.
Fotğraf yükleyenlerin, eğer bir program kullanarak görüntüyü geliştirmişlerse de hangi programla ne yaptıklarını belirtmeleri de aynı amaca hizmet edecek ve diğer insanlara öğretici olabilecektir.

Saygı ve sevgilerimle.

 

Tarih: 14 Şubat 2007, 02:43 - İp: 81.***.**6.253
  • 1