sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Kaliteli Optik Ama Ya Bakım??

Arkadaşlar merhaba,

Lens konusunda gerçekten merak ettiğim birşey var, birkaç defa konu açtım ama kendimle ilgiliydi bu sefer genel bir soru sorayım çünkü baktığım kadarıyla bahsedilmiyor:

Lensler aşırı hassas en ufak çiziğe, neme,vs dayanıksız.. üstündeki kaplama bozulabilir, en kaliteli bakım ürünleri bile mutlaka uzun vadede çizilmeye sebep olacaktır (verim hiçbir zaman %100 olmaz mantığıyla)

Bu halde UV filtre kullanmayanlar nasıl rahat olabiliyor?? kullananlar uv filtreyi nasıl siliyor? sonuçta onun da iyi silinmesi lazım çizilmemesi lazım ucuz sayılmaz.

Güderi yumuşak bez de naparsak yapalım tam temizlik sağlamıyor ve uzun vadede çizilmeye sebep oluyor.

Pahalı lens alıın paranız varsa deniyor ancak bu stres kaynağı değil mi? sıcak soğuk geçişlerinde buğulanmalar olamaz mı lens içinde?

Pahalı lensler alanlar bunun nasıl üstesinden geliyor?

Sırf bu yüzden uzun vadede pahalı lens almaktan çekiniyorum..

Tarih: 30 Ocak 2009, 21:09 - İp: 85.***.**7.60
hpfkl
hpfkl (üye)
İstanbul / Amatör

sercan bey çokta fazla çekinilecek bir konu değil yeni lenslerin toz yalıtımları mükemmel optik temizlik için birçok arkadaş guderi kullanıyor guderi kurumadığı sürece problem yaşamazsınız ben lens pen kullanıyorum çok çok memnunum ayrıcada çok küçük çizikler objektifin çözünürlüğünü etkilemez. soğuk sıcak ani değişikliklerde mutlaka geçilen ortamda en az 20 dk beklemek gerekir yoksa oluşan buharlaşma objektifin diyafram yapraklarına , optiğine zarar verebilir, mantarlaşmaya neden olabilir bu arada son lenslerde kullanılan kaplamalardan dolayı mantarlaşmada görülmüyor. kalitesiz lens kullanırsanız çok daha büyük problemler yaşarsınız istediğiniz lensi alın rahat rahat kullanın.

 

Tarih: 30 Ocak 2009, 21:42 - İp: 85.***.**5.182
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Eski makinem olan fuji s5700ün lensini gözlük beziyle rahat rahat siliyordum ama kaplamanın bozulduğunu hissettim parlamalar çok daha belirgin oluyor.

Bir de eski yashica slrde lensin hiç kirlenmediğini farkettim çok dikkatli bakıyorum cam gibi ama tamron 17-50 lense dikkatli bakınca çok çabuk toz kapıyor havayla da tam temizlenmiyor. Toz ötesinde ayda bir lekesini temizlemek gerekiyor..Ama çekiniyorum silekten bu sefer de kirli gözüküyor (belki de green cleanın losyonunun buharkamayıp leke yapmasındandır)


Bez de kullanmak istemedim artık uv almaya karar verdim ama gerçekten garip geldi hiç bahsedilmemesi..

Dediğiniz gibi o kadar da hassas değilse çok iyi,
ancak hani derler ya "optik önemli gövde sonra da yenilenir" ama o optiğe çok iyi bakılmalı ki esas unsuz olsun..
Bilmiyorum umarım anlaşılmıştır ne demek istediğim.. Kim nasıl dikat ediyor dikkat edilecek neler var öğrenmek amacıyla sordum ama bir nebze rahatlattınız..
Bunun haricinde sadece kendi problemim olarak değil genel anlamda da merak ediyorum çünkü s5700de gördüğüm üzre çok bozulma olur gibi geliyor..

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 01:08 - İp: 85.***.**7.60
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Objektifler eskisine göre daha dayanıklı, ancak dikkat edilmesi gereken noktalar var.
Objektif temizliği yaparken;
1- Önce objektif gövdesini temizleyin. Bebekler için kullanılan alkolsüz kokusuz ıslak mendiller bu işe çok uygun.
2- cam kısımları temizlerken, öncelikle bir hava pompası ile toz ve kirleri silmeden uzaklaştırın. Çogu çizik, objektiflerin üzerindeki tozların ovalanması ile olur.
3- bir damla lens temizleme solusyonunu objektife damlatın.
4- uygun bir bezle, merkezden dışarıya doğru daireler çizerek temizlik yapın.
Bez temiz değilse, üzerinde toz vb partiküller varsa, kullanmayın.

Ben polarize dışında filtre kullanmam, görüntü kalitesini düşürüyor.

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 01:19 - İp: 85.***.**8.196
sercan85
sercan85 (üye)
İzmir / Amatör

Teşekkür ederim cevaplarınız için, kullandığınız sıvının fiyatı ne kadar? ne kadar idare ediyor?

Uygunsa hayyamdan almak istiyorum uygun zamand, greenclean almıştım ıslak v kuru bez leke bırakıyor uçuculuğu yeterli değil.

 

Tarih: 31 Ocak 2009, 22:40 - İp: 88.***.**0.49
  • 1