m044010
m044010 (üye)
İstanbul / Amatör

Olympus Om-d E-m5 Yardım

arkadaşlar haftalardır makina araşı içindeyim.

öncelike şunu belirteyim, işim gereği seri obje çekimleri yapacağım için ilk çekimde 2. saniyelik çekimi seçtiğimde sonraki çekimlerde de aynı şekilde çekmeli, yani bir seferde 100 lerce obje çekeceğim için her seferinde ayarlara girip 2 saniyeyi ayarlayıp çekim yapabilmem mümkün değil, bu özellik sony ve nikon larda olmadığı için onlara hiç bakmadım bile.
diğer bir önemli nokta ürünleri beyaz zeminde çekeceğim için resimlerde beyaz tam beyaz olarak çıkmalı, gri yada mavi tonlara kaymamalı, bu ayarı yapabilmesi kolay olmalı.

Olympus OM-D E-M5 de bu özellikler mevcutmu?

foto makinası seçeneklerimi x-s1 ve 650d olmak üzere ikiye indirmişken "ercan43" rumuzlu arkadaşın birine tavsiyesi üzerine OM-D E-M5 i inceledim 3000 tl ürün fiyatı ama gerçekten resimler ve iso benim gibi amatörler için çok çok tatmin edici.

son olarak;

x-s1 in büyüleyen tarafı süper macro ve zoom u bir arada, ama resim kalitesi ve iso sanki değer 2 model kadar iyi değil. ama halen kafamı çok karıştıran bir makina, hafta sonları börtü böcek, doğa vs. şekimleri içinde kullabilirim rahatlıkla.

650d nin artısı resim ve iso kalitesi x-s1 e göre daha iyi ama ayrı lens şart zoom için (zoom olmazssa olmazım değil ama birbirine yakın kalitede resimlerde bir öncelik sağlıyor diğer makinalara)

omd em5 ise resim ve iso olarak ikisinden de güzel, ama eğer 2 saniye olayı yoksa hiçbir işime yaramayacak.

biraz uzun oldu kusura bakmayın ama bu makinaları kullanana arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.

Tarih: 21 Temmuz 2013, 09:35 - İp: 176.***.**8.79
vendorr
vendorr (üye)
İstanbul / Amatör

ercan bey cevap verecektir.ama bahsettiğiniz özellik çoğu makinada var

 

Tarih: 21 Temmuz 2013, 11:03 - İp: 176.***.**4.147
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

OM-D E-M5 makinayı ben yaklaşık üç aydır kullanıyorum. Makinanın perde hızı çok yüksek, netlemesi son derece hızlı. Çekim kalitesi süper. Ama sorduğun soru çok teknik bir soru. Doğrusu olumlu veya olumsuz bir cevap vermem mümkün değil. Sizi boşuna yanıltmış olmak istemem.
Ancak bu sorunun cevabını öğrenmek basit.
Siz bildiğim kadarıyla İstanbul'da ikamet ediyorsunuz. Sirkeci'ye gidin. Büyük Postane caddesinde şubesi olan "Zoom İthalat" bu makinanın hem ithalatçısı, hem de Türkiye distribütörü. Satış danışmanı Mustafa beye sorunuzu yöneltirsiniz. Ondan her türlü bigiyi alırsınız. Rica edip teşhirdeki makinalardan biriyle bir kaç deneme çekimi de yapabilirsiniz.

 

Tarih: 21 Temmuz 2013, 14:16 - İp: 212.***.**0.155
m044010
m044010 (üye)
İstanbul / Amatör

ercan bey ilginiz için teşekkürler ama o kadar teknik bir cevap değil, aslında makinenizde deneyerek bilgi verirseniz yeterli olacaktır.

örneğin çekin süresini 2 saniye ye ayarlayın bir kare çekin, sonraki çekimde makine yine 2 saniyede mi kalıyor yoksa basar basmazmı çekiyor bunu söylerseniz yeterli olacaktır.

bu özellik yoksa bile kumandası varmı piyasada bilginiz varmı, kumanda ilede çekim yapabilirim çünkü, buradaki amaç çekim esnasındaki titreşimleri önleyebilmek.

fuji x-s1 alacaktım ama bunun resimlerine bayıldım, umarım bu özellikler vardır

 

Tarih: 23 Temmuz 2013, 22:49 - İp: 176.***.**6.157
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Aslında siz sorununuzu tam anlatamıyorsunuz..

2 sn gecikmeli çekimden bahsediyorsunuz sanırım...

150 liralık kompakt makinelere bakıp DSLR makineleri yorumluyorsunuz gibi geldi bana..


 

Tarih: 24 Temmuz 2013, 00:13 - İp: 88.***.**7.186
m044010
m044010 (üye)
İstanbul / Amatör

"Aslında siz sorununuzu tam anlatamıyorsunuz.."
- evet, muhtemeldir

2 sn gecikmeli çekimden bahsediyorsunuz sanırım...
- evet aynen öyle

150 liralık kompakt makinelere bakıp DSLR makineleri yorumluyorsunuz gibi geldi bana..
- kusura bakmayın, ne alakası var anlayamadım, ben bir yorumda bulunmadım, bir makinanın özelliğini soruyorum, işim gereği metal obje çekimleri yapacağım ve tripod ve 2 san. gecikmeli çekimler şart keskin bir görüntü için. bu makinanın bu özelliği mevcutmu,

yada piyasada bu özelliği olan (sanırım canon ve fuji ler böyle) yada kumandası rahatlıkla bulunabilen kaliteli çekim yapabileceğim makine tavsiyeniz varmı.
bütçe max. 3000

 

Tarih: 26 Temmuz 2013, 11:33 - İp: 176.***.**1.10
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

BU OZELLİK BU OZELLİK SONY ve nikonlarda yok yazmışssın fakat var her slr de bu özellik var ve bir kere ayarlarsanız tekrar ayarlamayada gerek yok yanlış biliyorsunuz.. olympus dada var.. slr makinaların hepsinde bu özellik vardır slr like ve amator makinalarında yuzde 90 ınd var bu çok komplike bir özellik değil..
benim kızın 150 tl lik panasonic amator makinasında bile var..
birde beyaz tam beyaz çıkmalı diyorsun bu whit balance beyaz dengesi ayarıdır ortama ve ışığa göre yapılır slr makinede çekeceğin boş beyaz kağıt koy ve o ortamın beyaz dengesini ilk fotoğrafta buradaki ışığa göre ayarla hepsini ona göre çek... özel beyaz dengsi ayarını kullanmamn lazım ama anladığım kadarıyla sen bir çeşit urun çekimi yapacaksın bu iş başta kolay gibi gözükse bile özel ışık ayarı vs gerektirir anladığım kadarıyla senin fazla tecruben ve bilgin yok makine böyle çekmeli diyerek bu işe girersen her makinada hüsrana ugrarsın...
önemli olan senin neyi nasıl yapaman gerektiğini bilecek seviyede olman makinalar aynı...
bu arada obje urun çekimi için lightbox gibi ürünler ve iyi ışık gerekir..


#buzlucam' tarafından 26.07.2013 15:21:42 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Temmuz 2013, 12:05 - İp: 31.***.**8.13
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Sony ve Nikon da yok diyerek yorum yapmışsınız işte. Nasıl olmaz?
Ercan bey bile anlamamış soruyu.. Çok teknik bir soru demiş..

150 kiralık kompaktlar genellikle herşeyi otomatik yapıyor..

Eskiden giriş seviyesi bazı markalarda kelvin girişi yoktu diye biliyorum. Ama Olympusun bütün DSLR makinelerinde kelvin girişi vardı. Hatta üst modellerde 2000-14000 arası 50 lik adımlarla.. Hatta hepsinde ortamdaki beyaz bir cisimden beyaz saptama özelliği vardır.. DSLR like larda bile..

Ben Olympus makinamda uzun pozlama için ayar kaydettim. O ayara getirdiğimde
2 sn gecikmeli çekim
MF manuel odaklama
f/11 diyafram
30 saniye pozlama
iso 100
Otomatik beyaz ayarı
RAW + JPG
IS devre dışı
vs ayarlanıyor. Yani uzun pozlama için bir sürü ayar yapmama gerek kalmıyor..

Ama OM-D de o özellikler kesin vardır diye diye düşünmekle beraber, görüp incelemediğim için fotoğraf çekip çekmediğinden dahi emin değilim.

Ayrıca yakından çekmek makro anlamına gelmez.. Yıllar önce canon S2 IS almıştım. 0 cm den makro çekiyordu.. 1 tane o şekilde çekilmiş fotoğrafım yok.. O makine sadece birşeyler öğrenmeme vesile oldu.. Elimde işe yarayacak fotoğraf yok.


 

Tarih: 26 Temmuz 2013, 16:19 - İp: 88.***.**7.186
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

GECİKMELİ ÇEKİM İÇİN YAZDIM 150 TL MAKİNE OLAYINI VEDE VAR BU ÖZELLİK ... sayısız makine kullandım compact slr like slr dslr hangi makinada ne özellik olduğunu biliriz şükür... ama bildiğim birşey daha var bu arakadaş makina aramaktan önce çekim teknikleri konusundaki bilgisini ve tecrubesini artırmalı geliştirmeli.. ben senelerce olmpus slr de kullandım hatta şu anda yeğenime verdim makineyi .. 2sn olayı diye olaydan bahsetmekte zaten külliyen yanlış olay titremeyi önlemekse o belirtilmeli aynası olmayan olympuS om5 de uzaktan kumandayla çekimde NE DİYE 2 SN YE BEKLEYECEK ONUDA ANLAMIŞ DEĞİLİM 2 SN BEKLENİN ESPRİSİ AYNA TİTREŞİMİ NETLİĞİ BOZMASIN DİYEDİR AMAÇ NE BEN ANLAMADIM AYNASI OLMAYAN MAKİNADA TRİPOTUN ÜSTÜNE KOY UZAKTAN KUMANDAYLA ÇEK NE 2 SN BEKLEMESİ ANLAMADIM..
GEREK YOK Kİ AYNASI OLMAYAN MAKİNEDE TİTREŞİM ZATEN OLMAZ..
YOK EĞER İSTEDİĞİN ŞEY ARALIKLI OTOMATİK ÇEKİMSE MALESEF BU ÖZELLİK CANONLARDA YOK AMA NİKON SLRLERDE D7000 VE ÜSTÜNDE VAR.. AMA BU ÖZELLİKLİ ÇEKİM İÇİN ZATEN ÖZEL BİR APEREY VAR O SATILIYOR AMA GEREK YOK URUN ÇEKİMİ OBJE ÇEKİMİ BU ŞEKİLDE YAPILMAZ..


#buzlucam' tarafından 26.07.2013 16:40:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Temmuz 2013, 16:32 - İp: 31.***.**8.13
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Ben konuyu açan üye için yazmıştım..

Basit bazı kompakt makinelerde gecikmeli çekimden sonra tekrar gecikmeli çekim yapmak istediğimde, tekrar ayar yapmam gerekmişti diye hatırlıyorum.. YANİ TEKRAR TEKRAR AYAR İSTEYEN MAKİNE DE olabilir.. Bir sürü kompakt makine var. Yüzlerce marka. Ogatech, Sanyo, Mustek, Orite, Keysmart, Premier, Pretec, Sunny, Toshiba, Technika... Hepsini mi kullandın buzlucam?

2 sn de kumandaya gerek kalmıyor. Yani parmak haretinden sonra iki sn beklemiş oluyorsunuz.. Kumanda var ise gerek yok.

 

Tarih: 26 Temmuz 2013, 18:10 - İp: 88.***.**7.186
m044010
m044010 (üye)
İstanbul / Amatör

evet yazdıklarımı tam olarak anlayabilen "turnusol" rumuzlu arkadaş.

bahsettiğim tam olarak o, basarken yaşanan titreşimi kesmek için 2 sn. gecikmeli çekim yapmak istiyorum ve bu ayarıda çekime başlayınca 1 kere kurup her seferinde ayarlamak istemiyorum, çünkü başladımmı yüzlerce resim çekiyorum, her çekimden önce tekrar ayarlamak bitmek bilmez bir işkenceye dönüyor.

lighbox vs. var, çekim teknikleri konusunda fena değilim ama fotoğraf makinesi konusunda çok acemeyim,
elimde doğrudürüst kullanmadığım nikon d60 var, sadece vizör den bakmak zorunda kaldığım ve 2 sn. gecikme sabitlenmediği için kullanamıyorum, onun yerine canon sx110 ve sx130 var bu iki makinada ve teknosada inceledeğim tüm canon modellerinde bu özellik var, ama maalesef elimdeki nikon ve yine incelediğim modellerde maalesef yok, eğer nikon alırsam kumada da olmalı.

bu yüzdenki kesinlikle 2. sn gecikmesi sürekli kalan yada kumandası piyasada rahat bulunan bir makina arıyorum.

fuji x-s1 ile çıktım yola ama olimpus un resimlerini görünce vazgeçtim, bunun yanında nikon yada tavsie edilebilecek başka makinalarda olabilir. olmazsa olmazım 2 sn. gecikme sürekli kalacak.

max bütçe 3000 tl

 

Tarih: 26 Temmuz 2013, 20:00 - İp: 176.***.**8.164