bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Diyafram Ayarı

Ben de aranıza yeni katılan bir vatandaş olarak ve birçoğunuzun "bu da amma cahilmiş" demelerini duyar gibi olmama rağmen tüm cesaretimi toplayarak soruyorum. Makinenin teknik özelliklerinde diyafram F2.8 / F4.6 olarak belirtiliyor. Benim bundan anladığım, diyaframın bu değerler arasında açılıp kapanabileceği. Ancak F7.7 ile çekmiş olduğum fotoğraflar var. Bu nasıl oluyor? Bir de F number ile Aperture Value arasında ne fark var. Aperture'un diyafram olduğunu biliyorum da bu F number ne menem birşey? Bu arada makinenin markasını belirtmeyi unutmuşum. Pentax o555

Tarih: 16 Temmuz 2004, 14:39 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

ARKADAŞIM ARAMIZA HOŞGELDİN

F: DEGERİ NE ANLAMA GELİYOR DERSEN ENBASİT TABİRLER OBJEKTİFTEN GEÇEN IŞIK ŞİDDETİ ANLAMINA GELİYOR NEKARA DÜŞÜK DEĞERSE OKADAR ÇOK IŞIK GECER

İKİNCİ OLAYA GELİNCE F:2.8-4.6 MAKİNE ZOM GENİŞ AÇIDA İKEN OBJEKTİFTEN GEÇEN IŞIK 2,8 ZOM SONDA İKEN GEÇEN İŞIK 4,6 DIR BUNLAR MİNİMUM DEĞERLERDİR. YUKARISINI MAKİNE VEYA BİZ VERE BİLİRİZ.

SORMAKTAN ÇEKİNME UTANMA ÖĞRENMEK KADAR GÜZEL ŞEY YOK

 

Tarih: 16 Temmuz 2004, 15:11 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

flassv yanıtın için teşekkürler. Ancak öğrenmek istediğim tam olarak bu değildi. F değeri küçüldükçe diyaframın açıldığını ve dolayısıyla objektiften geçen ışık miktarının arttığını biliyorum. Çektiğim fotoğrafların exif bilgilerinde "maximum aperture value" ve "F number" şeklinde iki ayrı değer görüyorum. Eğer F number, diyafram değeri ise niye ona da "Aperture Value" dememişler veya diğerine "Maximum F number" dememişler. Farklı terminoloji kullanıldığı için acaba bu ikisi farklı şeyleri mi ifade ediyor diye merak ettim. Tekrar teşekkürler.

 

Tarih: 16 Temmuz 2004, 16:45 - İp: yok
criterion
criterion (üye)
Yalova / Amatör

F number ile Aperture value arasında hiçbir fark yoktur. F number aperture(diyafram)ı ne kadar açık ya da kapalı tuttugunu dolayısıyla içeriye ne kadar ışık girişine izin verdiğini gösterir. F number yukarı çıkarken her adımda ışık girişini 1 kat düşürmüş, aşağı inerken de arttırmış olursun.

 

Tarih: 1 Eylül 2004, 09:48 - İp: yok
eos
eos (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Aperture Value diyafram öncelikli anlamına gelir makinenin üzerinde bulunan Av çekim modu diyafram öncelikli çekim yapmanıza olanak tanır. Yani siz bir diyafram değeri (f değeri) girersiniz ve enstantane değerini ise pozometresi yardımıyla makineniz kendisi ayarlar. Anladığım kadarıyla exif bilgilerindeki aperture value ibaresi sizin Av modunda çekim yaptığınızı gösteriyor, F değeri ise diyafram açıklığınızı.

#eos' tarafından 12.09.2004 22:39:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Eylül 2004, 22:39 - İp: yok
efkan
efkan (üye)
Batman / Meraklı

Sevgili ziyaretçi;
Diyarfarm ile ilgili yazmış olduğunuz ve bilgilenmek istediğiniz F2.8 / F4.6 gibi değerler birbirinden farklıdır.

Diyafram; makinaya ışık ayarını sağlayan bir değerdir.

F Değeri ise; objektiflerde çözünürlüğü belirleyen değerdir.

Örneğin; diyaframı güneşte fotoğraf çekerken 11'e getirmeniz gerekiyor veya çok güneşli bir hava varsa bu 16'ya da çıkabiliyor.

F değerinde ise; sabit objektiflerde değer tektir.

Örneğin; ben Nikon malzeme kullandığım için 50mm'lik objektifte F 1:1.4 'tür. Bu da çözünürlüğün en üst sınırıdır.

 

Tarih: 6 Ekim 2004, 13:47 - İp: yok
prometheuss
prometheuss (üye)
İstanbul / Amatör


DİYAFRAM

Öncelikle görüntünün film düzlemi üzerinde tespit edilmesi için gerekli "ışık miktarını" ve "alan derinliğini" ayarlamaya yarayan sistemdir.Objektif üzerinde merceklerin arasında yer alır. Kısılıp açılarak film düzlemi üzerine gelen ışığın miktarını ayarlar. Diyafram göz bebeği gibi çalışır. Yani fazla ışıklı ortamda göz bebeklerimizin kısılması, az ışığın yetersiz olduğu zamanlarda göz bebeklerimizin açılması gibi. Diyafram objektiflerin üzerinde bulunan diyafram halkası(diyafram bileziği) vasıtası ile ayarlanır ve diyafram açıklıkları değerleri ile "f" gösterilirler.

Standart diyafram açıklıkları değerleri:

f:1.2 - f1.4 - f1.8 - f2 - f2.8 - f4 - f5.6 - f8 - f11 - f16 - f22 - f32

Diyafram açıklıkları değerleri boyunca sağa doğru gidildikçe diyafram açıklığı alan olarak her seferinde yarıya düşer. f:4 diyafram açıklığı f:5.6 diyafram açıklığının geçirdiği ışığın yarısın geçirir. En büyük f sayısı en küçük açıklığı, en küçük f sayısı en büyük diyafram açıklığını gösterir




Yukarıdaki şekillerden de anlaşılacağı gibi en büyük diyafram açıklığı değeri olan f32 en küçük diyafram çapı değerini, en küçük diyafram açıklığı değeri olan f1.2 ise en büyük diyafram çapı değerini ifade etmektedir.




#hades' tarafından 24.10.2004 18:13:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Ekim 2004, 18:12 - İp: yok
  • 1