bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Objektif Tamiri

Arkadaşlar merhaba;

Tamron 90 mm f:2.5 makro mf bir objektif geçti elime. Diyafram bileziğinde, manuel olarak f:22 , A'da ise f:32 minimum diyafram açıklığı gösteriyor. Ancak f:16'dan sonrası çalışmıyor. Yani en fazla f:16'ya kısabiliyorum. Çok fazla teknik bilgim yok ama, objektifi oluşturan merceklerin, diyafram vs. parçaların çok hassas ayarlar gerektirdiğini tahmin ediyorum. Netlemede herhangi bir problem yok. Objektif tamiri konusunda bildiğiniz güvenilir birisi var mı? Yoksa hiç kurcalatmadan f:16'yla idare mi edeyim? Ne önerirsiniz?İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.

Tarih: 4 Nisan 2005, 10:50 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

İyi ki kimse yanıtlamamış. Yanlış teşhis koymuşum.
Önce bu teşhisi nasıl koyduğumu söyleyeyim. Enstantaneyi kendim veriyorum. Objektifi düşük ışıktan, fazla ışığa doğru yavaş yavaş çevirirken ekrandan da pozlama değerlerini takip ediyorum. Işık fazlalaştıkça haliyle diyafram değerini yükseltiyor.f:16 'ya kadar herşey normal gidiyor ama f:16'dan sonrasını (f:19 , f:22 , f:27 ve f:32'yi )yanıp sönerek veriyor. Ben önce problemin objektiften kaynaklandığını düşünmüştüm. Ancak başka objektifle denediğimde de aynısını yaptı. Problem makinedeymiş.

 

Tarih: 6 Nisan 2005, 14:32 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam bitpire..

sorun makinende de degil.. sorun yok..

cunku aperture degerini azalttiginda makine seni ikaz ediyor, underexposure olacagini soyluyor.. isigin cok oldugu bir yerde dene sana imkan verecektir; ayrica shutter hizini da ona gore ayarlaman gerekecek tabii.. bunlari manuel modunda yapiyor olmalisin; shutter hizini azalt ve goreceksin ki aperture degeri istedigin yere kadar kisilacak.

 

Tarih: 14 Mayıs 2005, 10:54 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada daha yeni farkettim, bu mesajlari yolladigin tarih biraz paslanmis.. sabah sabah uyanamadim herhalde..

kendine iyi bak.

 

Tarih: 14 Mayıs 2005, 10:56 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Dadanagast günaydın;

Uyku sersemiyken yazı yazma bi daha Diyaframı sonuna kadar kısmana rağmen uyarı veriyorsa under değil overexposure olacağını uyarıyor demektir. Daha fazla kısmam lazım ama bittim tükendim diyor. Herneyse aslında dediğin gibi makinede de problem yokmuş. Ben önce pozometrenin f:16'dan sonra ölçüm yapamadığını düşünmüştüm. Ama internetten A-1'in manuelini indirip okudum. f:16'dan sonrasını yanıp sönerek verir diyor. Aslında pozometre f:16'dan sonraki değerleri de doğru olarak veriyor ama yanıp sönerek veriyor. Niye öyle yapmışlar anlamadım. Herhalde o zamanın teknolojisi f:16'dan sonrasını durdurmaya yetmemiş.

 

Tarih: 16 Mayıs 2005, 10:13 - İp: yok
  • 1