parsaltem
parsaltem (üye)
İzmir / Amatör

Objektif Açıklamaları

Herkese merhabalar, bu forumda işin üstadı birçok arkadaş var ama ben aklıma çok takılan birşeyi merak ediyorum. Birçok lens var ve lensleri karakterize eden rakam ve semboller var. Bunların mantığını açıklayabilecek varsa çok sevinirim. S3 kullanıcısıyım ve EOS 400D almayı planlıyorum. Yatırımımı doğru lenslere yapmak önemli olacak. Şimdiden teşekkür ediyorum..

Tarih: 17 Şubat 2008, 23:24 - İp: 85.***.**6.107
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Örneğin Canon'un EF-S 18-55 lensini ele alalım.Bu lensin üzerinde 1/3.5-5.6 yazmaktadır.Bu şu manaya gelmektedir:Bu lensin en geniş, geniş açı odak uzaklığı olan değerde yani 18 mm'de en açık diyafram değerinin maksimum f/3.5 olabileceğini, en dar, dar açı odak uzaklığı değeri olan 55 mm'de ise maksimum diyafram açıklığının f/5.6 olabileceği demektir.Bunun dışında Canon lenslerde kullanılan kısaltmaların anlamlı şu şekilde:
EF: Canon’un 1987 yılında üretmeye başladığı EOS fotoğraf makineleri sisteminin objektif mount (bağlantı) sistemidir. Electronic Focus teriminin kısaltmasıdır.
EF-S: Canon’un 2003 yılında EOS 300D ile birlikte tanıttığı bu mount sistemi, 1.6x crop çarpanlı APS-C sensör boyutlarına sahip giriş ve orta seviye DSLR’lerde (EOS 400D, 20D, 30D… kullanılmaktadır. ‘S’ harfi short back focus (kısa arka fokus) kısaltmasıdır. Lensin en arkadaki optik elementin sensör yüzeyine EF lenslere göre daha yakın olduğu anlamına gelir. EF lensler EF-S mount sistemine sahip makinelerde kullanılabilirken, EF-S lensler sadece bu bağlantı sistemine sahip makinelerde kullanılabilir.

IS: Image Stabilization (Görüntü Stabilizasyonu) teriminin kısaltmasıdır. Canon bu özelliği orta ve profesyonel sınıftaki objektiflerinde sunmaktadır.

USM: Auto Focus için kullanılan Ultra Sonic Motor kısaltmasıdır. Piezoelektrik elemanların kullanıldığı USM, oldukça hızlı ve sessiz fokus yapmaya imkan tanır.

AFD: Arc-From Drive teriminin kısaltması olan AFD USM’den önceki AF mekanizmasını temsil eder. USM’ye göre yavaş ve gürültülüdür.

L: Canon’un en üst kalite sınıfındaki profesyonel objektiflerini temsil eder. ‘L’ Luxury’’nin kısaltmasıdır. Üzerlerindeki kırmızı ince çizgi sayesinde ayırt edilebilirler.

TS-E: Tilt-shift lensleri tanımlayan kısaltmadır. Oldukça yüksek fiyatlı özel amaçlı objektiflerdir. Perspektif ve alan derinliği kontrolü için kullanılmaktadır.

MP-E: Macro Photo Electronic kelimelerine karşılık gelir. Bu lensler makro fotoğrafçılık için özel olarak üretilmiştir ve AF özellikleri yoktur.

 

Tarih: 18 Şubat 2008, 01:26 - İp: 88.***.**6.228
parsaltem
parsaltem (üye)
İzmir / Amatör

Üstad çok teşekkür ederim açıklamaların için. Benim için çok faydalı oldu.

 

Tarih: 18 Şubat 2008, 16:32 - İp: 195.***.**2.20
aeron
aeron (üye)
Ankara / Meraklı

Rica ederim..Ne üstadı..biz de daha çırak sayılırız..yardımımız dokunduysa ne mutlu...

 

Tarih: 18 Şubat 2008, 19:02 - İp: 88.***.**6.228
  • 1