handezen
handezen (üye)
İzmir / Meraklı

Nikon 35mm Vs 50 Mm / 1. 4 Vs 1. 8


Uzun post için baştan çok özür dilerim. Ben hobi olarak 2 yıldır fotografla ilgileniyorum, makinem Nikon 3300. Ben bu işi çözüp de gercekten hakkıyla kullanır mıyım, yoksa bir kenarda toz mu tutar ya da surekli otomatik ayarda mi çekerim, bunları o aşamada pek bilemediğimiz için bunu aldık. Fakat sık sık kullanıyorum ve hatta artık hobiden biraz çıkmaya başladı ve çektiğim bazı fotoğraflarla iş de yapmaya başladım.

Su an iki tane lensim var. Biri 18-55 dx kit lens diğeri de 50-300 dx zoom lensim seyahatlerimde daha çok kullandığım. Şimdi bir de loş ortamlarda daha rahat kullanabileceğim hızlı (1.4 ya da 1.8) bir prime lens istiyorum. Ileride makinemi upgrade etmek istediğim için lensimi profesyonel (fx) almayı düşünüyorum.

Sorularım şu şekilde:

1. Daha çok kapalı alanda çekim yaparken bu lensi kullanacağım. 1.4 lenslerin fiyatı doğal olarak 1.8'den daha yüksek. 1.8 fx lensin de degerlendirmeleri çok iyi fakat yine de 1.4 için fazla ücreti ödemeye değer mi?

2. Şu anda kullandığım kamera crop sensor. 50mm lens benim kameramda 75mm gibi bir görüntü sağlayacak. Bu acaba kapalı alanda evde çekim yaparken çok mu yakın olur? Objemden kaç metre uzakta olmam gerekir acaba, örneğin 1 metrelik bir objeyi tamamen fotoğraflamak için kac metre uzakta olmalıyım? Ileride full frame'e geçeceğim mutlaka, en fazla birkaç yıl içinde sanırım. O zaman 50 mm lens ideal olacak. Fakat mevcut kameramla kullanımı nasıl olur emin değilim. Crop sensor kamerayla 50mm lensi kullananlar var mi? Goruntu cok mu yakin oluyor?

3. 50mm yerine 35mm lens alsam su andaki kameramla ideal bir görüntü verir fakat full frame kamerada nasıl olur emin degilim. Bu comboyu kullanan var mi? Full frame kamerada 35mm lens nasil? Portreler için yine de 50mm lense de ihtiyaç duyar miyim sizce?

4. Bir de son olarak full frame kameramla 50-300 dx crop lensimi kullanabilir miyim yoksa bu sacma bir combo mu? Bu lensi sadece seyahatlerimde ve zoom ihtiyacım oldugunda kullandığımı da belirteyim.

Yorum yapan herkese simdiden cok teşekkürler.

Tarih: 3 Ocak 2018, 01:25 - İp: 46.***.**0.151
the_photgrpher
the_photgrpher (üye)
Yurtdışı / Amatör

Selamlar, öncelikle 1.4 - 1.8 arasındaki fiyat farkının değerliliğini ele alalım.

Hobi veya tek tük iş yapma amaçlı ise fiyat farkına değmez ama fotoğrafa olan aşk büyük ise insanın içinde de kalmaması lazım diğer yandan.

FX te dediginiz gibi 50mm idealdir ama bunu DX te açı değerlerini ölçmek için elinizdeki lensleri kullanabilirsiniz. 18-55 lensinizi makinanıza takıp zoom çemberini 35mm ye getirip deneyin sonra 50mm ye getirip kıyaslayın bu değerler sözü geçen diğer lenslerle aynı değerlerdir. Hangi açıya ihtiyacınızın olduğu çekim felsefenize bağlantılı olarak sizden iyi kimse bilemez.

50mm AF lensler var birde AF-S lensler var. AF lensler biraz daha ucuz olur ama optik performansları genede harkuladedir yalnız AF almaya karar verirseniz otomatik netlemenin sizin makinanızda çalışmayacağını göz önünde bulundurun zira D3300 ün içinde netleme motoru yoktur AF lenslerde de olmadığı gibi!

DX lenslerin hepsi FX makinada kullanılabilir FAKAT fotoğrafı kroplayarak gene DX formatında çeker o zanam FX in (DX lens takılıyken ) bir anlamının olmayacağını unutmayın.

Manuel yada otomatik kullanım yerine ve zamanına göre değişir. Estantine, diyafram ve iso üçlüsünü ne kadar biliyorsunuz bilmiyorum ama internette bununla ilgili bir hayli makaleler yazılmış. Aynı konuyu farklı ustalar tarafından yazılmış birkaç farklı sitede dikkatlice okuyup tamamen anlamanız sizin için çok faydalı olacaktır. Bu arada çekim modlarınıda gözden geçirmeyi unutmayın.

Makineye gelince FX alma planınız çok ileride ise elinizdeki makineyi satıp üzerine biraz para koyma imkanınız varsa gene DX olan ikinci el temiz bir D90 ile değiştirmenizi tavsiye ederim çıtayı verdiğiniz fiyat farkına oranla çok daha yükseğe çıkardığınızı sizde farkedeceksiniz. Her türlü özelliği ile üstün ve seri bir makinedir hem içinde netleme motoruda var böylece AF lenslerde otomatik netlemede kullanılabilir.

Şahsen ben 50mm AF lensi 50mm AF-S lensine tercih ediyorum bana göre hem çektiği fotoğraflar daha kaliteli daha orjinal hem kullanımı daha zevkli. Bu arada D700 FX makinam ve 50mm f/1.4 lensim var son derece memnunum. Daha önce D300s DX vardı aynı lensi ondada kullandım açısı daha dardı evet ama portre çekimlerde mükemmel. Kolay gelsin.


#the_photgrpher' tarafından 06.01.2018 16:37:41 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Ocak 2018, 15:55 - İp: 194.***.**0.156
  • 1