bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Gradual Filtreler Hakkında Bilgi

Manzara çekimlerinde özellikle ters ışıkta yeryüzü ile gökyüzü arasındaki kontrast farkından dolayı yeryüzüne göre veya ortalama ışığa göre pozladığımızda gökyüzü fazla pozlanıyor ve detaylar kayboluyor. Bunu gidermenin yolu anladığım kadarıyla yarısı açık yarısı koyu renk olan grad filtre kullanmak. Filtrenin koyu yarısını ufuk çizgisinden yukarıya, gökyüzüne denk getirerek bu kontrast farkını ortadan kaldırıyoruz ve böylece hem yerdeki hem de gökyüzündeki detayları kaydedebiliyoruz. Buraya kadar yanlışım varsa düzeltin lütfen. Yalnız bu filtrelerin değişik renklerde bir sürü çeşidi var. Hangisini almamız gerektiğine neye göre karar vereceğiz? Bilgisi olanlardan yardım rica edeyim.

Tarih: 29 Ocak 2007, 16:08 - İp: 213.***.**5.242
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Mesajında anlattıklarından anladığım kadarıyla, senin ihtiyacın olan gri renkte olanları. Farklı renkte olanlar, farklı efektler için kullanılıyor. Gri renkte olanların da genellikle iki tipi var, yumuşak geçişli olanlar ve sert geçişli olanlar. Aşağıdaki adreste, her biri için güzel örnekler ve açıklamalar bulabilirsin.


http://www.tiffen.com/color_grad_filters_pics.htm

 

Tarih: 29 Ocak 2007, 16:34 - İp: 85.***.**3.190
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Link için teşekkürler Cüneyt bey. Evet benim ihtiyacım gri renkli olanmış. Geniş açı için yumuşak, uzun odaklar için sert geçişli olanları kullanmak gerekiyormuş. Peki siz grad filtre kullandınız mı veya kullanıyor musunuz? Faideli bir eser midir sizce? Bir de polarize filtreyle beraber kullanılabilirler mi acaba?

 

Tarih: 29 Ocak 2007, 16:56 - İp: 213.***.**5.242
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Kullanmadım ama sıklıkla doğa fotoğrafları çekenler için faydalı olduğunu düşünüyorum. Bir yazıda, bu tür filtrelerin, her doğa fotoğrafçısının yanında olması gerektiği konusunu okumuştum. Son zamanlarda çok gündemde olan HDR tekniği ile de benzer sonuçlar almak mümkün tabi ama çekimde bunu halletmek daha zevkli bir uğraş olur sanıyorum.

Polarize filtre ile birlikte kullanmak çok zor olabilir. İkisi de dönüyor çünkü, birini döndürüp ayarlarken, diğerinin ayarını bozabileceğin gibi, üstüste olduklarında her hangi birini tek başına döndürmek için diğerini tutman gerekebilir.

 

Tarih: 29 Ocak 2007, 17:10 - İp: 85.***.**3.190
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

HDR tekniğini birkaç fotoğraf üzerinden denemedim. Onda sonuç nasıl olur bilmiyorum ama tek bir Raw fotoğrafından uyguladığımda fotoğrafın doğallığını bozuyor gibime geldi. Neyse ben cokin, mokin gibi hesaplı birşey alıp bir deneyeyim en iyisi. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler Cüneyt bey.

 

Tarih: 29 Ocak 2007, 17:34 - İp: 213.***.**5.242
e.coli
e.coli (üye)
İstanbul / Amatör

grad flitreleri manzara çekimlerinde değişik kombinasyonlarla kullanabilirsiniz ancak problem noktası organik yapılı oluşları toz çekmeleri ve çizilmeleri.gün batımı ve ufuk çigisinin paralel olduğu her yerde çok iyi sonuç veriyor birde onlarca çeşidinin oluşu güzel.

 

Tarih: 27 Şubat 2007, 07:58 - İp: 88.***.**3.131
klazing
klazing (üye)
İçel / Amatör

ben de bu tür işlmeler için cokin p120+p121 filtrelerini üstüste kullanıyorum, cokin farklı yapıda olduğu için dönme olayı da yok. gökyüzüne ND etkisi verip ışığı dengeliyor sonuçları gayet iyi.
HDR tekniğinde tam sonuç almak istiyorsanız mutlaka pozları farklı seriler çekmeniz gerekecek. dediğiniz gibi tek kare raw dan yaparsanız koyu yerlerin rengi açıldığında oradaki grenlerin yoğunluğunu farkedersiniz.

pitpire
özel bişey soracağım. Sigma 17-70 f:2.8-4.5 DC Macro lens'ten memnunmusunuz? keskinliği nasıl, tavsizye edermisiniz? teşekkür ederim.

 

Tarih: 23 Nisan 2007, 18:53 - İp: 88.***.**4.9
  • 1