fm19
fm19 (üye)
Samsun / Meraklı

Mf Lensleri Kullanmak - Lens Conver

Lens Converter nedir?

Her SLR ve DSLR makine kendisi için uygun bayonetli lensleri kullanabilir. Farklı bir lensi takabilmek için mutlaka dönüştürücü (converter) kullanmanız gerekmektedir. Bunun için metalden imal edilmiş özel aparatlara Lens Converter denilmektedir.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount

Niçin converter?

Zaman içerisinde bazı markalar (Canon, Pentax gibi) lens mount'larında değişikliğe gitmiş eski lensleri yeni modellerinde kullanılamaz duruma gelmiştir. Yeni teknoloji ile lenslerin odaklama ve bazı fonksiyonları artırılmış ayrıca her yeni çıkan şey gibi fiyatları da çoğu bütçeleri zorlamaktadır. Bu nedenle eski fakat kullanılabilir lenslerinizi yâda bütçenizi yormayacak daha ucuz lensleri alarak bunları yeni makinelerinizde kullanabilmek için tercih edilir.

AF confirm converter nedir?

Yeni nesil lensler otomatik, yarı otomatik veya manuel modlarda diyafram ayarı, AF (Auto Focus) gibi özelliklerini kullanmak için fotoğraf makinesi ile haberleşmekteler ve komuta edilmektedirler. Makinenize converter ile kullandığınız eski tip MF (Manuel Focus) lens taktığınızda odaklama ve diyafram ayarları yine eskisi gibi elle yapılmak gerekmektedir. Makine netlik noktalarını lens ile haberleşemediği için lens yokmuş gibi davranıp cevap verememektedir. Bu nedenle ancak makineniz ancak manuel modda çalışmaktadır. Burada normal dönüştürücüler üzerine makinenin algılayıcı pinleri sanki AF lens takılmış gibi bilgi veren programlı chip'ler yerleştirilmiş dönüştürücü size en büyük yardımcı olarak karşınıza çıkmaktadır.

AF confirmin avantajı nedir?

Bu chipler sayesinde makinenizden netlik noktalarını tespit ederek daha hızlı ve net kareler elde edebilmektesiniz. Özellikle yakın alan makro çekimlerinde uzatma tüpü ve/veya körük kullanımında bu size netlik noktasını yakalamanızda çok büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca portre çekimlerinde doğru netlik noktasını seçmek de büyük önem taşımaktadır. Netlik noktasının farklı bir noktaya kayması istediğiniz sonucu alamamanıza neden olmaktadır. Makineniz; chip içinde hazır gelen lens program bilgileri exif bilgisine aktarmaktadır. Genelde şu an için kullanılan program 50mm f/2 değeridir. Ama farklı focal ve diyafram değerli af confirm adaptörler için çalışıldığı hatta makine üzerinden chiplerin diyafram değerlerinin bile değiştirilmesinden çeşitli yabancı forumlarda bahsedilmektedir. Böylece elinizde ki farklı lensler ile çektiğiniz görüntülerin farklı exif bilgileri oluşacağımdan ileriki zamanlarda hangi fotoğrafı hangi lensle çektiğinizi ve hangi değerlerde pozladığınıza dair bilgilere daha rahat ve güvenli bir biçimde ulaşabilmek mümkün olacaktır. Normal converterler bazı makineler hata mesajına neden olmakta ve fotoğraf makinesinin çekim yapmasını engellemektedir. Bunun asıl sebebi makine üzerinde ki metal algılayıcı kısımların kısa devre yapmasıdır. Ama chipli olanlarda bu problem ortadan kalkmaktadır.

Kendi tecrübelerim.

Yaklaşık 6 ay önce Canon 20D aldığımda elimde ki M42 lensleri kullanmak için araştırma yaparken bu konuda yeterli hatta hiç Türkçe kaynak olmadığından Erdinç KIRATLI’nın değerli bilgileri ve katlıları sayesinde AF confirmlerden haberdar olmuştum. Lakin Türkiye'de AF confirm tipi dönüştürücü bulunmadığı için kendi imkanlarımla yurtdışından aldım. Daha sonra bütçemi zorlamadan ihtiyaçlarıma göre yeni M42 lensler ve diğer M42 donanımlar alarak çekimlerimi sürdürmekteyim. Bu nedenle elimde AF lens olarak 18-55mm kit lensi vardır. Benim gibi bütçesi kısıtlı ve fotoğraf ilgi alanları
geniş kullanıcılar için güzel bir alternatif olarak düşünmekteyim.

Özellikle körük ve uzatma tüpleri ile çok daha ucuza 1x (1:1) hatta 2, 2x (2, 2:1)’e kadar büyütme sağladığım makro çekimlerde bana çok faydası olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca portre çekimleri ve şimdilik yetersiz kalsa da zoom lensimle kuş çekimlerimde de istediğim netlik noktasını seçmek işimi o

Tarih: 18 Haziran 2008, 14:56 - İp: 193.***.**8.132
ocanic
ocanic (üye)
İstanbul / Meraklı

Bilgiler için teşekkürler...

 

Tarih: 16 Eylül 2008, 10:48 - İp: 78.***.**6.243
canerv
canerv (üye)
Bursa / Meraklı

hocam bende SONY a200 aldım. sigma lens kullanmak istiyorum. bunun içinde varmıdır bi çözüm ? Pek rastlamadım sony uyumlusuna...

şimdiden teşekkürler

 

Tarih: 26 Eylül 2008, 10:26 - İp: 78.***.**7.170
erencaner
erencaner (üye)
İstanbul / Amatör

bilgide yanlışlık var.
Pentax yazıldığı gibi lens mount değişikliğine giden bir firma degildir. Canon ve Nikon aksine eski yeni gelmiş geçmiş tüm pentax lensleri tüm pentax makinelerde (dijital-analog) kullanabilirsiniz.

Yani ikinci paragrafta yazılan gibi Pentax'ta kullanılamaz duruma gelen hiç bir lens yok.Çünkü tek bayonet: K bayonet.

Kendim kullanıyorum.

 

Tarih: 26 Nisan 2010, 15:13 - İp: 94.***.**7.12
fm19
fm19 (üye)
Samsun / Meraklı

Pentax'la ilgili bilgi doğrudur. Zira M42 bayoneti ilk kullanan Pentax'tır. Daha sonra K bayonete geçmiş daha sonrada K-AF bayonetli lensler üretmiştir. Elbette elinizdeki K-AF makinenizde eski K manuel lenslerinizi kullanabilirsiniz. Ama Pentax M42 bayonetli bir lensi adaptörsüz kullanımı mümkün olmayacaktır.

aşağıda vereceğim linkler incelendiğinde bahsettiğim bilginin doğruluğuda birkez daha teyit edilmiş olacaktır.

Sağlıcakla kalın.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Pentax#SLR_M42_Mount

http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount

http://en.wikipedia.org/wiki/M42_lens_mount

http://www.antiquecameras.net/pentaxm42lens.html

http://www.luminous-landscape.com/columns/sm-02-05-02.shtml

#fm19' tarafından 27.04.2010 09:05:36 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Nisan 2010, 09:04 - İp: 193.***.**8.132
badboy79tr
badboy79tr (üye)
Kırklareli / Doğa Fotoğrafçısı

Bu bilgiler eskidi artık. AF lensler piyasada çok var ve her marka bu lensleri destekliyor. Canon EF lenslerini 80'li yıllardan beri üretiyor ve hala yeni çıkan makinelerinde bu bayonet kullanılıyor. Sony Minoltanın tüm A mount lenslerini kullanılabiliyor ve kullanılacak. Pentax'ın K mount'u 70'li yıllardan kalma daha ben doğmamıştım yani. Nikon? Netten şöyle bir araşırma yaptığımızda satılık lenslerin %80'i Nikon uyumlu.

Yani elimizde kalan lenslerin 60'lı yıllardan kalma olması lazım ki o zamandan bu yana fotoğraf çekne tek bir isim var O'da artık cep telefonu ile fotoğraf çekiyor. Ana avrat düz konuşan, siyah beyaz kitapları çıkan bu adamı da hepimiz tanıyoruz.

 

Tarih: 6 Temmuz 2010, 23:49 - İp: 212.***.**7.92
  • 1